Türkiye'nin coğrafi bölgelerine göre beden eğitimi öğretmenlerinin liderlik özelliklerinin belirlenmesi
The leadership characteristic of phyysical education teachers according to Turkey's geographic regionals
  1. Tez No: 163766
  2. Yazar: FERHAT ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Beden Eğitimi Öğretmeni, Belirlemek, Leadership, Physical Education Teachers, Determine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Türkiye'ninı Coğrafi Bölgelerine Göre Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Liderlik Özellikleri Türkiye'nin coğrafi bölgelerine göre beden eğitimi öğretmenlerinin liderlik özelliklerim belirlemek amacıyla yapılan araştırmanın evrenini; Türkiye'nin 7 bölgesinde görev ve tesadüfi örneklem metodu ile belirlenmiş 237'si erkek 113“ü bayan toplam 350 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanı n amacını gerçekleştirmek üzere ilk olarak konuyla ilgili literatür taranmış, daha sonra bu çalışmanın amacına yönelik olarak Türkiye'nin coğrafi özelliklerine göre beden eğitimi öğretmenlerinin liderlik özelliklerini belirleyebilmek için, Can (2002)'m ”Resmi ve Özel Okullardaki Okul Yöneticileri ve Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Liderlik Davranışı Yönünden Karşılaştırılması“ konulu Doktora çalışmasındaki anket örnek alınıp düzenlenmiştir. Hazırlamış olduğumuz anketleri uygulamadan önce İç Anadolu bölgesi pilot bölge seçilerek toplam 100 beden eğitimi öğretmenine uygulanmak üzere 35 sorudan oluşan bir anket yaptırılmıştır. Bu anketlerin sonuçlan ışığında, alanında uzman öğretim elemanları tarafından incelenerek soru sayısının 30'a indirgenmesi uygun görülmüş ve daha sonra hedeflenen çalışmaya geçilmiştir. Anket kişisel bilgiler ve alan bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Anket değerlendirmemiz SPSS istatistik programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulguların- analizinde Frekans yöntemi ve Türkiye'nin coğrafi bölgelerinde görev yapan beden eğitimi öğretmenleri ile anketteki ”beden eğitimiyle ilgili konularda öğrencilere danışmadan faaliyete geçebilirim" ifadesi arasında kurulan hipotezin analizi için xz testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; ankete katılan beden eğitimi öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun liderlik özelliklerine sahip olduğu fakat beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimiyle ilgili konularda (ders ve etkinlikler) öğrenci merkezli değil de öğretmen merkezli bir davranış 69sergiledikleri ve bunun neticesinde öğrenci ilgi ve isteklerinin arka planda kaldığı ortaya çıkmıştır. Beden eğitimiyle ilgili konularda öğrencilere danışmadan faaliyete geçebilirim ifadesine beden eğitimi öğretmenlerinin bölgelere göre görüşlerinin farklı çıkması elde ettiğimiz diğer bir sonuçtur. Bunu nedeninin; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesindeki beden eğitimi öğretmenlerinin, öğrenciye ve öğretmene bakış açısının farklılığından ve öğretmen- öğrenci arasındaki iletişimin eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz
Özet (Çeviri)
The Leadership Characteristics of Physical Education Teachers According to Turkey's Geographic Regionals The basic of resarch for determinig the leadership characteristics of physical education teachers according to turkey's geographic regionals formed on 350 physical education teachers involuing 237 male and 113 female chosen from 7 regionals by using accidental example method. The pattern of research is verbal. At fist the literature of subject was combed, ofter this to the aim of this resarch for defining the leadership characteristics of physical education teachers according to turkey's geographic regionals we the doctarate working that was named“Comparasion of School Directors and. physical education teachers in private and Officai School According to Their Leadership Behaviorus”(Can 2002) Before applying the questinnare that we prepared we chose the inside of Anatolian as a pilot regional and we did a questionnaire for applying to a hundred physical education teachers that consist of 35 questions. Fussing through this questionnaire after examining them with the experst of this subject we decided to decrase the questions to 30, and after this we started to study for our aim. The questionnaire contains two main parts, personal and branch knowledge our questionnaire analysed and interpretted on SPSS static programme. At the analysing of findings Frequency Method was used. And x2 test was used for the analyse of the hypotesis between the physical education teachers that were working in Turkey's Geographic Regionals and the expression that is“I can be in an activity dealing with Phyisical Education by not ashing to the students”/lAs a resuit; according to the questionnaire we found that they great ration of Phyisical Education teachers that were in questionnaire had a leadership behaviours but they were focused on teachers behaviours at the subjects of phyisical education not student focused. And as a result of this we can say that the wantings and interest of students are at the back. An other finding of us is that the expression“I can be in an activity dealing with Phyisical Education by not ashing to the students”will be change between the regionals. We can say- that the cause of that is the difference of the lookings of Physical Education teachers in Akdeniz, Ege and Marmara regional are different from the others and the deficiency of comminacation between teacher and students.