Göz tutulumu olmayan Behçet hastalarında fundus flöresein anjiyografi
Fluorescein angiography among Behçet's disease patients without ocular involvement
- Tez No: 163815
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK KAZAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, göz tutulumu, flöresein anjiyografi, Behcet's disease, ocular involvement, fluorescein angiography
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Amaç: Göz tutulumu olmayan Behçet hastalarında erken dönemde flöresein anjiografi ile kapiller düzeyde geçirgenliğin değerlendirilmesi. Yöntem: Marmara Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı ve/veya Nöroloji Anabilim Dalınca takip veya refere edilen ve göz tutulumuna ait bulgu saptanmayan 40 Behçet hastasının her iki gözüne fundus flöresein anjiografi tetkiki yapıldı. Hastalığın şiddetinin skorlaması için Behçet hastalığı total şiddet skorlaması kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların 22 'si kadın, 18 'i erkekti. Hastaların ortalama yaşı 36,52 ± 8,30 (20-55) idi. Tüm hastaların düzeltilmiş görme keskinlikleri tamdı. Biyomikroskopik inceleme ve dilatasyon sonrası yapılan fundus muayeneleri normaldi. Tüm hastalarda oral aft ve genital ülserin pozitif olduğu, 22 hastada eritema nodozumun pozitif olduğu, 21 hastada folikülit görüldüğü, 32 hastada artralji yakınmasının olduğu, 12 hastanın derin ven trombozu geçirdiği, 2 hastada nörolojik tutulum olduğu görüldü. Hastaların total klinik skor ortalaması 4,62 ± 1,29 (3-8) idi. Tüm hastaların fundus flöresein anjiografi tetkiki sonucu incelendiğinde sadece 28 yaşında bir erkek hastada (% 2,5) her iki gözde periferik kapiller sızıntı olduğu görüldü. Biyomikroskopik ve indirekt oftalmoskopik muayenesi normal olan hastanın göz dışı Behçet bulgularına bakıldığında; oral ve genital ülserlerin, folikülit ve artraljinin pozitif olduğu, alt ekstremite Doppler USG ile tespit edilmiş olan derin ven trombozu geçirdiği görüldü. Sonuç: Göz tutulumu olmayan Behçet hastalarında vasküler geçirgenlikte artış olabileceği akılda tutulmalıdır. Ancak sıklığı tarama amaçlı flöresein anjiyografi yapılmasının gerekli olmadığını düşündürmektedir. Bu konuda gelecekte erken dönem vasküler değişikliklere yönelik histopatolojik ve klinik çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Fluorescein Angiography among Behcet's disease patients without ocular involvement Purpose: To evaluate early capillary permeability among Behcet's disease patients without ocular involvement. Method: Forty Behcet's disease patients without signs of uveitis followed-up or referred by the Rheumotology Divison and/or Neurology Department of the Marmara University, School of Medicine were included in the study. All underwent fluorescein angiography of both eyes. The total clinical severity score was calculated for the assessment of severity of Behcet's disease. Results: Twenty-two patients were female and 18 were male. The mean age was 36,52 ± 8,30 (20-55). All patients had a best corrected visual acuity of 1.0. Biomicroscopic examination and indirect ophthalmoscopy revealed normal findings. All had oral and genital ulcerations, 22 had erythema nodosum, 21 had folliculitis, 32 had arthralgia, 12 had deep venous thrombosis, and 2 had neurological involvement. The mean total clinical severity score was 4,62 ± 1,29 (3-8). Only one male patient (2,5 %) who was 28 years old had bilateral peripheral capillary dye leakage on fluorescein angiography. The patient had normal biomicroscopic and indirect ophthalmoscopic evaluations. Other systemic findings of the patient were oral and genital ulcerations, folliculitis, arthralgia, and Doppler USG proven deep venous thrombosis of the lower extremity. Conclusion: Behcet's disease patients without ocular involvement may have high vascular permeability. Because of a low risk there is no need for scanning these patients. We suggest that more studies should be conducted on histopathological and clinical investigations on early vascular changes that can be observed in Behcet's disease patients.