Endotel disfonksiyonu olan hipertansif hastalarda sarımsak ekstresinin akıma bağlı dilatasyon ve endotel fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of garlic extract on flow mediated dilatation and endothelial function in hypertensive patients with endothelial dysfunction
- Tez No: 351260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZDOĞRU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akıma bağlı dilatasyon, C-reaktif protein, endotel disfonksiyonu, hipertansiyon, sarımsak ekstresi, Flow mediated dilatation, C-reactive protein, endothelial dysfunction, hypertension, garlic extracT
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Hipertansiyon (HT), kardiyovasküler hastalıklar için majör bir risk faktörüdür ve endüstrileşmiş ülkelerde en büyük sağlık problemlerinden biridir. HT, organların endotel fonksiyonlarını bozarak, birçok sistemde hasar meydana getirmektedir. Endotel disfonksiyonunu değerlendirmede kullanılan Doppler ultrasonografi, noninvaziv ve kolayca tekrarlanabilen bir yöntemdir. Biz bu çalışmada, endotel disfonksiyonu saptanan hipertansiyon hastalarında, sarımsak kullanımının endotel fonksiyonları üzerine etkisini, akıma bağlı dilatasyon (FMD) yöntemi kullanarak araştırmayı amaçladık. Aynı zamanda antihipertansif etkinliği ve antiinflamatuvar etkisi, yüksek duyarlıklı C-reaktif protein(hs-CRP) kullanılarak değerlendirildi. Materyal-Metod: Çalışmaya, FMD yöntemi ile endotel disfonksiyonu saptanan ve evre I hipertansiyon tanısı olan toplam 65 hasta alındı. Hastaların 35?i sarımsak (20 E, 15 K), 30?u plasebo (17 E, 13 K) grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Tüm hastaların tedavi öncesi ve 30 gün sonra transtorasik ekokardiyografi, FMD değerleri ve hs-CRP ölçümleri yapıldı. Bulgular: Sarımsak ve plasebo grubundaki hastaların tedavi öncesi ortalama sistolik ve diyastolik kan basınçları arasında fark yoktu. Sarımsak grubunda ortalama sistolik ve diyastolik kan basıncı sırasıyla 149.6±11.2 mmHg ve 93.3±8.1 mmHg, plasebo grubunda ise sırasıyla 147.7±10.0 mmHg ve 92.7±5.5 mmHg idi. Bir aylık tedavi sonrası sarımsak grubunda sistolik ve diyastolik basınçlarda sırasıyla ortalama 3.0±2.3 mmHg ve 2.9±2.6 mmHg azalma, plasebo grubunda ise sırasıyla ortalama 0.7±0.8 mmHg ve 0.9±0.3 mmHg azalma izlendi. Plasebo ile karşılaştırıldığında sarımsak grubundaki bu azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Hastaların tedavi öncesi ve sonrası ortalama hs-CRP değerleri ölçüldü. Hem sarımsak hem de plasebo grubunda hs-CRP değerlerinde anlamlı azalma izlenmedi (p>0.05). Sonuç: Sarımsak kullanımı sonucunda hipertansif hastalarda sistolik ve diyastolik kan basınçlarında anlamlı düşme olmuştur ancak FMD yüzdeleri ve hs-CRP değerleri arasında anlamlı değişiklik izlenmemiştir. Sarımsak hipertansif hastalarda ek tedavi yöntemi olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension (HT) is a major risk factor for cardiovascular disease and one of the major health problems in industrialized countries. HT impairs endothelial function and can cause damage in many systems. Doppler ultrasonography is a useful non-invasive and repeatable method to assess endothelial dysfunction. In the present study, we aimed to determine the effect of garlic capsule on endothelial dysfunction in patients with hypertension, using flow mediated dilatation (FMD). In addition, we evaluated the antihypertensive activity and anti-inflammatory effect using high sensitive C-reactive protein (hs-CRP). Patients and methods: A total of 65 patients with endothelial dysfunction that detected with FMD and stage I HT were enrolled to the study. Garlic capsule was administrated to 35 patients (20 M, 15 F) and placebo was administrated to 30 patients (17 M, 13 F). Hs-CRP measurement, FMD and transthoracic echocardiography were performed for each patient before the randomization and after 30 days of administration. Results: There was no significant difference regarding to mean systolic and diastolic blood pressure between garlic and placebo groups before treatment. In the garlic group, the mean systolic and diastolic blood pressure was 149.6±11.2 mmHg and 93.3±8.1 mmHg, respectively and in the placebo group, the mean systolic and diastolic blood pressure was 147.7±10.0 mmHg and 92.7±5.5 mmHg, respectively. One month after treatment, the mean systolic and diastolic pressures were reduced 3.0±2.3 mmHg and 2.9±2.6 mmHg in garlic group and 0.7±0.8 mmHg and 0.9±0.3 mmHg in placebo group. This reduction in the garlic group was significantly higher (p0.05). Hs-CRP levels were measured before and after treatment in both groups. There was no significant reduction on Hs-CRP levels in both groups (p>0.05). Conclusion: Garlic administration in hypertensive patients reduced both systolic and diastolic blood pressures however FMD and hs-CRP did not changed. Garlic may be used as an adjuvant therapy in hypertensive patients.