Sözel ve görsel bellek stilleri ile zihinsel hayal etmenin çiftli çağrışıma dayalı öğrenmede etkili olup olmadığının gelişimsel olarak incelenmesi
- Tez No: 162592
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU ÇENGELCİ ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık- İmgeleme- Çiftli çağrışımlı öğrenme-Bellek stilleri, Aging- Imagery- Paired -associate learning- Memory Styles
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı etkin bir hatırlatıcı olan zihinsel imgeleme tekniğinin çiftli çağrışımlı öğrenme modeliyle gençler ve yaşlılar üzerinde incelenmesidir. Bu öğrenme modeli içinde sözel ve görsel bellek stilleri arasındaki farklılıklar da incelenmiştir. Araştırmaya 64 genç, 64 yaşlı olmak üzere toplam 128 kişi katılmıştır. Yaşlı örnekler 65-80 yaş arasında, herhangi bir demansı yada fiziksel kusuru olmayan huzurevi sakinlerinden seçilmiştir. Genç denekler ise evlerinde yaşayan 18-30 yaş arası kişilerdir. Tüm katılımcılar yüksek eğitim düzeyine sahiptir. Katılımcılara 20 çift resim ve sözcükten oluşan iki liste sunulmuştur. Her katılımcı her iki listeyle de çalışmıştır. Uygulamadan önce genç ve yaşlı örneklerin yansı imgeleme tekniğini kullanma yönergesi almıştır. Uygulama sürecinde tüm çiftler sunulduktan sonra, çiftlerden biri gösterilip diğerinin hatırlanması istenmiştir. Deneklerin hatırladıkları tüm doğru çiftler görsel ve sözel bellek puanı olarak kaydedilmiştir. Araştırma sonucunda hem yaşlı hem de genç grubun kendi içinde ve tüm grup olarak görsel ve sözel bellek performanslarının birbirine yakın olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuç, imgeleme tekniğinin çiftli çağrışımlı öğrenmede hatırlamayı olumlu yönde etkilemesi, özellikle yaşlı örneklerin hatırlama düzeyini yüksek bir düzeye çıkarmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: The purpose of this study is to examine mental imagery which is an effective mnemonic, for young and old adults in a paired-associate learning task. The present study also examines to determine how verbally or visually presented material influence participants' recall ability on a paired associate learning task. The participants are 64 young and 64 old adults. Old adults who don't have any physical or psychological impairment, age from 65 to 80. Young adults who are selected randomly, age from 18 to 30. Both group's education level is high. The procedure required subjects to observe paired concepts either visually or by observing only words. Two lists consisting 20 word / picture pairs are used. Each participant is presented both lists. Before the procedure the half of the subjects of young and old groups are instructed to use imagery. After the presentation of lists, one item of the pair is presented and subjects are asked to indicate the item it was paired with. The total number of correct pairs is considered subject's visual or verbal memory score. The results show that the verbal and visual memory scores are similar for all group and within groups. Another result is that imagery has an improving effect on recall in paired-associate learning, especially for old adults.