Obez kişilerde plazma homosistein seviyesi ve insülin direnci ile karotis arterinin intima/media kalınlığı ölçülerinin ilişkisi
The relationship among plasma homocysteine levels, insulin resistance and carotid intima-media thickness in obesity
  1. Tez No: 163254
  2. Yazar: ÖZKAN UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENDER ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, insülin direnci, homosistein, karotis arter. 58, Obesity, insulin resistance, homocysteine, carotid arteries. 60
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Obezite; sıklığı tüm dünyada giderek artan ve yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle morbidite ve mortalitesi yüksek olan modern yaşamın önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çalışmamızda, obezite ile yeni kardiyovasküler risk faktörü olarak gösterilen homosistein, aterosklerozun erken bir bulgusu olarak kabul edilen karotis arter intima-media kalınlığında artış ve insülin direnci arasındaki ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, yaş ortalaması 31,47 ± 8,40 yıl ve vücut kitle indeksi ortalaması 34,71 ± 3,89 kg / m2 olan 55 (40 kadın, 15 erkek) obez olgu, yaş ortalaması 30,60 ± 6,67 yıl ve vücut kitle indeksi ortalaması 22,27 ± 2,15 kg / m2 olan 30 (19 kadın, 1 1 erkek) normal kilolu olgu alındı. Olgularda; hipertansiyon, Tip 2 diyabetes mellitus, dislipidemi, sigara kullanımı gibi klasik ateroskleroz risk faktörlerinin bulunmaması şartı arandı. Olguların karotis intima-media kalınlıkları 7,5 MHz doppler ultrasonografi ile ölçüldü. İnsülin dirençleri HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance) yöntemi ile belirlendi. Obez ve kontrol grupları arasında HOMA-IR değerleri açısından anlamlı farklılık saptandı. Ancak iki grup arasında karotis intima-media kalınlıkları ve homosistein seviyeleri açısından faklılık yoktu. Bununla birlikte abdominal obeziteyi gösteren bel / kalça oranı ile hem homosistein hem de karotis intima-media kalınlıkları arasında pozitif korelasyonlar saptandı. Ayrıca her iki grupta erkeklerde daha yüksek homosistein düzeyleri saptanması erkek cinsiyetinin hiperhomosisteinemi için bir risk faktörü olduğu yönündeki görüşleri desteklemektedir. Sonuç olarak abdominal obezitenin, homosistein ve karotis mtima-media kalınlıkları artışı için bir risk faktörü olduğu saptanmıştır. Obezite insülin direncine yol açmakla birlikte bunun plazma homosistein seviyesi ve karotis intima-media kalınlığı üzerine etkisi tartışmalıdır. 57
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP AMONG PLASMA HOMOCYSTEINE LEVELS, INSULIN RESISTANCE AND CAROTID INTIMA-MEDIA THICKNESS IN OBESITY SUMMARY Obesity which is increasing in frequency all around the world and leads to secondary health problems is an important public health problem of modern life with a high morbidity and mortality. In our study, we aimed to asses the relation between obesity, homocysteine which is shown as a new cardiovascular risk factor and the increase in the carotid arteries intima - media thickness as an early indicator of atherosclerosis and insulin resistance. In this study 55 (40 women, 15 men) obese subjects mean age 31,47 ± 8,40 years and mean body mass index 34,71 ± 3,89 kg / m2, and 30 (19 women, 11 men) normal weighted subjects mean age 30,60 ± 6,67 years and mean body mass index 22,27 ± 2,15 kg / m2 were included. It was deened necessary that the subjects had no classical atherosclerotic risk factors like hypertension, type 2 diabetes mellitus, dyslipidemia and smoking. Carotid intima - media thickness of subjects were measured by 7.5 megahertz (Mhz) doppler ultrasonography. Insulin resistances were identified according to the Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance (HOMA-IR) method. There was significant difference between obese and control groups HOMA-IR values. But not difference between two groups homocysteine levels and carotid intima - media thickness. However positive correlations were found between waist to hip ratio indicator of abdominal obesity and both homocysteine levels and carotid intima - media thickness. And 59also, in both groups higher homocysteine levels in men, supports the belief that man sexuality is a risk factor for hyperhomocysteinemia. As a result abdominal obesity was found to be a risk for the increase of both homocysteine levels and carotid intima - media thickness. Also obesity results with insulin resistance, its affect on plasma total homocysteine levels and carotid intima - media thickness is under discussion.