İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemede sünnetin yeri
- Tez No: 163399
- Danışmanlar: PROF.DR. HARİKA ALPAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, idrar yolu enfeksiyonu, Circumcision, urinary tract infection
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Çocukluk döneminde idrar yolu enfeksiyonları (İYE) hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine neden olabilecek renal skar ile sonlanabilir. Yapılan çalışmalar, İYE' nin sünnetsiz çocuklarda, sünnetli çocuklara oranla daha sık görüldüğünü göstermiştir. Bu çalışmanın amacı sünnetin idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede etkisi olup olmadığını belirlemektir. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı polikliniğinde Ocak 1999-Aralık 2004 tarihleri arasında, idrar yolu enfeksiyonu tanısı ile izlenen ve takibinde sünnet olan 64 erkek çocukta, sünnet öncesi ve sonrası idrar yolu enfeksiyonu sıklığı (enfeksiyon/ay), idrar kültürü sonuçları ve görüntüleme sonuçlan retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların ortalama başvuru yaşı 13,8±20,42 ay (1-78 ay), ortalama sünnet yaşı 23,59±20,4 ay (3-96 ay), sünnet öncesi takip süresi 9,85±6,33 ay (6-28 ay), sünnet sonrası takip süresi 20,17±17,63 ay (6-72 ay)' di. Sünnet öncesi İYE geçirme sıklığı 0,37±0,33 enfeksiyon /ay ve sünnet sonrası İYE geçirme sıklığı 0,01±0,06 enfeksiyon /ay olarak saptandı. Sünnet öncesi İYE geçirme sıklığı, sünnet sonrası İYE geçirme sıklığına göre 37 kat fazlaydı. Hastaların sünnet öncesi dönemde alınan idrar kültürlerinde sıklık sırasına göre Escherichia coli (%37,8), Proteus türleri (%20,1), Klebsiella türleri (%17,1), Enterokok türleri (%8,9), Enterobakter türleri (%6,5) ve diğerleri (%9,6) saptandı. Hastaların sünnet sonrası alınan idrar kültürlerinde sıklık sırasına göre E.coli (%60), Proteus türleri (%10), Klebsiella türleri (%10), Enterobakter türleri (%10) ve Streptokok türleri (%10) üredi. İYE geçiren çocuklarda sünnet, İYE sıklığını azaltmaktadır. Tekrarlayan İYE geçiren erkek çocuklarına sünnet yapılması önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Children with urinary tract infections (UTI) are at risk for renal scarring which may lead to impaired renal function and hypertension. Studies suggested that uncircumcised boys are more likely to develop UTI than circumcised boys. The aim of this study is to determine whether circumcision affects urinary tract infection frequency in boys. A retrospective hospital record review of 64 boys who had UTI and were circumcised in follow-up during the period January 1999 to December 2004 at Marmara University Hospital pediatric nephrology clinic were analysed. Urinary tract infection frequency (infection/month) before and after circumcision, urine culture results and imaging studies were studied. The mean age of the study population was 13.8±20.42 months (1-78 months), timing of circumcision was 23.59±20.4 months (3-96 months) age, the duration of follow-up before circumcision was 9.85±6.33 months (6-28 months), the duration of follow-up after circumcision was 20.1 7±1 7.63 months (6-72 months). Urinary tract infection frequency was 0.37±0.33 infection /month before circumcision and 0.01 ±0.06 infection /month after circumcision. There was a 37-fold increased risk for UTI in uncircumcised boys compared with circumcised boys. The leading identified microorganisms from urine cultures before circumcision were Escherichia coli (37.8%), Proteus sp. (20.1%), Klebsiella sp. (17.1%), Enterokok sp. (8.9%), Enterobakter sp. (6.5%) and other (9.6%). The microorganisms identified from urine cultures after circumcision were E. coli (60%), Proteus sp, (10%), Klebsiella sp. (10%), Enterobakter sp. (10%) and Streptococci (9.6%). Circumcision lowers the recurrence of UTI in boys. We conclude that circumcision should be recommended to boys with recurrent UTI.