Fibromyalji'li hastalarda serum 25-hidroksi D vitamini ve parathormon düzeyleri
Levels of serum 25-hydroxy vitamin D and parathormon in patients who suffer FM
- Tez No: 163884
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAMİ AKKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromyalji, D vitamini, Parathormon 61, Fibromyalgia, Vitamin D, Parathormon 62
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
7. ÖZET Fibromyalji'li Hastalarda Serum 25-Hidroksi D Vitamini Ve Parathormon Düzeyleri Son zamanlarda yapılan araştırmalar D vitamininin yararlarının sadece kemik sağlığı ile sınırlı olmadığını göstermiştir. D vitamini reseptörleri bir çok insan dokusunda bulunmuştur ve bu durum bu hormonun vücuttaki bir çok fonksiyonda yer aldığım düşündürmektedir. Yapılan çalışmalarda normal popülasyonda değişik oranlarda subklinik bir D vitamini eksikliğinin olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte çeşitli literatürlerde de FM'li hastalarda düşük D vitamini seviyelerinin olduğu söylenmektedir. Biz bu çalışmada premenapozal kadın FM'li hastaların D vitamini eksikliği durumunun varlığım ve bu durumun yaş, ırk, deri rengi, iklim, enlem özellikleri açısından aynı olan kontrol grubu ile kıyaslamasını amaçladık. Aynı zamanda hasta ve kontrol grubunun PTH durumunu da değerlendirdik. Çalışmaya 34 FM'li premenapozal kadın ve 34 sağlıklı ve semptomsuz premenapozal kontrol alındı. Çalışmamızda parathormon düzeylerini FM'li hastalarda yüksek bulmakla birlikte vitamin D düzeyleri arasında anlamlı fark tespit etmedik ve Düşük ve yüksek D vitamini olan vakaların parathormon değerleri arasında fark bulamadık. Bu durum bu hastalardaki parathormon yüksekliğinin D vitamininden bağımsız olarak gelişmiş olabileceğini düşündürmektedir Ayrıca bu sonuca göre biz sekonder hiperparatroidiye yol açacak olan D vitamini sımr değerinin 20 ng/mP nin altında olabileceğini düşündük. FM etiyoloj isini aydınlatmak için parathormon ile ilgili daha ileri çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Levels Of Serum 25-Hydroxy Vitamin D And Parathormon İn Patients Who Suffer FM Nowadays researches showed that Vitamin D is not limited only bone health. Receptors of Vitamin D found in many human tissues and this situation let to think that, this hormone involves in may functions. în some researches it is found that there is different rates of subclinical vitamin D deficiency in normal population. However, several studies tell that low vitamin D levels are found in patients who suffer FM. İn this study we aimed to show the vitamin D deficiency in premenopousal women with FM and to compare this situation with the control group who are simular according to age, race, skin color, climate and latitute with the study group. Also we vaulated PTH levels in case and control groups. 34 premenouposal women who suffer FM for case group and 34 healty premenouposal women without any complaint and any symptoms chosen for study. Althouht high PTH levels found in case group, there is no significant difference between case and controls by Vitamin D levels. There is also no significant difference in subjects who has low and high vitamin D levels by PTH. This situation suggest that high levels of PTH in this patients might be developed independent from vitamin D. Additionally, we thought Vitamin D levels lower than 20 ng/ml lead seconder hypoparatyroidism according to these results. To illuminate the etilogy of FM furter studies dealing with PTH are needed.