Endometrial karsinomlarda MUC1, Beta-catenin ve siklin D1 ekspresyonunun histopatolojik ve prognostik parametrelerle ilişkisi
Correlation of MUC1, Beta-catenin and cyclin D1 expression with histopathological and prognostic parameters in endometrial carcinomas
  1. Tez No: 163598
  2. Yazar: SERVET GÜREŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELÇUK BİLGİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial karsinom, MUC1, P-catenin, siklinDl 60, Endometrial carcinoma, MUC 1, P- catenin, cyclin Dl. 62
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Endometrial karsinomlar günümüzde kadın genital sisteminde en sık görülen malign tümörlerdir. Olguların %80 den fazlası tipi (endometrioid tip) adenokarsinom olup tanı sırasında genellikle uterusa sınırlı olmaları nedeniyle tedavi edilebilen tümörlerdir. Tip II (papiller seröz ve berrak hücreli) adenokarsinomlar ise olguların %15-20'sini oluşturur ve histerektomi sırasmda genellikle uterus dışına yayılmış olarak görülür. Bu çalışmada metastaz ve invazyona neden olduğu bilinen MUC1 ve p-catenin ekspresy onlarının endometrial karsinomlardaki varlığı,histopatolojik ve prognostik faktörler yanısıra siklinDl, östrojen ve progesteron reseptörü ile karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya endometrial karsinom tanısı almış 72 histerektomi materyali dahil edildi. Olgular histopatolojik yönleri ile değerlendirilip standart immünohistokimyasal tekniklerle MUC1, B-catenin, siklin Dİ, östrojen ve progesteron ekspresyonları araştırıldı. Olguların takip süreleri 2-57 ay arasında değişmekteydi. MUC1 ile endometrioid tip adenokarsinomlarda apikal membranöz ya da sitoplazmik, endometrioid tip dışı karsinomlarda ise sitoplazmik boyanma izlendi. Boyanma paterni tümör tipi, histolojik grade, derin myometrial invazyon, vasküler invazyon ve steroid reseptör ekspresyonu ile korele bulundu. P-catenin ile endometrioid tip endometrial karsinomlarda membranöz veya nükleer, endometrioid tip dışı karsiomlarda ise membranöz boyanma izlendi. Siklin Dİ ile endometrioid tip karsinomlann %64'ünde, endometrioid tip dışı karsinomlann %100'ünde nükleer boyanma izlendi. P-catenin boyanma paterni siklin Dİ ekspresyonu ile korele bulundu. Tüm olguların %68'inde östrojen reseptörü, %72'sinde ise progesteron reseptörü pozitif olup iki reseptör genellikle birlikte ekspresse edilmekteydi. Reseptör ekspresyonu düşük grade endometrioid karsinomlarda daha yüksek oranda görüldü. Sağkalım analizi 59sonucu tümör tipinin bağımsız bir prognostik faktör olduğu görülürken MUC1, P-catenin, siklin Dİ ya da steroid reseptör ekspresyonu prognozla ilişkili bulunmadı. Sitoplazmik MUC1 ekspresyonunun antiadeziv etkiyle invazyonu artırıcı rol oynadığı görüldü. Apikal MUC1 ekspresyonunun steroid hormon kontrolü altında olabileceği kanısına varıldı. P-catenin' in ise özellikle düşük grade endometrioid tip karsiomlarda siklin Dİ artışına neden olduğu sonucuna varıldı. Geniş ve uzun süre takipli serilerde yapılacak çalışmalarla MUC1 ve P-catenin'in prognostik öneminin gösterilebileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
CORRELATION OF MUC1, p-CATENIN AND CYCLIN Dl EXPRESSION WITH HISTOPATHOLOGICAL AND PROGNOSTIC PARAMETERS IN ENDOMETRIAL CARCINOMAS SUMMARY Endometrial carcinomas are the most common malignant tumor of the female genital tract. More than 80% of the cases are type I (endometrioid type) which are confined to the uterin corpus at the time of diagnosis, thus most can be cured. Conversely, type II (papillary serous, clear cell adenocarcinomas) account for only 15% to 20% of cases and usually extend beyond the uterus at the time of hysterectomy. In this study, the aim was to investigate the expression patterns of MUC1 and P~ catenin in endometrial carcinomas, which are known to faciliate invasion and metastases, in order to relate with cyclin Dl, steroid receptor status, histopathological and prognostic features. We studied 72 endometrial carcinoma cases which were diagnosed after hysterectomy. Cases were detected for MUC1, P-catenin, cyclin Dl, estrogen and progesterone receptor expression patterns by standard immunohystochemical methods. Follow-up period ranged from 2 to 57 months. Apical membranous or cytoplasmic MUC1 positivity was found in endometrioid type adenocarcinomas. In non-endometrioid type adenocarcinomas only cytoplasmic expression of MUC 1 was found. Staning pattern correlated with hystologic grade, myometrial invasion, vascular invasion and steroid receptor status. In endometrioid type adenocarcinomas membranous and/or nuclear expresion of 0- catenin was demonstrated in non-endometrioid type adenocarcinomas only membranous 61staining was found. Cyclin Dl expression was found in 64% of endometrioid type adenocarcinomas and in 100% of non-endometrioid type adenocarcinomas. Nuclear p-catenin expression correlated with cyclin Dl expression. Estrogen and progesterone receptor was found 68% and 72% positive among all cases respectively. Steroid receptor expression was correlated with low grade endometrioid type adenocarcinoma. In survival analysis only the histologic type of the tumor was found to be a poor prognostic factor. MUC1, p-catenin, cyclin Dl or steroid receptor ststus was not found to be correlated with survival. In conclusion, cytoplasmic MUC1 expression was found to facilite invasion. It was thougt that apical memranous MUC 1 expression may be hormonally regulated. P-catenin, especially in endometrioid type carcinomas, seems to reason of cyclin Dl over expression. The prognostic value of MUC 1 and p-catenin can be demonstrated in large series with longer follow-up periods.