Ergenlerde yeme bozukluğu belirtilerinin prediktörleri
- Tez No: 163845
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: yeme bozukluğu, prediktör, adolesan, depresyon, aile iv, Eating disorders, predictor, adolescent, depression, family
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu çalışmada, yeme bozuklukları gelişiminde etkili kabul edilen değişkenlerden aile işlevselliği, benlik saygısı, obsesif kompulsif belirtiler, depresif belirtiler, vücut algısı ve beden kitle indeksi'nin yeme bozukluğu belirti şiddetini ne kadar predikte ettiğini belirlemeyi amaçladık. 1615 kadm, 1048 erkek adolesan deneğe Yeme Tutum Testi (YTT), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ), Vücut Algısı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı, boy ve kiloları ölçüldü. Elde edilen veriler pearson korelasyon ve regresyon analizi ile değerlendirildi. Regresyon analizinde bağımlı değişken olarakYTT toplam puanı; bağımsız değişken olarak RBSÖ'nin benlik saygısı alt ölçeği, SCL-90-R'ın obsesif kompulsif belirti alt ölçeği, ADÖ alt ölçekleri, Vücut Algısı Ölçeği toplam puanı, BDÖ toplam puanı ve beden kitle indeksi (BKİ) alındı. Kadınlarda ve erkeklerde depresyonun yeme bozukluğu belirtilerini güçlü bir şekilde predikte ettiği; kadınlarda varyansın %14.7'sini, erkeklerde ise %6.rini karşıladığı saptandı. Kadınlarda prediktif gücü açısından diğer değişkenler sırasıyla BKÎ, aile işlevlerinden gereken ilgiyi gösterme ve problem çözme, obsesif kompulsif belirtiler, aile işlevlerinden roller ve benlik saygısı idi. Erkeklerde ise; aile işlevlerinden problem çözme, BKÎ, benlik saygısı, obsesif kompulsif belirtiler ve aile işlevlerinden roller saptandı. Yeme bozuklukları ile ilişkili değişkenlerin yeme patolojisine etkileri ve bu değişkenlerin birbirleriyle ilişkilerinin belirlenmesi bozukluğun anlaşılmasında, önleme ve tedavide yararlı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we aimed to determine how much family functioning, self - esteem, obsessive-compulsive symptoms, body perception and body mass index which are known as variables to be effective on developing eating disorders, predict eating disorder symptoms' severity. Eating Attitude Test (EAT), Rosenberg Self Esteem Scale (RSES), Symptom Check List (SCL-90-R), Family Assessment Device (FAD), Body Perception Scale and Beck Depression Inventory (BDI) were applied to 1615 female and 1048 male adolescent subjects; their heights and weights were measured. The data that we obtained were assessed by using Pearson Correlation Analyse and Regression Analyse. In Regression Analyse, the sum of the points of EAT was taken as dependent variable; Self- Esteem Subscale of Rosenberg Self -Esteem Scale, Obsessive-Compulsive Subscale of SCL-90-R, Subscale of Family Assessment Device, sum of the points of Body Perception Scale, sum of the points of Beck Depression Inventory and Body Mass Index were taken as independent variable. We found that on females and males depression predicted eating disorder symptoms strongly; on females depression met % 14.7 of variance and on males % 6.1 of variance. On females the other variables according to predictive value were Body Mass Index, taking care and problem solving which are topics of family functioning, obsessive -compulsive symptoms, roles which is a topic of family functioning and self- esteem respectively while on males problem solving which is a topic of family functioning, Body Mass Index, self-esteem, obsessive-compulsive disorders and roles which is a topic of family functioning respectively. Determining the effects of variables related with eating disorders on eating pathology and the relationship of these variables with each other will be useful for understanding, preventing and treating the disorder.