Sıçanlarda intrahipokampal beta amyloid (1-42) uygulamasının öğrenme ve bellek fonksiyonları üzerine etkisi: NO/NOS sistemi ve mmikroglial aktivasyon ile ilişkisi
Effects of intrahippocampal beta amyloid (1-42) injection on spatial learning and memory in rats: Involvement of NO/NOS system and microglial activation
  1. Tez No: 163806
  2. Yazar: FERİHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİBEL DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta amiloid peptid, hipokampus, uzaysal öğrenme ve bellek, nitrik oksit sentaz, nitrik oksit, mikroglia, Beta amyloid peptide, hippocampus, spatial learning and memory, nitric oxide synthase, nitric oxide, microglia
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
71 VII. ÖZET Amiloid beta peptid (AP) birikimleri bilişsel bozuklukların gelişmesinde ve Alzheimer hastalığında (AH) rol oynamaktadır. Bazı hayvan modellerinde Alzheimer hastalığı'nı taklit eden bilişsel ve nörodejeneratif bozukluklar AP'nın intraserebral veya intraventriküler uygulamaları ile oluşturulabilmektedir. Ap uygulamasının inflamatuvar cevaplara yol açtığı gösterilmiştir. A0 ve aktive mikroglia sitokinleri ve nitrik oksiti (NO) stimule eder. NO'nun öğrenme ve bellekteki fonksiyonları üzerindeki rolünün yanı sıra merkezi sinir sisteminde başka fizyopatolojik rolleri de vardır. NO, serbest radikal özellik taşımasından dolayı nörotoksik olabilmekte ve nörodejeneratif hastalıklarda rol alabilmektedir. Ancak AH'da NO ve nitrik oksit sentaz sistemlerinde meydana gelen değişiklikler ile ilgili çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda intrahipokampal Ap (1-42) enjeksiyonunun uzaysal öğrenme ve bellek, mikroglial aktivasyon, hipokampuste İNOS ve nNOS ekspresyonları ve NOx düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada 220-260 g ağırlıkta olan Wistar albino cinsi erişkin erkek sıçanlar kullanıldı. Sham ve intrahipokampal distile su uygulanan gruplar kontrol gruplarını, intrahipokampal Ap (1-42) uygulanan grup deney grubunu oluşturdu. 10ug/2ul dozda Ap (1-42) bilateral olarak hipokampal fissur içerisine enjekte edildi. Cerrahiden 14 gün sonra sıçanlara Morris su tankında uzaysal öğrenme ve bellek testleri uygulandı. Bu testler 7 gün boyunca devam etti ve 21. günde hayvanlar dekapite edildi. Beyinler hızla buz üzerinde çıkarılarak hipokampus ayrıldı. nNOS ve İNOS ekspresyonları Western blot analizi ile, mikroglial aktivasyon IHC boyama ile değerlendirildi. Hipokampal NOx düzeyleri ise Griess yöntemi ile spektrofotometrik olarak ölçüldü.-72 Uzaysal öğrenme ve bellek testleri değerlendirildiğinde kontrol grupları ile Ap (1-42) uygulanan deney grubu arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. IHC olarak değerlendirilen mikroglial aktivasyonda da kontrol grupları ile Ap (1-42) uygulanan deney grubu arasında farklılık gözlenmedi. nNOS ekspresyonları açısından densitometrik birimler karşılaştırıldığında kontrol grupları ile Ap (1-42) uygulanan deney grubu arasında anlamlı fark bulunmadı. Ap (1-42) uygulanan deney grubunda iNOS ekspresyonunun indüklenmediği gözlendi. Hipokampal NOx düzeylerinde de gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Çalışmamızın sonuçları doğrultusunda ve aynı zamanda literatürdeki çalışmaları değerlendirdiğimizde; Alzheimer hastalığındaki bilişsel ve nöropatolojik bozuklukları taklit edebilen uygun hayvan modelinin oluşturulabilmesi için daha ileri çalışmaların gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
-73- VIII. SUMMARY Deposition of amyloid beta peptides (AP) is thought to play a central role in the development of cognitive impairments and Alzheimer's disease. In some animal models cognitive impairment and neurodegenerative disorders that mimicks Alzheimer's disease (AD) can be reproduced by intracerebral or intracerebroventricular administration of Ap. It has been demonstrated that inflammatory responses develops after administration of A|3. A3 and activated microglia stimulates cytokines and nitric oxide (NO). Besides its putative role in learning and memory NO has significant physiological roles in the central nervous system. NO can also be neurotoxic primarily to its free radical properties and it has been implicated in neurodegenerative diseases. And also, there are conradictory results about the alterations of NO and nitric oxide synthase system in AD brain. The aim of this study is to search the effects of intrahippocampal Ap (1- 42) peptide injection on spatial learning and memory, wheter any microglial activation, expressions of iNOS and nNOS in hippocampus and hippocampal nitric oxide levels in rats. In the study, we used 220-260g weighing male adult Wistar albino rats. Sham and the group which was administered intrahippocampal bidistilled water were the control groups. The group which was administered Ap was the experimental group. AP (1-42) peptide 10ug/2ul was injected bilaterally into the hippocampal fissure of rats. 14 days after the surgery, spatial learning and memory functions were tested in Morris water maze for seven consecutive days. After learning and memory tasks, rats were sacrified by decapitation, brains rapidly removed and hippocampus dissected. nNOS and iNOS expressions were analysed by Western blotting. IHC staining performed for microglial activation-74- and NOx levels in hippocampus were determined spectrophotometrically based on Griess reaction. There was not any statistical significance between the control groups and A(3 (1-42) group in spatial learning and memory tasks. There was no difference between the control groups and Ap (1-42) administered group in microglial activation when IHC staining performed. There was no statistical significance between the control groups and AS (1-42) group in nNOS expression in hippocampus when densitometric units evaluated. Also in Ap (1-42) group iNOS expression was not induced. And there was no statistical significance between the control groups and Ap (1-42) group in hippocampal NOx levels. Therefore, our results showed that further investigations are need for the animal models that mimicks Alzheimer's disease by cognitive impairment and neurodegenerative disorders.