Pediyatrik hastalarda oral tramadol, oral midazolam ve intranazal sufentanil premedikasyonunun karşılaştırılması
The comparison of oral tramadol, oral midazolam and intranasal sufentanil premedication in pediatric patients
  1. Tez No: 163599
  2. Yazar: FATMA BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IŞIL GÜNDAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Premedikasyon, Sedasyon, Midazolam, Tramadol, Sufentanil Postoperatif Ağrı, Derlenme 63, Pre-medication, Sedation, Midazolam, Tramadol, Sufentanil Postoperative Pain, Recovery. 65
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Çalışmamızda çocuklarda oral uygulama ile midazolam ve tramadol, intranazal uygulama ile sufentanil kullanarak bu ilaçların premedikasyon etkinlikleri, sedasyon kaliteleri, hemodinamik parametreler, postoperatif derlenme ve ağrı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Adenotonsillektomi operasyonu planlanan 3-10 yaş arası 60 olgu çalışmaya alındı. Herhangi bir ilaç verilmeden önce sistolik, diastolik ve ortalama arter basıncı, kalp atım hızı, periferik oksijen satürasyonu ile dakika solunum sayısı değerleri kaydedildi. Grup Fe 0.5mg/kg toplam 4 mi olacak şekilde vişne suyu ile birlikte midazolam, grup H'ye 3mg/kg tramadol damla oral olarak, grup IIFe 2 ng/kg sufentanil intranazal olarak uygulandı. 5, 10, 20 ve 30. dakikalarda hemodinamik veri değerleri ölçülüp kaydedildi. Otuz dakika sonra ayrılma ve sedasyon skoru değerlendirildi. Amnezi değerlendirmesi için postoperatif 1. saatte sorulmak üzere çocuğa 3 resim (ağaç, köpek, araba) gösterildi. İndüksiyon öncesi intravenöz kanülasyona yanıt skoru ile bispektral indeks değerleri kaydedildi. İndüksiyonda maskeye yanıt skoru değerlendirildi. Entübasyon sonrası 1. 3. ve 5. dakikalar ile ekstübasyon ve göz açma sırasındaki bispektral indeks değerleri kaydedildi. Postoperatif derlenme süreleri değerlendirildi. Postoperatif 1. saatte amnezi ve“faces scale”ile ağrı değerlendirilmesi yapıldı. İlaç verildikten 5, 10, 20 ve 30. dakika sonrası sistolik, diastolik ve ortalama arter basıncı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı olan ancak klinik tedavi gerektirmeyen değişiklikler belirlenmiştir. Sistolik arter basmcı değerleri sufentanil grubunda ilk 5 dakikada hızlı düşme göstermiş (p=0.003), sonra stabil seyretmiştir. Midazolam grubunda yavaş oluşan 62sedasyona paralel bir sistolik arter basıncı değişimi olmuştur. Kalp atım hızı değerlerinde her üç grupta meydana gelen değişiklikler istatistiksel ve klinik olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Midazolam ve sufentanil grubunda sedasyonla eş zamanlı olarak SpC>2 ve solunum sayısı değerlerinde düşme olmuş ancak tedavi gerektirmemiştir. Ayrılma, sedasyon-anksiyete skoru, midazolam ve sufentanil grubunda tramadol grubundan anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0.001 p=0.020) ve (p=0.006 p=0.040). Maskeye en iyi uyum midazolam grubunda (p= 0.002), intravenöz kanülasyona en az yanıt sufentanil grubunda olmuştur (p=0.001). Sedasyon ile eş zamanlı olarak bispectral indeks değerleri azalmıştır Tramadol grubunda derlenme skoru midazolam ve sufentanil grubundan yüksek bulunmuştur( p=0.038). Postoperatif ağrı en az sufentanil grubunda belirlenmiştir.(p==0.009) Amnezi değerlendirmesinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.(p=0.153) Kusma her üç grupta en sık görülen yan etki olmuştur ( p=0.048). Sonuç olarak; Çocuk premedikasyonunda korku, ajitasyon, aileden ayrılma endişesinin ortadan kaldırılması, anksiyetenin giderilmesi, sedasyon, amnezi ve hızlı derlenmenin amaçlandığı olgularda Oral Midazolam ve İntranazal Sufentanil'in iyi bir seçenek olarak kabul edilebileceği, midazolam grubunda belirlenen çok iyi sedasyona karşılık, sufentanil grubunda saptanan analjezik ihtiyacı ve istenmeyen refleks aktivitelerin azaltılmasının ilaç tercihinde rol oynayabileceği kabul edildi. Tramadol Damla'nın ise, preoperatif dönemde yeterli sedasyon sağlayamadığı, anneden ayrılma, maske uygulama gibi dönemlerde ajitasyonu azaltmadığı buna karşılık postoperatif analjezik gereksinimim ve ajitasyonu