New solution for old problem: Reviewing the international peace-building experiment in Kosovo
Eski soruna yeni çözüm: Kosova'daki uluslararası barışı sağlama tecrübesinin gözden geçirilmesi
- Tez No: 162983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kosova sorunu, tarih, efsane, Sırp milliyetçiliği, barışı sağlama, Liberalizm, Euro-Atlantic entegrasyonu. vı, Kosovo conflict, history, myth, Serbian nationalism, peace-building, liberalism, Euro-Atlantic integrations. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET ESKÎ SORUNA YENİ ÇOZUM: KOSOVA'DAKI ULUSLARARASI BARIŞI SAĞLAMA TECRÜBESİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ Bekim Enver Sejdiıı Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan Ünal Haziran 2005 İşbu Tez, sürüncemedeki Kosova sorununun olası çözüm yollarını 1999 yılında başlatılmış olan uluslararası barışı sağlama misyonu ışığında tetkik etmektedir. Tez ayrıca banş operasyonu yöntemleri ve Kosova' daki etnik çatışmaların niteliği bağlamında ele alman Barışı Sağlama kavramının dayanağını oluşturan temelleri gözden geçirmektedir. İşbu Tez, Barışı Sağlama misyonların temel stratejisini teşkil eden kapitalist liberal demokrasinin ve sosyo-ekonomik ve siyasi değişimlerin gerçekleştirlmesinin, Kosova sorununun çözümü için yeterli bir koşul olmadığını öne sürmektedir. Bu varsayım iki temel sava dayandırılmıştır. Bunlardan birincisi, Kosova'daki uluslararası barışı sağlama operasyonunun Kosova sorununun köklerine, yani bölgenin siyasi ve hukuki statüsü sorununa, inmemesi ve bu sorunun çözümüne yönelik açık bir görüşe sahip olmaması ile ilgilidir. İkincisi ise, bu operasyonun Kosova sorununun şiddetli bir haledönüşmesine neden olan asıl nedenine, yani saldırgan Sırp milliyetçiliği ve onun yükselişini teşvik eden belli başlı sosyopolitik bağlamına, dokunulmamış olmasıdır. İşbu Tez, nüfusun çoğunluğunun iradesi ile çatışır nitelikteki Kosova'nın nihai statüsü ile ilgili bir çözümün yaşanılır ve tutarlı olamayacağını savunmaktadır. Sonuç olarak da, bu bağlamda olağanüstü önem arzeden bir konu olan Sırbistan'ın demokratik dönüşümü de dahil olmak üzere, Batı Balkanlar'ın istikran ve refahı, bu bölgenin Euro-Atlantic siyasal, iktisadi ve güvenlik yapısının şemsiyesi altında birleştirilmesine vazgeçilmez bir surette bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW SOLUTION FOR OLD PROBLEM: REVIEWING THE INTERNATIONAL PEACE-BUILDING EXPERIMENT IN KOSOVO Bekim Enver Sejdiu M.A., Department of International Relations Supervisor: Doc. Dr. Hasan Ünal June 2005 This thesis analyzes prospects for solution of the protracted Kosovo problem, through the international peace-building mission launched in 1999. It confronts the basic premises upon which is constructed the peace-building concept, the latter viewed in the context of peace operation techniques, with the nature of the ethnic conflict of Kosovo. The thesis argues that implementation of socioeconomic and political transformations along the model of capitalist liberal democracy, which is the underlying strategy of peace-building missions, is not sufficient condition for the solution of the Kosovo problem. This assumption is based on two arguments. First, the international peace-building operation in Kosovo does not tackle the very root of the Kosovo problem, namely the question of political/legal status of the territory, nor it offers any clear prospect for solving this issue. Second, this operation leaves intact the direct cause of the violent expression of the Kosovo problem, namely the aggressive Serbian nationalism and the particular sociopolitical context that gave rise to it. The thesis argues that there can be no inviable solution for the final status of Kosovo, which would contradict the will of the majority of its population. Finally, the thesis suggests that the stability and prosperity of the Western Balkans, including the democratic transformation of Serbia, which is of crucial importance in this regard, are indivisibly dependent from the incorporation of this region under the umbrella of Euro- Atlantic political, economic and security structures.