Primer hipertansiyonda anjiotensin konverting enzim inhibitörü-anjiotensin AT1 reseptör blokeri kombinasyonu tedavisi ve diyetle tuz kısıtlamasının kan basıncı regülasyonu ve glomerülo-tübüler fonksiyonlara etkileri
The effects of angiotensin converting enzyme inhibitor-angiotensin AT1 receptor blocker combination therapy and salt restriction on blood pressure regulation and glomerulotubular functions
  1. Tez No: 163597
  2. Yazar: YÜKSEL İNCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANİYE ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer Hipertansiyon, Vasküler etkilenme, Glomerülo-tübüler etkilenme, Diyetle tuz düzenlenmesi, Losartan, Silazapril. 63
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Primer Hipertansiyon, sık görülen ve yüksek morbidite ve mortalite taşıyan hedef organ hastalıklarına yol açan halk sağlığı sorunudur. Yaşam tarzının düzenlenmesi ve erken evrede alman önlemlerle hipertansiyonun gelişimi ve komplikasyonlanmn oluşması anlamlı derecede azalmaktadır. Bu nedenle, kan basıncının düşürülmesi ve hedef organ hastalıklarının azaltılmasında yaşam biçimim düzenleyici nonfarmakolojik önlemler önem kazanmaktadır. Çalışmamızda, hedef organ hasan gelişmemiş hipertansiyonlularda, erken dönemde glomerülo-tübüler etkilenme araştırılarak bu etkilenmenin vasküler ve metabolik bozukluklarla ilişkilerinin incelenmesi ve altı aylık tuz düzenlemesi ve silazapril-losartan kombinasyon tedavisinin; kan basıncı ve renal fonksiyonlara olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, hipertansiyon süreleri 22,4 ±31,2 ay, ortalama sistolik ve diastolik kan basıncı değerleri 155 ±15,1 / 98,4 ±7,2 mmHg, vücut kitle indeksleri 27,9 ±3,7 kg/m2, 29'u kadın, 36'sı erkek toplam 65 hasta ile ortalama sistolik ve diastolik kan basıncı değerleri 1 16,5 ±10,2 / 74,2 ±7 mmHg olan 28'i kadm, 39'u erkek toplam 67 sağlıklı birey alındı. Her iki grupta bazal ve hasta grubunda tedaviden altı ay sonra sistemik vasküler etkilenme göstergelerinden; trombosit sayısı ve hematokrit düzeyleri, metabolik göstergelerden; kan şekeri, trigliserit, total kolesterol, yüksek ve düşük dansiteli lipoprotein ve ürik asit düzeyleri ile renal glomerülo-tübüler fonksiyon göstergelerinden idrarla atılan; albümin, N-asetil beta-D glukozaminidaz ve beta-2 mikroglobülin düzeyleri incelendi. 62Kontrol grubuna göre hipertansiyon grunbunda, trombosit sayısı (p=0,000), aile öyküsü (p=0,000), kan şekeri (p=0,000), ürik asit (p=0,027), vücût kitle indeksi (p=0,009), serum sodyumu (p=0,028), serum potasyum (p=0,001), N-asetil beta-D glukozaminidaz (p=0,000), N-asetil beta-D glukozaminidaz / kreatinin (p=0,007) ve beta-2 mikroglobülin (p=0,044) anlamlı derece de yüksek bulundu. Diyetle hedef kan basıncı (< 140/90 mmHg) değerine ulaşılan 31 hastanın altı ay sonundaki trombosit sayısı (p=0,015), idrarla atılan; albumin (p=0,015), albümin / kreatinin oram (p=0,0015), N-asetil beta-D glukozaminidaz (p=0,002) ve N-asetil beta-D glukozaminidaz / kreatinin oram (p=0,004) anlamlı derece de azaldı. Diyetle kan basıncı kontrolü sağlanamayan 34 hastanın altı aylık silazapril ve losartan kombinasyon tedavisi sonunda ürik asit (p=0,001), idrarla atılan albümin ve albümin / kreatinin oranı (p=0,000), N-asetil beta-D glukozaminidaz ve N-asetil beta-D glukozaminidaz / kreatinin oram (p=0,000) ve beta-2 mikroglobülin atılım (p=0,033) değerleri anlamlı olarak azaldı. Bulgularımız, bilinen hipertansiyon