Tıkınırcasına yeme davranışı olan ergenlerde klinik özellikler ile dinlenme durumu fMRI bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical features and resting state fMRI findings in adolescent with binge eating
- Tez No: 836050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED TAYYİB KADAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tıkınırcasına yeme bozukluğu, yürütücü işlev, dürtüsellik, dinlenme durumu, fMRG, Binge eating disorder, executive function, impulsivity, resting state, fMRI
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) tanısı olan ergenlerde yeme bozukluğu belirtileri ve yeme farkındalığına ile yürütücü işlev becerileri, dürtüsellik düzeyleri, içselleştirme belirtileri ve dinlenme durumu fMRG bulgularının değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamıza 12-18 yaş aralığında TYB tanılı 22, TYB tanısı bulunmayan 23 ergen dahil edildi. Katılımcılar Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ), Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ), Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş (ÇADÖ-Y) Çocuk Formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BDÖ-KF-11) ve Davranışsal İnhibisyon Sistemi / Davranışsal Aktivasyon Sistemi (DİS/DAS) Ölçeğini doldurdu. Klinisyen tarafından yarı-yapılandırılmış görüşme ile psikiyatrik tanılar değerlendirildi. Stroop TBAG testi ve Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) uygulandı. Yapısal ve dinlenme durumu fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRG) yapıldı. Bulgular: TYB'li ergenlerin yemeyi kısıtlama, beden şekliyle ilgili ve kiloyla ilgili endişeleri, depresif belirti ve dürtüsellik düzeyleri daha yüksek olarak saptandı. Ayrıca TYB grubunda dinlenme durumu fMRG bulguları prefrontal korteks ve nükleus akkumbens gibi ödül sistemi ve yürütücü işlev ilişkili beyin bölgelerinin bağlantısallığında değişimler olduğu gözlendi. Yapısal görüntüleme bulguları ile Stroop testi ve WKET performansı bakımından gruplar farklılık bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma ilk defa TYB'li ergenlerin dinlenme durumu fMRG bulgularını incelemiş, bu kişilerin beyin fonksiyonel bağlantısallığında benzer yaş ve kilodaki karşılaştırma grubuna kıyasla bozulmalar olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca TYB'de dürtüsellik düzeylerinin ve içselleştirme belirtilerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine eating disorder symptoms and eating awareness, executive function skills, impulsivity levels, internalizing symptoms, and resting state fMRI findings in adolescents with Binge Eating Disorder (BED). Method: 22 adolescents diagnosed with Binge Eating Disorder and 23 adolescents without psychiatric diagnoses, between the ages of 12 and 18 were included in our study. Participants completed the Eating Disorder Examination Scale (EDE-Q), Mindful Eating Questionnaire (MEQ), Revised Children's Anxiety and Depression Scale (R-CADS), Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11), and Behavioral Inhibition System/Behavioral Activation System (BIS/BAS) Scale. Psychiatric diagnoses were assessed through a semi-structured interview conducted by a clinician. The Stroop Test and the Wisconsin Card Sorting Test (WCST) were administered. Structural and resting state functional magnetic resonance imaging (fMRI) were conducted. Findings: Adolescents with BED showed higher levels of restrictive eating, concerns about body shape and weight, depressive symptoms, and impulsivity. Additionally, resting state fMRI findings in the BED group revealed changes in the connectivity of brain regions associated with the reward system and executive function, such as the prefrontal cortex and nucleus accumbens. There were no differences between groups in structural imaging findings and performance on the Stroop test and WCST. Conclusion: This study, for the first time, examined resting state fMRI findings in adolescents with BED, revealing impairments in brain functional connectivity compared to a control group of similar age and weight. Furthermore, higher levels of impulsivity and internalizing symptoms were identified in these individuals.