Toplayıcı sistem dilatasyonunda manyetik rezonans ürografi
  1. Tez No: 163261
  2. Yazar: BEHZET ASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT BELET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, üriner trakt, ürografi, böbrek, hidronefroz. VII, Magnetic resonance imaging, urinary tract, urography, kidney, hydronephrosis. VIE
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Amaç: Toplayıcı sistem dilatasyonu farklı nedenlerle oluşan bir ürolojik problemdir. Bu çalışmada tüm yaş gruplarında üriner toplayıcı sistem dilatasyonunda üriner sistem morfolojisini, dilatasyon nedenini ve düzeyini ortaya koymada MRÜ'nün tanısal değerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İVP, US veya BTde üriner sistem dilatasyonu bulunan veya sistogramda Greyd İÜ veya Greyd IV reflü tespit edilen 70 hastaya (toplam 139 böbrek) MRÜ incelemesi yapıldı. 1.5 Tesla MR cihazında HASTE ve TrueFISP sekansları kullanıldı. Kesin tam klinik izlem ve yapılan İVP, US, retrograd veya antegrad pyelografi, sistogram, BT, cerrahi ve histopatolojik inceleme sonuçlarının birlikte değerlendirilmesiyle konuldu. MRU sonuçları değerlendirilirken doğruluk, özgüllük ve duyarlılık oranlan hesaplandı. Bulgular: Yüzotuzdokuz böbreğin 90'ında ektazi vardı. Bir hastada tek böbrek vardı. MRÜ konjenital nedenden 32'sini (%91.4) gösterebilmiş, bir hastada bilateral Greyd m vezikoüreteral reflüyü ve bir hastada çift toplayıcı sistemi gösterememiştir. Obstrüksiyon nedenleri içerisinde 5 renal pelvis taşının hepsini gösterirken ureter taşlarının 16'sını gösterebilmiş, 2'sini göstermekte yetersiz kalmıştır. Toplayıcı sistem dilatasyonu yapan diğer bir grubu benign ve malign nedenler oluşturmakta olup MRÜ benign ve malign nedenlerin hepsini göstermekte başarılıydı. Toplayıcı sistem dilatasyonu yapan benign, malign nedenlerin ve renal pelvis taşlarının MRÜ' deki duyarlılık ve doğruluk oranlan ve tüm nedenlerin özgüllüğü % 100 bulundu. Üreter taşı tespitinde duyarlılık ve doğruluk oram sırasıyla %88.9, %98.6 konjenital nedenlerde ise %91.4 ve %97.8 idi. MRÜ'nün tüm nedenler içindeki duyarlılığı %94.4, doğruluk oram ise % 95,7 bulundu. Sonuçlar: HASTE ve TrueFISP sekansına dayalı MRÜ, toplayıcı sistem dilatasyonunu tespit etmede hızlı ve güvenilir yöntemdir. Toplayıcı sistem dilatasyon varlığını, düzeyini, nedenini renal fonksiyona bağlı olmaksızın yüksek duyarlılık, özgüllük ve doğruluk oranıyla saptar. MRÜ böbrek pelvikalisiyel ektazisinin derecelendirilmesiyle İVP, US ve BT'nin derecelendirilmesi arasında yüksek derecede uyumluluk bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Dilatation of collecting system is an urological problem that occurs with different causes. In this study, we aimed to investigate the diagnostic role of MRU in the evaluation of the morphology of the urinary system, causes and levels of the dilatation in patients comprising all age groups with urinary tract obstruction. Materials and Methods: The MRU examination was done for 70 patients (139 kidneys) who have urinary system dilatation shown by IVP, US and/or CT examinations and grade EI and grade IV reflue shown by cystography. HASTE and TrueFISP sequences were performed on 1.5 T MR equipment. Accurate diagnosis was done by combination of clinical findings and following examination approaches; rVP, US, retrograde/anterograde pyelography, cystography, CT, surgical or histopatological examinations. While the MRU results were evaluated, the accuracy, specify and sensibility were calculated. Results: Ectasia were observed in 90 out of 139 kidneys. One patient had only one kidney. While MRU examination were able to show 32 congenital reasons (91.4%), it failed to show bilateral Grade IQ vesiculourethral reflue in one patient and a double collective system in one patient. While it was able to show all 5 renal pelvic stones among the obstruction reasons, it was able to show uretheric stones in 16 patients beside the failure in two cases. The other group of reasons for dilatation of collective system is composed of bening and malign causes which all cases were successfully showed by MRU. Sensitivity, accuracy and specify ratio of MRU for the bening and malign causes and renal pelvic stones which produce dilatation of the collective system were 100%. The sensitivity and accuracy in ureter stones were 88.9%, 98.6 and for congenital causes 91.4%, 97.8, respectively. The sensitivity and accuracy of MRU for all reasons were 94.4% and 95.7%, respectively. Conclusion: MRU based on HASTE and TrueFISP sequences were found to be a rapid and safe method for the assessment of the dilatation of collecting system. It assesses the existence, level and causes of dilatation independent from the renal functions, with high sensitivity, specifically and accurately. MRU grading of pelvicalcyeal ectasia highly correlates with IVP, US, and CT grading.