Asya Ülkelerinde dış ticaret ve toplam faktör verimliliği ilşkisi
  1. Tez No: 162425
  2. Yazar: ABDUL QADİER NUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞRUL DELİKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik Etkinlik Düzeyleri, Teknik Etkinlikteki Değişme, Teknolojik Değişme, Toplam Faktör Verimliliğindeki Değişme Endeksleri, Veri Zarflama Analizi, Technical Efficiency Levels, Technical Efficiency Change, Technological Change, Total Factor Productivity Change, Data Envelopment Analysis (DEA), Malmquist Porductivity Indexes, Generalized Least Squares (GLS) with Panel Data 114
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 1991-2002 dönemi için Asya ülkelerinin ekonomik performansı ölçülmekte ve ülkelerin ekonomik performans ile dış ticaret arasındaki ilişkinin boyutu tahmin edilmektedir. Performans kriterleri olarak, ülkelere ilişkin hesaplanan teknik etkinlik düzeyleri, teknik etkinlikteki değişme, teknolojik değişme ve toplam faktör verimliliğindeki değişme endeksleri kullanılmıştır.. Bu endekslerin hesaplanmasında Veri Zarflama Analizi ve Malmquist Verimlilik Endeksi yöntemleri kullanılmıştır. Teknik etkinlik endeksine göre, Japonya ve HongKong'un (1991-2002) yıllar arası (1999) hariç, tam teknik etkinliğe sahip olduğu diğer bir ifadeyle, bu ülkelerin en iyi üretim sınırım belirledikleri saptanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında dış ticaret ve üretim etkinliği arasındaki olası ilişki istatistiki olarak tahmin edilmiştir. Tahmin metodu olarak genelleştirilmiş en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır. 19 ülkenin (1991-2002) dönemi panel verilerine dayalı olarak yapılan regresyon analizi tahmin sonuçlarına göre ülkelerin üretim etkinliği üzerinde ihracat önemli oranda pozitif katkısı olduğu saptanmıştır. Diğer bir ifadeyle, daha fazla ihracat yapan ve yüksek ihracat performansına sahip olan ülkelerin veri üretim faktörleri ile daha yüksek çıktı elde ettikleri veya kaynaklan daha optimal kullandıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İn this study, the economic performance of Asian countries for 1991-2002 period is measured and the dimension between economic performance of the coutries and foreign trade is estimated. Technical efficiency levels, the change in technical efficiency technological change and the change in total factor productivity indexes which are calculed relating to the countries are used as performance criterians. For the calculation of these indexes, Data Envelopment Analysis (DEA) and Malmquist Porductivity Indexes are used as methodes. According to technical efficiency index it has been established that Japon and HongKong have the exact technical efficiency between the years 1991-2002 except 1999, in other words, these countries determine the best production limit. tn the second part of the study, the possible relationship between foreign trade and production efficiency is statistically estimated. As an estimation method, Generalized Least Squares (GLS) is used. According to tihe estimation results of regresion analysis which are made leading to panel data of 1991-2002 period of 19 countries, it is determined that export has pozitive supplement in great deal on the production efficiency of the countries. İn other words, it is determinzed that, the countries with more exportation and high exportion performance, obtain higher output by data product factors and use the sources more optimally.