Subvertising versus advertising: A semiotical analysis of the culture jamming act
Reklama karşı reklam yıkma: Kültür Karıştırması'nın ediminin semiyotik analizi
- Tez No: 162982
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ANDREAS TRESKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültür Karıştırması, reklam yıkma, reklam, aktivizm, kültür karıştırmasının semiyotik analizi, Cuiture Jamming, subvertising, advertising, activism, semiotic analysis of Culture Jamming
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET REKLAMA KARŞİ REKLAM YIKMA: KÜLTÜR KARIŞTIRMASININ EDİMİNİN SEMİYOTİK ANALİZİ Banu Önai Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Andreas Treske December, 2005 Bu çalışma Kültür Karıştırması'nın edimini semiyotik açıdan özellikle Ferdinand de Saussure ve Roland Barthes'ı temel alarak incelemektedir. Bu doğrultuda, inceleme varolan Kültür Karıştırması örmekleri üzerine temeilendiriimiştir. Bu çalışmada sosyal bir fenomen olan Kültür Karıştırması ile ilişkili konular; reklamın tarihi, ideoloji ve propaganda eie alınmıştır. Bu çalışma ayrıca Kültür Karıştırması'nın ediminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla uygulamalı bir proje içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBVERTÎSiNG VERSUS ADVERTING: A SEMİOTİCAL ANALYSIS OF THE CULTURE JAMMING ACT Banu Önai M.F.A. in Graphical Arts Supervisor: Assist. Prof. Andreas Treske December. 2005 This study examines the act of Culture Jamming on the basis of semiotic theory mainly by Ferdinand de Saussure and Roland Barthes. Accordingly, the analysis based on the examination of existing Cuiture Jamming examples. Depending on the related issues of Culture Jamming as a social phenomenon, history of advertising, ideology and propaganda are explored. This study also includes practical side that is conducted to a better understanding the act of Culture Jamming.