Growth performance of micro and small enterprises in Turkey
Türkiye'de çok küçük ve küçük ölçekli işletmelerin büyüme performansı
  1. Tez No: 163072
  2. Yazar: ZEYNEP BURCU SONGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEMSA ÖZAR, YRD. DOÇ. GÖKHAN ÖZERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok küçük ve küçük ölçekli işletmeler, büyüme, Türkiye, Gibrat kanunu, anket verisi, ağrlıklandırılmış en küçük kareler, Micro and small enterprises, firm growth, Turkey, Gibrat's law, survey data, weighted least squares. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
KISA ÖZET Türkiye'de Çok Küçük ve Küçük Ölçekli İşletmelerin Büyüme Performansı Zeynep Burcu Songur Çok küçük ve küçük işletmeler Türkiye ekonomisinde hayati bir rol oynamaktadırlar. Taran dışı sektörlerdeki işletmelerin büyük çoğunluğunu oluşturmanın yanısıra taran dışı toplam istihdamın da önemli bir bölümünü bünyelerinde bulundururlar. Bu tez öncelikli olarak, 2001 ve 2002 yılları arasında toplanan Türkiye'deki çok küçük ve küçük işletmelerin anket verisini tanıtarak literatüre katkıda bulunmaktadır. Ardından, Gibrat kanunu test edilmekte ve Türkiye'deki çok küçük ve küçük işletmelerin oluşturduğu örneklemde bu kanunun sağlanmadığı gözlemlenmektedir. Son olarak, regresyon analizi kullanarak, literatürde sıkça bahsedilen işletmenin yaşı ve kurulma esnasındaki toplam çalışan sayısı gibi etmenlerin yanı sıra işletmenin kurulduğu yer, hangi sektörde yer aldığı, ihracat yapıp yapmadığı, harici fînans kaynaklarına erişip erişemediği ve çalışanların özellikleri gibi faktörlerin de çok küçük ve küçük işletmelerin büyümesinde önemli etkenler olduğu çalışmada görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Growth Performance of Micro and Small Enterprises in Turkey by Zeynep Burcu Songur Micro and Small Enterprises (MSEs) play a vital role in the Turkish economy. They constitute the majority of the enterprises in the non-agricultural sectors and comprise a significant portion of the total non-agricultural employment. This thesis contributes to the literature first by presenting survey data on Turkish MSEs collected between the years 2001 and 2002. Next, Gibrat's law is tested and it is observed that it does not hold for our sample of Turkish MSEs. Finally, by using regression analyses it is explored that besides the commonly cited factors Tike age of the enterprise and the number of persons engaged at start-up, there are additional significant determinants of MSE growth in Turkey which are location, sector, exports, access to external finance and characteristics of the workers.