azalttığı, kullandığımız dozlarda premedikasyon için yeterli olmamasına rağmen, farklı dozlarda yapılan çalışmalarda etkinliği saptanabilir kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF ORAL MIDAZOLAM, ORAL TRAMADOL AND INTRANASAL SUFENTANIL PREMEDICATION IN PEDIATRIC PATIENTS SUMMARY In our study, premedication effectiveness, quality of sedation, hemodynamic parameters, effects on postoperative recovery and pain of orally administered midazolam and tramadol and nasally administered sufentanil for premedication have been investigated. Sixty cases of 3-10 ages planned to have adenotonsillectomy operation were included in the study. Before giving any medicine, initiation values (sistolic, diastolic and mean arterial pressure, heart rate, saturation of peripheral arterial oxygen and respiratuar rate) were recorded. Later, cases of group I were given a dosage of 0,5 mg/kg, totally 4 ml midazolam in cherry juice, group II were given a dosage of 3 mg/kg tramadol as drops, and group III were given a dosage of 2 u/kg sufentanil intranasal. After giving the medicine, in the 5th, 10th, 20th, and 30th minutes, hemodynamic values were measured and recorded. Thirty minutes later, sedation and seperation scores was evaluated. Also, for amnesia evaluation, three pictures (tree, dog, and car) were shown to the child to ask in the post operative 1st hour. Just before induction, in order to evaluate the response score to the intravenous cannulation and sedation condition, and BIS values were recorded. In induction, response score to the mask was evaluated. Bispectral Index values 1st, 3rd and 5th minutes after entubation and after extubition and after eye opening were recorded. İn the recovery room recovery scores were recorded. At the first postoperative hour pain evaluation with facies scale and amnesia evaluation with recall score were performed. 64In the 5th, 10th, 20th and 30th minutes, after giving medicine in the sistolic, diastolic and mean arterial pressure values, there were statistically significant differences compered to the initial values but no treatment. Sistolic arterial pressure values showed a quick fall in sufentanil group in the first 5 minutes and then remained stable. In the midazolam group a sistolic arterial pressure change parallel to the sedation occurred. In heart rate values, changes on all the three groups were not found statistically and clinically significant, in the three groups. In midazolam and sufentanil groups, a significant decrease in SpC>2 and respiratuar rate values was seen simultneously with sedation of but did not need treatment. Seperation, sedation-anxiety scores of midazolam and sufentanil groups were higher than tramadol groups. The best tolerans with the mask was on midazolam group, and the least response to the intravenous cannulation was on sufentanil group. It was seen that bispectral index values decreased simultaneously with the sedation. The recovery scores of the tramadol group were higher than midazolam and sufentanil groups compared with the midazolam and sufentanil groups. Postoperative pain scores were lowest in sufentanil group. In amnesia evaluation, no statistical difference was determined among the groups. Vomiting was the most frequent side effect of three groups (most on tramadol and least on sufentanil group). As a result, it was accepted that both Oral Midazolam and Intranasal Sufentanil could be good alternative diminish fear, agitation, seperation, to prevent anxiety, perform sedation, amnesia induction in child premedication and also reducing unwanted reflexive activities and analgesic requirement determined on sufentanil group, alternative to a very good sedation on midazolam group, could play a role in medicine choice. It was proposed that Tramadol Drop could not reduce agitation during the periods of masking, seperation and it also could not provide sufficient sedation during preoperative period, however it reduced agitation and the need of postoperative analgesic and however, it is efficacy could be demostrated in studies using different doses of tramadol.