Şiddet temelli hareketlerden terörizmin örgütlenme biçimleri: PKK örneği
Organizational types of terrorism as a violence based social movements
- Tez No: 163624
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT ÖZÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: PKK, Terörizm, Sosyal Hareketler, Şiddet, PKK, KWP, Terrorism, Social Movements, Violence
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
IV ÖZET ŞENER Özerk.“Şiddet Temelli Sosyal Hareketlerden Terörizmin Örgütlenme Biçimleri: PKK Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. PKK terör örgütü 1970'li yıllarda faaliyet göstermeye başlamış ve toplumumuzu sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik alanda etkilemiştir. Terör olgusunun sağlıklı toplumlardaki hastalıkları açığa çıkardığı ve demokratik toplumlarda kendisine daha fazla hareket alanı bulduğu bir gerçektir. Bu nedenle PKK terör örgütü ile mücadelede sadece polisiye, askeri bir olay değildir. PKK terör örgütü sosyolojik, ekonomik, kültürel, psikolojik, politik ve tarihi bakış açılan ile ele alınması gereken, bilgiye dayalı olarak incelenmesi gereken sosyal bir olaydır. PKK terör örgütünü analitik araçlar yardımıyla“anlayabilmek”tezimizin temel konusunu oluşturmaktadır. PKK terör örgütünün, şiddet temelli sosyal hareket olarak kurumsal yapısının analiz edilmesi ise çalışmamızın amacını oluşturmuştur.. PKK hitap ettiği kitleyi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ideolojisinden bilişsel anlamda tamamen bağımsızlaştırmayı, gerek coğrafi anlamda, gerek sosyal ve kültürel anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nden ayırmayı hedeflemiştir. PKK, yeni bir sosyal kültürel düzen kurmayı hedeflemiştir. PKK toplumun rahatsızlıklarım çok iyi analiz etmiş, insanların mevcut duruma olan öfkelerini, sosyal sistemden kaynaklanan tatminsizliklerini, kurumsal bir yapı ve içinde yer aldığı fiziksel ve sosyo-kültürel çevre ile uyumlu strateji ve taktikler yoluyla kendi ideolojisi doğrultusunda kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı kanalize etmiştir. PKK'nın hedef aldığı coğrafyadaki objektif ve sübjektif şartlar terör örgütünün faaliyetlerine uygun zemini oluşturmuş, örgütün ideolojisini bireylere kabul ettirmesini kolaylaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ŞENER, Özerk.“Organizational Types of Terrorism as a Violence Based Social Movements: The Case of PKK”, Master's Thesis, Ankara, 2006. PKK terror organization was started its activities in 1970s and effected our society in social, cultural, political and economic areas. It is a known fact that the plot of terror reveals the illnesses in the healthy societies and finds more movement areas for itself in the democratic societies. Therefore, struggle with PKK terror organization is not just a criminal or military phenomenon. PKK terror organization is a social phenomenon that shall be handled from the viewpoints of sociology, economy, culture, physiology, politics and history, and it shall be examined based on knowledge. The main subject of this thesis study is to“understand”the PKK terror organization with the help of the analytical tools. The objective of this thesis study is to analyze the institutional structure of the PKK terror organization as a violence-based social movement. PKK aimed to make their addressed mass independent from the principal ideology of the Republic of Turkeys in terms of cognitive aspects and also to separate them from the Republic of Turkeys geographical, social and cultural aspects. PKK aimed to establish a new socio-cultural order. PKK analyzed the discomfort of the society very well and used the anger of the people to the current conditions and lack of satisfactions due to the social system, towards its own ideology by strategies and tactics compatible to its institutional structure and physical and socio-cultural environment it took place, and canalized them against the Republic of Türkiye. The objective and subjective conditions within the geography, which PKK was aimed, formed a proper ground for the operations of the terror organization and facilitate imposing the organization's ideology onto the individuals.