Helikobakter pilori pozitif olan gastroduodenal hasta gruplarında ve asemptomatik bireylerde serum CagA ve VacA antikorları sıklığı
The frequencies of serum CagA and CagA antibodies in patients with helicobacter pylori positive gastroduodenal disease and asymptomatic subjects
  1. Tez No: 163174
  2. Yazar: MESUT SEZİKLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEFA GÜLİTER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori, CagA, VacA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Sezikli M. Helikobacter pilori pozitif olan gastroduodenal hasta gruplarında ve asemptomatik bireylerde serum CagA ve VacA antikorları sıklığı. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2004. Helikobakter pilori (H. pilori) için virulans faktörlerinden en çok bilinenler vacA ve cagA proteinleridir. Bu çalışmada değişik gastroduodenal hastalıklarda ve asemptomatik bireylerde (AS) serum CagA ve VacA antikorları sıklığını inceledik. H. pilori pozitif, yaş ortalaması 43.9±13.5 yıl olan 131 hasta [40 duodenal ülser (DÜ), 19 mide ülseri (MÜ), 28 mide kanseri (MK), 44 non ülser dispepsi (NÜD] ve hasta yakınlarından seçilen yaş ortalaması 36.2±10.4 yıl olan 30 asemptomatik (AS) birey çalışmaya alındı. Hasta grubunda endoskopik biyopsilerde hızlı üreaz testi (CLO test) ve histoloji ile, AS grupta ise serumda ELISA yöntemi ile Hp IgG antikorları bakılarak H. pilori varlığı gösterildi. Tüm hastalarda ve AS bireylerde serumda Westernblot yöntemi ile CagA ve VacA proteinlerine karşı antikorlar araştırıldı. Çalışma sonunda CagA antikor pozitifliği DÜ'de %92.5, MÜ'inde %89.5, MK'inde %96.4, NÜD'de %70.5 ve AS' de %50 olarak bulundu. VacA antikor sıklığı ise DÜ'de %75, MÜ'inde %84.2, MK'inde %85.7, NÜD'de %50 ve AS'de %23.3 olarak bulundu. Gerek CagA ve gerekse VacA antikor pozitifliği sıklığı DÜ, MÜ, MK gruplarında NUD ve AS gruplarından anlamlı derecede daha yüksekti ( p0.05). Sonuç olarak, CagA ve VacA antikor pozitifliği daha ciddi gastroduodenal hastalıklara işaret ederek ileri tetkik ve eradikasyon kararı vermede hekime yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Sezikli M. The frequencies of serum cagA and CagA antibodies in patients with Helicobacter pylori positive gastroduodenal disease and asymptomatic subjects. Kırıkkale Universty Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine. Specialization Thesis, Kırıkkale, 2004. CagA and VacA proteins are the mostly known virulence factors for Helicobacter pylori. In this study we examined the frequencies of CagA and VacA antibodies in patients with varies gastroduodenal diseases and in asymptomatic subjects. One hundred and thirty one Helicobacter pylori positive patients (40 with duodenal ulcer, 19 with gastric ulcer, 28 with gastric cancer, 44 with non-ulcer dyspepsia) with a mean age of 43.9±13.5 yr and 30 asymptomatic subjects with a mean age of 30.2±10.4 yr were included into the study. Presence of H. pylori was shown by rapid urease test in and histological examination of endoscopic biopsies in the patient groups and by demonstration of serum Helicobacter pylori IgG antibodies with ELISA in asymptomatic group. Serum CagA and VacA antibodies were searched by Westernblotting in all subjects included into the study. Rates of CagA positivity were found to be 92.5% in duodenal ulcer, 89.5% in gastric ulcer, 96.4% in gastric cancer, 70.5% in non-ulcer dyspepsia and 50% in asymptomatic subjects.