Bıldırcın yumurtalarında depolama süresi ve depolama sıcaklığının kuluçka kabiliyeti ile büyüme ve yaşama gücüne etkisi
Effects of stronge time and temperature on hatchability of japanese quail eggs, survival growth performance of chicks
  1. Tez No: 163686
  2. Yazar: MUSTAFA GARİP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN DERE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, depolama sıcaklığı, depolama süresi, kuluçka randımanı, yaşama gücü, büyüme performansı, Quail, storage temperature, storage time, hatchability, survival, growth performance. 64
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
% 6. ÖZET Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni (Vet) Anabilim Dalı Doktora Tezi / Konya - 2005 Mustafa GARİP Danışman: Yrd. Doç. Dr. Süleyman DERE Bıldırcın Yumurtalarında Depolama Süresi ve Depolama Sıcaklığının Kuluçka Kabiliyeti ile Büyüme ve Yaşama Gücüne Etkisi Bu çalışma, bıldırcın yumurtalarının depolanmasında sıcaklık ve sürenin kuluçka sonuçlan ile çıkan civcivlerin büyüme performanslarının incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada aynı yaş, bakım ve besleme şartlarında kafeste yetiştirilen 250 erkek ve 750 dişi bıldırcının oluşturduğu sürüden elde edilen 6000 yumurta ve bu yumurtalardan çıkan 2004 adet bildireni civcivi kullanılmıştir. Damızlık nitelikli olarak 12-15 g arası yumurtalar depolama sıcaklığına göre 11°C (10-12), 21°C (20-22), 27°C (26-28) olmak üzere üç gruba, her bir grup süreye göre de 15 5, 10 ve 15 gün olacak şekilde 4 gruba ve toplam 12 alt gruba ayrılmıştır. Tüm yumurtalar depolama boyunca % 75+5 oransal neme ayarlı, 3 adet aynı özelliklere sahip depolama bölmelerinde tutulmuştur. Depolama boyunca yumurtalara ön ısıtma ya da pozisyon değişikliği işlemleri uygulanmamıştır. Araştırmada elde edilen kuluçka randımanları gruplara göre ll°C'de l, 5, 10, ve 15. gün depolama gruplarında sırası ile % 84.2, 83.4, 80.8 ve 79.4; 2FC'de % 77.0, 78.4, 78.4 ve 35.4; 27°C'de % 79.2, 77.8, 54.2 ve 0.0; makine randımanları l l°C'de aynı sıra ile % 92.2, 91.0, 87.6 ve 88.2; 21°C'de % 87.8, 88.4, 86.7 ve 44.5,21°C'de % 89.6, 86.7,65.6 ve 0.0 olarak elde edilmiştir. 21 ve 27°C'lerde 15 gün depolanan yumurtaların kuluçka ve makine randımanları diğer üç gruptan daha düşük gerçekleşmiştir. Bu düşüş 21°C'de 10. günde görülmeye başlanmıştır. Depolama sıcaklığının fertilite, kuluçka ve makine 61randımanlarına etkisinin de süreye bağlı olduğu, 1-5 gün gibi kısa sürelerde 27°C gibi yüksek sıcaklığın olumsuz etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Tüm gruplarda ilk l O günlük ve 5 haftalık yaşam güçleri açısından farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Beşinci hafta canlı ağırlıkları yönünden süre gruplarında l gün depolanan yumurtalarda elde edilen civcivlerin 5. hafta canlı ağırlığı diğer üç gruptan daha düşük gerçekleşmiştir. Aynı özellik açısından sıcaklık gruplarında sıcaklığın artışına bağlı azalma gözlemlenmiş en yüksek canlı ağırlık ll°C'de gerçekleşirken, en düşük 27°C grubunda bulunmuştur (PO.05). Bu sonuçlara dayanarak bıldırcın yumurtalarının önemli bir kayıp olmadan l l°C'de 15 güne kadar bekletilebileceği, depolama süresi uzayacaksa bu sıcaklık değerinin süreye göre ayarlanması gerektiği, 5 haftalık büyüme döneminde l gün depolanan yumurtalardan elde edilen civcivlerinin daha düşük canlı ağırlığa ulaşabildikleri, depolama sıcaklığı gruplarında ise yüksek sıcaklıkta depolanan yumurtalardan çıkan civcivlerin daha düşük canlı ağırlığa ulaştıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni (Vet) Anabilim Dalı Doktora Tezi / Konya - 2005 Mustafa GARİP Danışman: Yrd. Doç. Dr. Süleyman DERE Effects of Storage Time and Temperature on Hatchability of Japanese Quail Eggs, Survival and Growth Performance of Chicks This study was to investigate the effects of storage temperature and periods on eggs hatching performance and subsequent chick growth performance in quail (Coturnix coturnix Japonica). A total of 6000 eggs were collected from a quail flock including 250 male and 750 female quails, same age having managing and feeding conditions. The eggs were divided into twelve groups including 12-15 g breeding quality eggs. Three storage temperature (11, 21, 27 °C) and four storage periods (1, 5, 10, 15 day) were studied. All eggs were stored in the egg storage room with 75±5% relative humidity. No pre-warming and egg rotation applications were used during the storage. Hatchability percentages of total eggs in 11°C group, 1, 5, 10 and 15 days subgroups were observed as 84.2, 83.4, 80.8 and 79.4%; in 21 °C group 77.0, 78.4, 78.4 and 35.4%; in 27 °C group 79.2, 77.8, 54.2 and 0.0%, respectively. Hatchability percentages of fertile eggs in 11 °C group, 1, 5, 10 and 15 days subgroups were observed as 92.2, 91.0, 87.6 and 88.2%; in 21 °C group 87.8, 88.4, 86.7 and 44.5%; in 27 °C group 89.6, 86.7, 65.6 and 0.0%, respectively. Fertility, hatchability percentages of total eggs and fertile eggs of stored for fifteen days group were significantly lower than other groups (PO.05). 63There was no significant effect of egg storage period and temperature on mortality and feed conversion ratio (P>0.05). The average five weeks body weights of quails were obtained lowest in one-day stored groups than the other groups. In the temperature groups, the highest body weight was at the 1 1 °C groups. There was no decrease for this trait along with the temperature increase. The lowest body weight was observed in 27 °C group (PO.05). As a result, findings of this study suggest that quail eggs can be stored at 1 1 °C for 15 days without any significant lost. Temperature should be adjusted if there is a need for longer storage time. During the five weeks fattening period, chick having lowest body weight can be obtained, if eggs stored for one day. Finally, higher temperature storage can cause chicks with lower body weight.