Money demand estimation and currency substitution: Evidence from Turkey
Para talebi tahmini ve para ikamesi: Türkiye'den kanıt
  1. Tez No: 163073
  2. Yazar: İLKNUR ZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OYA PINAR ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Talebi, Kointegrasyon, Para İkamesi, Hata Düzeltme Modeli(Error Correction Modeling), Türkiye, Money Demand, Cointegration, Currency Substitution, Error Correction Modeling, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Para talabi Tahmini ve Para ikamesi: Türkiye'den Kanıt İlknur Zer Bu tezde, 1987Ç1-2003Ç3 zaman diliminde Türkiye'deki temel makroekonomik seriler arasındaki ilişkiler, uzun dönem ve kısa dönemde empirik olarak incelenmiştir. Bunun için paranın Mİ tanımı, reel üretim ve paranın alternatif maliyetleri kullanılmıştır. Tez boyunca gemletilmiş portföy teorisi baz alınıp, serileri sırasıyla 1(1) ve 1(2) olarak düşünen iki farklı seneryo analizi yapılmıştır. Johensan kointegasyon analizi sonuçlarına göre uzun vade para dengesinin, teoriye uygun olarak, reel üretim, faiz oran farkı ve döviz kuru/döviz kuru değer kaybı ile açıklanabildiği ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, döviz kuru/ döviz kuru değer kaybının tahmin edilen katsayısının negatif ve anlamlı çıkması, Türkiye'deki görülen para ikamesiyle tutarlıdır. Uzun vadedeki model baz alınarak, simültane denklem modeli kullanılarak model kısa vade için tahmin edilmiştir. Sonuçlara göre,faiz oram ve para arzı, enflasyon ve para arzı arasında ilişkinin sadece uzun vadede olmadığı, aynı zamanda kısa vadede de etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Money Demand Estimation and Currency Substitution: Evidence from Turkey by îlknur Zer In this thesis, I try to represent both the long-run and short-run empirical relationships between the main Turkish macroeconomic series; the Ml money balances, real output and the opportunity costs variables for the period 1987Q1-2003Q3. Throughout the thesis, extended portfolio balance theory is employed and two different scenarios are considered as treating prices 1(1) and 1(2). Estimation results reveal mat the long-run real money balances is a function of the real output, the interest rate spread and the exchange/depreciation rate as expected. Also, estimated signs are consistent with the theory. Besides, the significant and negative sign of the depreciation rate is also consistent with the existence of currency substitution in Turkey. Based on the long-run model, the short-run model is estimated by simultaneous equation model. Results depict that the relationship between interest rate and money, as well as inflation and money comes into picture not only in the long-run both also in the short-run.