The impact of strategic management on financial performance and competitiveness of small and medium sized enterprises (SMEs): The Turkish case
Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) stratejik yönetimin finansal performans ve rekabetçiliğe etkileri: Türkiye vakası
  1. Tez No: 364944
  2. Yazar: HANDE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. ATİLLA DİCLE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, stratejik yönetim, finansal yönetim, finansal yönetim uygulamaları, performans, finansal performans, rekabetçilik, verimlilik, SMEs, strategic management, financial management, financial management practices, performance, financial performance, competitiveness, efficiency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), büyüme, yeni iş olanakları yaratma ve genel toplumsal refaha olan önemli katkıları nedeniyle dinamik ekonomilerin belkemiğini oluşturmaktadır. KOBİ'ler ekonomilerde ağırlığı oluşturmakta ve bu nedenle sosyo-ekonomik büyümenin motoru olarak nitelendirilmektedir. OECD ülkelerinde KOBİ'lerin tüm işletmeler içindeki payı % 95'in üzerinde olup, özel sektör işgücünün %50'sinden fazlası KOBİ'lerce sağlanmaktadır (Lukacz, 2005). KOBİ'lerin ekonomideki oynadığı rolün öneminin ciddi şekilde kabul görmeye başlaması ile birlikte, gerek akademisyenler, gerekse prastisyenlerin ilgisi, özellikle 1980'lerden sonra, büyük şirketlerden mikro, küçük ve orta ölçekli firmalara kaymıştır. Türkiye'de KOBİ'ler, gerek ekonomi içindeki ağırlıklarının % 99,9 gibi çok yüksek bir oranda olması (KOSGEB,2011), gerekse dinamik ancak kırılgan bir yapıya sahip olan Türk ekonomisine ciddi katkıları nedeniyle, diğer ülkelerdeki KOBİ'lerle kıyaslandığında çok daha büyük önem taşımaktadır. KOBİ sektöründe yaşanan gelişmeler ve sağlanan ivmeye karşın, gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de KOBİ'ler önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar arasında, finans fonksiyonunun KOBİ genel yönetim sistemindeki merkezi rolü (Meredith, 1989) nedeniyle, KOBİ'lerin finansal yönetim uygulamalarındaki verimlilik konusu önemli ve farklı bir yere sahiptir. Bu araştırma, Türkiye'deki KOBİ'lerin finansal yönetim uygulamalarına stratejik yönetim bakış açısı ile yaklaşarak, yaşanan sorunları kısmen analiz etmeyi, bu sorunlara olası çözüm önerilerini sunmayı ve bu uygulamalardaki verimliliğin KOBİ'lerin performansı ve rekabetçiliği üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bilindiği kadarıyla, KOBİ finansmanı literatürüne şu ana kadar stratejik yönetim unsurları ile finansal yönetim uygulamalarını birleştirmeye yönelik bir teorik yaklaşım sunulmamıştır. Bunun yanı sıra, stratejik finansal yönetim uygulamalarının KOBİ'lerin performans ve rekabetçiliğine olan etkilerini araştırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen ampirik araştırma da, bu alanda bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda, sunulan yeni teorik model ile ampirik bulguların, mevcut KOBİ literatürüne teorik ve pratik açılardan önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Small and medium sized companies (SMEs) constitute the backbone of a dynamic economy, due to their important role in growth, new job creation and overall social welfare. SMEs form a large part of economy and are seen as the drivers of socio-economic development. Over 95% of all enterprises fall in the SME category, while over 50% of the private sector employment is supplied by SMEs in OECD countries (Lukacs, 2005). As the importance of SMEs in the economy has been widely recognized, focus of both academics and practitioners shifted from large corporations to micro and small businesses, particularly after 1980's. In Turkey, significance of SMEs is relatively higher compared to SMEs in other countries, which is caused by not only from the large share of SMEs in the economy, amounting to 99.9% (KOSGEB, 2011), but also from their vital contribution to the dynamic but turbulent Turkish economy. Despite the developments and improvements in the SME sector, Turkish SMEs still face several challenges. Among these, efficient and effective conduct of financial management has a unique situation, as the function of finance has a central role in the overall management system of SMEs (Meredith,1989). This dissertation aims to analyze and propose solutions to some of these financial management challenges by focusing on the“financial practices”aspect of SME financial management with a fresh strategic management viewpoint, as well as analyzing the impact of these practices on the performance and competitiveness of SMEs in Turkey. As to our knowledge, a theoretical approach that attempts to combine the elements of strategic management and financial management practices, has not been introduced up to date. The research project is also fresh and unique, for its empirical investigation of the relationships between strategic financial management practices and the performance and competitiveness of SMEs. Therefore, the new model and empirical findings are expected to make significant theoretical and practical contributions to the existing SME literature.