Türk aydınının kadın olgusuna bakışı üzerine bir araştırma: Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu
A study over Turkish intellectual view's about the fact of woman: Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu
  1. Tez No: 162610
  2. Yazar: BAŞAK KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, modernleşme, milliyetçi projeler, gelenekçilik, yeni adam, yeni kadın ideali, aile, toplumsal cinsiyet rolleri, Intellectual, modernization, nationalist projects, traditionalism, new man, new woman, family, gender roles
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu çalışma ile Türk aydınlanmasının önemli isimlerinden biri olan İsmayil Hakkı Baltacıoğlu'nun kadın olgusuna bakışının incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla önce, genelde feminist literatürde milliyetçi aydın erkeklerin, özelde de Türkiye'deki modernleşme ve feminist hareketin geçmişiyle ilgili çalışmalarda, Osmanlı-Türk aydın erkeklerin kadına bakışına dair yapılan saptamalar tartışılmıştır. Bu tartışma çalışma boyunca modernleşme ve ulus-devletleşme süreçleri ile aydın erkeğin kadın algısının nasıl bir etkileşim içinde olduğunun belirlenmesinde yol gösterici olmuştur. Çalışmanın bir sonraki aşamasında ise, bir aydın olarak Baltacıoğlu'nun yaşamı ve eserleri tanıtılarak, genel bir portresi çizilmiştir. Çalışmanın asıl hedefi olan Baltacıoğlu'nun kadın algısını izlemek için, kendisinin çeşitli türdeki eserleri arasından İzmir Konferansları (1915), Mürebbilere (1933), İyi Ana (1939), Sosyoloji (1939), Türke Doğru (1942), Genç Kız (1943), Batak (1943) adlı eserleri ile Yeni Adam' âdi yayımlanan makaleleri üzerinde çalışılmıştır. Bunun yanı sıra, özel arşive ulaşmak amacıyla oğlu Sayın Ali. Y. Baltacıoğlu ile görüşülmüş, Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun çocuklarına yazmış olduğu mektuplar, aile fotoğrafları da incelenmiştir. Böylelikle, döneme hakim olan modern bir ulus yaratma çabası eşliğinde, Baltacıoğlu'nun yeni kadın idealinin nasıl şekillendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of the present study was to examine the conception of woman by Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu, as an important figure of Turkish Enlightment. With such an aim, first of all, statements over the conception of woman by intellectuals (male), generally in feminist litarature, particulary in the studies concerned with the modernization and the history of feminist movement in Turkey were debated. This discussion has been very helpful as for the determination of the interaction between the modernization, nation-state building process and the (male) intellectual's conception of women throughout the study. During the further stage of the study, as an intellectual, by presenting Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu' s life and his written works, his general portrait was tried to be drawn. In order to attain the main purpose of our study, among Baltacıoğlu' s variuos works, İzmir Konferansları (1915), Mürebbilere (1933), İyi Ana (1939), Sosyoloji (1939), Türke Doğru (1942), Genç Kız (1943), Batak (1943) and his essays published in Yeni Adam newspaper were analyzed. Moreover, with the aim of reaching Baltacıoğlu' s private archives, we interviewed with his son, Ali Y. Baltacıoğlu. Thus, his letters that were written to his children and family photos were included in our analysis. In this way, it was tried to explore how Baltacıoğlu' s ideal new woman was shaped, at a term dominated by the process of creation of a modern nation.