Grup rehberliği ile uygulanan ergenlerde cinsel sağlık eğitiminin öğrencilerin bilgi ve tutumları üzerindeki etkisi
'The adolescent sexual education' applied with 'group guidance' had an effect on the 6th grade students' (AGED 11) knowled and attitudes
- Tez No: 162988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP DENİZ YÖNDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Grup Rehberliği, Cinsel Sağlık Eğitimi, Group Guidance, Sexual Health Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Seher GÜLER Yüksek Lisans Tezi Psikolojik Danışmanlık ye Rehberlik Ânabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zeynep Denk YÖNDEM Mart 2005, 94 Sayfa Bu çalışmada, grup rehberliği ile uygulanan ergenlerde cinsel sağlık eğitiminin öğrencilerin bilgi ve tutumları üzerinde etkili olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma Bolu ili Atatürk İlköğretim Okulu ve Alıçören İlköğretim Okulunda öğrenim gören öğrencilere yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Ergenlik Dönemi ve Cinsellik Bilgi Formu, Tutum Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın probleminin ve alt problemlerin test edilmesinde ön test - son test kontrol gruplu deney deseni kullanılmıştır. Bu amaçla başlangıçta evreni oluşturan her iki okuldan 176 altıncı sınıf öğrencisine formlar uygulanmıştır. Daha sonra bu grup içinden hem bilgi hem de tutum puanı en düşük olan 52 öğrenci belirlenmiştir. Bu öğrenciler random yöntemi ile deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu grupların bilgi ve tutum puanlan t-testi ile karşılaştırılarakVI gruplar arası anlamlı fark olmadığı, grupların bilgi ve tutum yönünden benzer oldukları belirlenmiştir. Deney grubunu oluşturan 22 kişilik gruba, 4 hafta, haftada bir saat grup rehberliği etkinliği yapılmıştır. Kontrol grubunu oluşturan 24 öğrenciye herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Araştırma sonucunda grup rehberliği etkinliği yapılan deney grubunun Ergenlik Dönemi ve Cinsellik ile ilgili bilgi ve tutumlarında anlamlı düzeyde artış olduğu gözlenmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise bilgilenme düzeyinde anlamlı fark gözlenirken, tutum puanlarında anlamlı fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis Psychological Counselling and Guidance Programme Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Zeynep Denk YÖNDEM March 2005, 94 pages This research examined whether“The Adolescent Sexual Education”applied with“Group Guidance”had an effect on the 6th grade students' (aged 11) knowledge and attitudes. Research was applied to the students at Bolu Atatürk Primary School and Alıçören Primary School.“Adolescence and Sexuality Information Form”,“Attitudes Form”or“Personal Information Form”prepared by researcher were used in collecting the data for the research.“Pre-test”-“Post-test”(design) and control groups designs were used in testing the hypothesis and research questions. First, 176 sixth graders from both schools in the scope of the research were given forms to fill out. Then, from this group, fifty-two students were chosen with the lowest knowledge and attitude scores. These students were separated into two groups; experimental group and control group, randomly. Knowledge and attitudes scores of these two groups compared by means of t-test ant it was determined that there aren't any meaningful statistical differences between the two groups; and that they are similar the aspects of knowledge and attitudes. The experimental group of twenty-two students had been given group guidance activities one hour a week for four weeks. No similarIV guidance activity was given to the twenty-four students who formed the control group. At the conclusion of the research, the experimental group who had the group guidance activities was found to have benefited positively in their knowledge and attitudes towards Adolescence and Sexuality. When they were compared with the control group, meaningful differences were observed at the level of obtaining information, but no difference was found in the attitude scores.