Gençlik, orta-yaş ve yaşlılık dönemlerindeki bireylerin geleneksel ve gündelik problem çözme performanslarının karşılaştırılması
- Tez No: 162593
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU ÇENGELCİ ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, gündelik problem çözme, yaşlanma, Problem solving, everyday problem solving, aging
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışma gençler, orta yaş ve yaşlılar arasında klasik ve gündelik problem çözme performansları arasında fark olup olmadığım incelemek amacıyla yapılmıştır. Söz konusu araştırmanın bir diğer amacı da, farklı gündelik yaşam alanlarına üretilen çözümlerin etkililiklerinin incelenmesidir. Bu amaçla genç ( 20-39), orta yaş (40-59) ve yaşlı gruptan (60-80) 40 olmak üzere toplamda 120 denekle çalışılmıştır. Yaş ve eğitim bağımsız değişkenler olarak araştırmaya dahil edilirken, klasik ve gündelik problemler bağımlı değişkenler olarak kullanılmıştır. Klasik problem taskı olarak yirmi soru taşkının iki farklı versiyonu kullanılmıştır. Gündelik yaşam alanları ise sosyal, eğitim, finans ve sağlık olarak belirlenmiş olup, bu alanların herbirinden iki farklı hipotetik senaryo üretilmiştir. Bulgular orta yaş grubunun tüm gündelik yaşam alanlarında gençlerden ve yaşlılardan daha başarılı olduklarını, klasik problemlerde ise gençlerin ve orta yaş grubunun birbirinden istatistiksel olarak anlamlı farklılıkta performans sergilemediğini göstermiştir. Gündelik yaşam alanlarına üretilen çözümlerden alınan etkililik puanlarına bakıldığında ise, orta yaş grubunun tüm alanlarda en etkili çözümleri üretmiş oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research was to compare the performances of young, middle-aged and old adults in traditional and everyday problem solving tasks. Another purpose of the research was to evaluate the efficiency of the generated strategies in order to solve the everyday problems. 120 adults (ages 20-80) were divided into three age groups: young (20-39), middle-aged (40-59) and old (60-80). Age and education were independent variables, whereas traditional and everyday problem solving tasks were dependent variables. Two versions of 20 Question Game used as traditional tasks. As everyday problems, it is used eight hypotetical problems in four different fields, which are: social life, education, finance and health. For each field two questions asked to compare the performances across the fields. In everyday problems,' the middle-aged group was more successful than young and old groups. In traditional problems, it was not found any statistical difference between the young and middle -aged groups. Both groups were more successful than the olders. In terms of the efficiency of the generated strategies, the middle - aged group was the the most successful in all everyday fields.