süreleri 22,4 ±31,2 ay gibi kısa olan, tümü hafif- orta derece de hipertansiflerden oluşan hasta grubunda, belirgin glomerülo-tübüler ve sistemik vasküler etkilenme ile metabolik bozukluk oluştuğunu göstermektedir. Diyetle alınan tuz düzenlenmesi ile antihipertansif ilaç alımına benzer şekilde kan basıncı regülasyonunun sağlandığı ve sistemik-renal vasküler göstergeler ile metabolik bozulmada düzelme olduğu gözlenmektedir. îyi tolere edilen ve yan etki gözlenmeyen silazapril ve losartan kombinasyon tedavisi ile hedef kan basıncına ulaşılmış olmanın yam sıra vasküler, metabolik ve renoprotektif etkilerinin de olduğunu gözlemledik. Çalışmamız; hipertansiyon gelişiminin önlenmesi, kan basıncı regülasyonu sağlanması ve hedef organ hasarlanmalarının azaltılması için, farmakolojik tedavinin yanı sıra non farmakolojik önlemlerin alınmasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF ANGIOTENSIN CONVERTING ENZYME INHIBITOR-ANGIOTENSIN ATI RECEPTOR BLOCKER COMBINATION THERAPY AND SALT RESTRICTION ON BLOOD PRESSURE REGULATION AND GLOMERULOTUBULAR FUNCTIONS. SUMMARY Primary hypertension is a an important population health problem which is increasing the morbidity and mortality by causing target organ disturabances. The development of hypertension and it's complications may be signicantly reduced by the regulation of the life style and early taken measurements. By that reason, nonpharmacologic measures are gaining importance in reducing the blood pressure and decreasing the target organ damage. We planned to detect the early stage glomerulotubular pathology and the relationship of this pathology by the vascular and metabolic disturbances and to discover the effects of salt regulated diet for a 6 month peroid and cilazapril-losartan combination treatment on blood pressure and renal functions. We included a total of 65 (29 females and 36 males) with a mean hypertension duration of 22.4±31.2 months, mean sistolic/diastolic blood pressure 155±15.1/98.4±7.2 mmHg, mean body mass indexes 27.9±3.7kg/m2 and a control group with a total of 67 healthy subjects (28 females, 39 males) with a mean sistolic/diastolic blood 116.5 ±10.2/74.2±7 mmHg. We detected the base blood values of platelet number and hemotocrite, 64glucose, trigliseride, total cholestrol, high and low density lipoproteins and uric acid levels as metabolic indicators and albumin, N -acetyl -p-glycosaminidase and P2 microglobulin which are excreted by kidneys as renal glomerulotübülar function indicators in both groups and then the same parameters checked once again in the hypertension group after the completion of a six month salt restricted diet or angiotensin converting enzyme inhibitor- angiotensin receptor blocker combination therapy. The statistically significant factors in the hypertensive group were the family history (p-0.000), platelet number (p=0.000), blood glucose (p=0.000), uric acid (p=0.027), body mass indexes (p=0.009), serum sodium (p=0.028), serum potassium (p=0.001), N -acetyl -0- glycosaminidase (p=0.000), N -acetyl -p-glycosaminidase / creatinine (p=0.007), and (32 microglobulin (p=0.044). Also the platelet number (p=0.015), albumin excretion (p=0.015), the urine excreated: albumin / creatinine (p=0.0015), N -acetyl -p-glycosaminidase (p=0.002) and N -acetyl -p-glycosaminidase / creatinine (p=0.004) levels were significantly decreased in 31 patients who achieved the targeted blood pressure (