Behçet hastalığında serum leptin düzeyleri
Serum leptin levels in Behçet's disease
- Tez No: 163323
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET ALTINYAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Leptin, Behçet hastalığı, Akut faz cevabı, Leptin, Behcet's disease, Acute phase response
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZET Eştürk £., Behçet Hastalığında Serum Leptin Düzeyleri. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Uzmanlık Tezi, Zonguldak 2005. Behçet hastalığı, küçük damarların endotel disfonksiyonuna bağlı generalize vaskuliti ve tekrarlayan immüno-enflamatuar olay ile karakterize multisistem bir hastalıkdır. Leptin, immuno- enflamatuar olaylarda rol aldığı düşünülen bir nöroendokrin hormondur. Bu çalışmada, Behçet hastalarında, serum leptin düzeyleri ile birlikte akut faz cevabı göstergeleri olan eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), C reaktif protein (CRP), periferik kan nötrofil sayısı, serum fibrinojen, ferritin ve alfa-1 antitripsin düzeylerinin hastalığın aktif ve inaktif döneminde sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması planlandı. Çalışmaya dahil edilenlerin vücut kitle indeksleri (BMI) hesaplandı. Çalışmaya 53 hasta ile 36 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Hastalar kendi içlerinde çalışmaya alındıkları gündeki klinik bulgularına göre aktif veya inaktif olarak gruplandmldı. Hastaların 26 'sı inaktif, 27 'si aktif dönemde idi. Bu alt grupların kendi aralarında ve kontrol grubu ile karşılaştınldıklannda cins, yaş ve BMI açısından farkılıklan yoktu (p>0,05). ESR, alfa-1 antitripsin ve nötrofil sayılan açısından hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yükseklik mevcuttu (sırası ile p0,45). ESR, alfa-1 antitripsin, ve nötrofil sayılan hastalığın aktivasyonuyla bağlantı göstermemekle birlikte nonspesifik inflamasyon göstergeleridir. CRP nonspesifik olsa bile tam almış hastalarda aktivasyon kriteri olarak kullanılabilir. Leptinin Behçet hastalığındaki önemi yeteri kadar açık değildir ve ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Eştfirk, E. Serum teptin levels in Behcet's disease Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Dermatology, Zonguldak 2005. Behcet's disease is a multisystem disorder characterized by relapsing immuno-inflammatory process with a generalized vasculitis of the microvasculature related with endothelial dysfunction. Leptin is a neuroendocrine hormone that appears to be involved in irnmuno-inflamatory process. In this study, we investigated the serum leptin levels and also acute phase reactants, erythrocyte sedimentation rate (ESR), C reactive protein (CRP), neutrophil count, serum fibrinogen, ferritin, and alfa-1 antitrypsin levels in active and inactive phases of Behçet patients and in voluntary control group. The body mass index (BMI) was calculated for subjects at study enrollment. Fifty-three patients with Behcet's syndrome and 36 sex and age matched healthy control subjects were included in this study. Patiens with Behcet's disease were also subdivided into two groups as active and inactive, according to clinical picture at the time of sampling. Twenty-six patients were in inactive phase and 27 were in active phase. The sex ratio, age and BMI were not considerably different among all groups (p>0.05). ESR, alfa-1 antitrypsin and neutrophil counts in both patient groups were significantly higher than the control group (p0.45) ESR, alpha- 1 antitrypsin and neutrophil counts, although not related with activity of Behcet's disease, are non-specific inflammatory parameters. Although CRP is a non-specific inflammatory parameter, it can be used as sign of activation in Behcet's disease. Leptin levels, as a laboratory parameter, can be used as a sign of activity in Behcet's disease. The importance of leptin in Behcet's disease has not been clarified enough up to now, and needs future investigation.