İlköğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin işbaşında yetişmelerinde, müfettişlerin denetim rolüne ilişkin öğretmen, yönetici ve müfettiş algıları
Perceptions of teachers, principals and supervisors on supervisors' role supervision in primary educational teachers' training at work
- Tez No: 162987
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH PAŞA MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, yönetici, ilköğretim müfettişi, Teacher, principal, primary education supervisor
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin işbaşında yetişmelerinde, müfettişlerin denetim rolüne ilişkin öğretmen, yönetici ve müfettiş algılarım ortaya koymaktır. Araştırmalım evrenini Düzce il genelinde, 16 ilköğretim müfettişi ve 98 bağımsız sınıflı resmi ilköğretim okulunda görev yapan, 162 ilköğretim okulu yöneticisi ile 1632 Öğretmenden oluşmaktadır. İlköğretim müfettişleri evreninin tamamı bu araştırmada yer aldığından örneklem tayinine gidilmemiş, yönetici ve öğretmen örneklemi ise evrenden,“Basit Tesadüfi Örnekleme”yöntemiyle belirlenen 61 okul yöneticisi (okul müdürü ve müdür yardımcısı) ile 284 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma nicel ve betimsel bir araştırmadır. Araştırmada; verileri toplamak için, araştırmacı tarafından uzman görüşleri de dikkate alınarak geliştirilen ve kişisel bilgi formu ile denetim etkinlikleri sırasında öğretmenlerin işbaşında yetiştirilmesinde müfettiş davranışlarını içeren ve 35 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır. Kullanılan anketin maddeleri“Likert”tipi olup, değerlendirme beşli skala üzerinden yapılmıştır.Anketin öğretmen,yönetici ve müfettişlere uygulanması sonucu elde edilen veriler, SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paket Programı) kullanılarak, yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey HSD testi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın verilerine dayalı olarak aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır. 1- Öğretmenler; ilköğretim müfettişlerinin denetim etkinliklerinde öğretmenlerin işbaşında yetiştirilmesi için ölçme aracında yer alan rehberlik ve işbaşında yetiştirme etkinliklerinden; 2 'sinin“Hiç”, 18'inin“Çok az”, 15 'inin“Kısmen”düzeyinde gerçekleştiğini,“Çoğunlukla”ve“Tamamen”düzeyinde gerçekleşen etkinlik bulunmadığı algısındadırlar. 2- İlköğretim okulu yöneticileri; ilköğretim müfettişlerinin denetim etkinliklerinde öğretmenlerin işbaşında yetiştirilmesi için ölçme aracında yer alan rehberlik ve işbaşında yetiştirme etkinliklerinden; 2'sinin“Çok az”, 20'sinin“Kısmen”, 13 'ünün“Çoğunlukla”düzeyinde gerçekleştiğini,“Hiç”ve“Tamamen”düzeyinde gerçekleşen etkinlik bulunmadığı algısındadırlar. 3- İlköğretim Müfettişleri; ilköğretim müfettişlerinin denetim etkinliklerinde öğretmenlerin işbaşında yetiştirilmesi için ölçme aracında yer alan rehberlik ve işbaşında yetiştirme etkinliklerinden; l'inin“Çok az”, l'inin“Kısmen”, 19'unun“Çoğunlukla”, 14'ünün“Tamamen düzeyinde gerçekleştiğini, ”Hiç“ düzeyinde gerçekleşen etkinlik bulunmadığı algısındadırlar. 4- Denetim etkinliklerinde öğretmenlerin işbaşında yetiştirilmesinde müfettişin rolüne ilişkin öğretmen, yönetici ve müfettiş görüşleri arasında anlamlı bir farklılık vardır. İlköğretim müfettişlerinin rehberlik ve işbaşında yetiştirme etkinliklerim; öğretmenler ”Çok az“, ilköğretim okulu yöneticileri ”Kısmen“, ilköğretim müfettişleri ise ”Tamamen" düzeyinde gerçekleştiği algısaldadırlar. 5- Öğretmenlerin; ilköğretim müfettişlerinin öğretmenlere yönelik denetim etkinliklerini algılamada; cinsiyet, hizmet yılı ve öğrenim durumu değişkenlerinin anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 6- Yöneticilerin; ilköğretim müfettişlerinin öğretmenlere yönelik denetim etkinliklerini algılamada; cinsiyet, hizmet yılı ve öğrenim durumu değişkenlerinin anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır.7- İlköğretim müfettişlerinin; öğretmenlere yönelik yaptıkları denetim etkinliklerini algılamada; cinsiyet ve hizmet yılı değişkenlerinin anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to put forward perceptions of teachers, principals and supervisors on supervisors' role of supervision in primary educational teachers' training at work. The population of the research is formed of 16 primary education supervisors, 162 primary school principals and 1632 teachers working in 98 independent official primary schools in the country of Duzce. Sampling is not assigned since all the primary education supervisors population takes part in that research; the sampling of principals (schooll directors and co-dinectors) and teachers consist of the population; overall 61 principals and 284 teachers working at primary shcools determined by Simple Random Sampling. The matters of the public survey were“Likert”type and the evaluation was made according to the fivefold scale. The research is a quantitative and survey research. To collect the data, a personal information form and a public survey which has been prepared by considering the opinions of the masters by the researcher, consisting of 35 matters and including supervisors' behaviours in training of the teachers at work was used.The matters of the public survey were“Likert”type and the evaluation was made according to the fivefold scale. The data obtained after having been applied to the teachers, directors and the supervisiors was analysed with percentage, frequence, medium, standard deviation, t- test, Single-sided Variance Analysis and Tukey HSD test by using SPSS (Statistical For Social Sciences) for Windows packet programme. Those results have been reached according to the findings of the research. 1 -Teachers perceive that from guidance and training at work activities by primary education supervisors for teachers' training at work on supervision activities; 2 of them are realized“never”, 18 of them are realized“rarely”, 15 of them are realized“partially”, while there is no activity being“mostly”and“completely”realized. 2-Primary*School principals perceive that from guidance and training at work activities by primary education supervisors for teachers' training at work on supervision activities; 2 of them are“rarely”realized, 20 of them are“partially”realized, 13 of them are“mostly”realized, while there is no activity being“never”and“completely”realized. 3 -Primary education supervisors perceive that from guidance and training at work activities by primary education supervisors for teachers' training at work on supervision activities; 1 of them is“rarely”realized, 1 of them is“partially”realized, 19 of them are“mostly”realized, 14 of them are“completely”realized, while there is no activity being“never”realized. 4-There is a meaningful difference among teacher, principals and primary education supervisors views on the role of the supervisors in training teachers at work during supervision activities. The perception levels of primary education supervisors' guidance and training at work activities by teachers, primary school principals and primary education supervisors are as follows: teachers“rarely”, primary school headmasters“partially”, and primary education supervisors“completely”. 5 -It is concluded that gender, working year, and educational background do not make difference in teachers' perceiving primary supervisors' supervision activities for them. It is concluded that gender, working year, and educational background do not make difference in principals' perceiving primary supervisors' supervision activities for them. 7-It is concluded that gender and working year do not make difference in supervisors' perceiving primary supervisors' supervision activities for them.