Hipertansif hastalarda sarımsak ve sarımsak tablet kullanım sıklığı ve kan basıncı üzerine akut etkilerinin araştırılması
- Tez No: 163853
- Danışmanlar: PROF.DR. TEKİN AKPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, sarımsak, sarımsak tablet IV, Hypertension, garlic, garlic tablets V
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Sarımsak hipertansiyon dahil birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Sarımsağın kan basıncını düşürdüğüne ait yeterli kanıt olmamakla birlikte sarımsak tabletleri günümüzde reçetesiz satılabilen bir ilaç olarak hipertansif hastalar tarafından kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amaçları hipertansif hasta popülasyonunda sarımsak kullanım sıklığını araştırmak ve hipertansif hastalarda sarımsağın ve sarımsak tabletlerinin akut etkisini değerlendirmektir. Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda 7703 hastada sarımsak kullanımını araştıran bir anket uygulandı. İkinci kısımda hipertansiyonlu 75 hasta seçilerek, hastalar rastgele üç gruba ayrıldı: Birinci gruba plasebo, ikinci gruba sarımsak ve üçüncü gruba sarımsak tabletleri verildi. Sarımsak ve sarımsak tabletlerinin kan basıncı üzerine akut etkisi araştırıldı. Anketin uygulandığı 7703 hipertansif hastanın 4102'si (%53.3) sarımsak kullandıklarını bildirdi. Her üç grupta kan basıncı üzerine istatistiksel olarak anlamlı etki gözlenmedi. Sonuç olarak hipertansif hasta popülasyonunda sarımsak kullanımı yaygındır, sarımsak ve sarımsak tabletleri akut kan basıncı düşürücü etkiye sahip değildir. Hastaları ve toplumu sarımsak konusunda bilgilendirmeye yönelik özel bir eğitim programı gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Garlic has been used in the management of various diseases including hypertension. Although there is not enough evidence to support the claim that garlic lowers blood pressure, garlic tablets are still marketed as an over-the- counter drug and used by hypertensive patients. The aims of this study are to investigate the frequency of garlic usage in hypertensive population and to evaluate acute effect of garlic and garlic tablets on blood pressure in patients with hypertension. The study had two parts, the first part was a questionnaire investigating garlic usage in 7703 patients. In the second part, 75 hypertensive patients were randomly separated into 3 groups: placebo, garlic or garlic tablets and acute effect of garlic and garlic tablets on blood pressure was investigated. 4102 of the 7703 patients (53.3 %) reported that they were using garlic. No significant effect on blood pressure was observed in any of the three gorups. In conclusion, use of garlic is common among the hypertensive population, garlic and garlic tablets do not have acute blood pressure lowering effect, and a special education program informing patients and public about garlic is required.