Romatoid artrit ve osteoartritli hastalarda serum ve sinoviyal sıvıda osteoprotegerin düzeyleri
- Tez No: 163883
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoprotegerin, inflamasyon, TNF-a, IL-6 56, Osteoprotegerin, inflamation, TNF-a, IL-6 57
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Romatoid artrit ve Osteoartritli hastalarda serum ve sinoviyal sıvıdaki osteoprotegerin düzeylerinin klinik ve laboratuvar parametrelerle ilişkisi Osteoprotogerin (OPG) TNF-reseptör ailesinin bir üyesi olup, osteoblastlarca yapılmaktadır ve osteoklastogenezis inhibitor faktör (OCIF) olarak da bilinmektedir. Kemik metabolizmasının düzenlenmesinde, osteoklast farklılaşması ve aktivasyonunun engellemesinde önemli rol oynamaktadu-. Romatoid artrit (RA) kemik ve kıkırdak metabolizmasını etkilendiği otoimmün hastalıklann başında gelir. Kemik ve kıkırdak erozyonları ile osteoporoz RA'de görülebilir. OPG'nin RA'li olgularda erozyonu önlemede önemli rolünün olduğu düşünülmektedir. Biz çalışmamızda RA ve osteoartritli (OA) hastalarda serum ve sinoviyal sıvıdaki OPG düzeylerini, klinik ve laboratuvar parametrelerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Amerikan Romatoloji Birliğinin (ARA) kriterlerini tam olarak dolduran klinik olarak aktif ve inaktif 40 RA hastası ile karşılaştırma grubu olarak 21 O A hastası çalışmaya alınmıştır. Osteoartrit grubunda yaş ortalaması 56.4 ±11.3 ve 17'i kadın (81), 4'ü erkek (%19), aktif RA li grupta yaş ortalaması 56.15 ±10.7 ve 16'ı kadm (%80), 4'ü erkek (%20), inaktif grupta ise yaş ortalaması 54.2 ±12.8 ve 16'ı kadm (%80), 4'ü erkek (%20) hastaydı. Hastaların klinik ve laboratuar bulguları kaydedildi. Tüm hastalarda serum C-Reaktif Protein (CRP), eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) ve Romatoid faktör (RF) seviyeleri ile sinoviyal sıvı ve serumda interlökin-6 (IL-6), tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-alfa) ile OPG düzeylerine ELİSA yöntemiyle, osteokalsine ise IRMA yöntemiyle bakıldı. Çalışmamızın sonuçlarına göre; inflamatuvar belirteçler RA'in aktif seyrettiği hasta grubunda daha yüksek görünmektedir. Osteoprotegerin de istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen aktif RA'de diğer gruplara göre daha yüksek düzeylerde seyretmektedir. Burada OPG seviyeleri ile daha ilişkili gibi gözüken inflamatuvar sitokin muhtemelen TNF- a'dır. Aktif seyreden vakalarda kompansatuvar cevap olarak, kemik erozyonunu önlemeye yönelik OPG seviyelerinde serum ve sinoviyal sıvıda artış göstermektedir. İnflamatuvar artritlerde OPG yüksek olmasına rağmen yine de bu artış erozyonları önlemede yeterli görünmemektedir. Bizim çalışmamızın sonucu da bunu desteklemektedir. Daha ileri çalışmalarla OPG'nin gerçek rolü ortaya konmalıdır. Çünkü bu noktada OPG ile müdahele edilecek tedavi yöntemleri devreye girebilecektir. Bu da diğer inflamasyonu önleyen tedavilerle birlikte OPG artışını sağlayabilen veya direkt OPG verilmesini sağlayan tedavilerle mümkün olabilecektir. Böylece RA'li hastalar erozyondan ve morbiditeye yol açan kemik deformitelerinden korunabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Association between osteoprotegerin levels in serum and synovial fluid and clinical and laboratory parameters in patients with rheumatoid arthritis and osteoarthritis Osteoprotogerin (OPG) is a tumor necrosis factor receptor family member expressed by osteoblasts and also known as osteoclastogenesis inhibitory factor (OCIF). It plays an important role in regulation of bone metabolism and blocking osteoclast differentiation and activation. Rheumatoid arthritis (RA) is the prototype of autoimmune disease that links the immune system with bone and cartilage metabolism. Bone and cartilage erosions and osteoporosis may be seen in RA. OPG is considered to play a crucial role in preventing erosion in cases of RA. We aim to investigate evaluation of OPG levels in serum and synovial fluid in patients with RA and osteoarthritis (OA) and their associations with clinical and laboratory parameters. Forty clinically active and inactive RA patients and 21 OA patients who completely fulfilled the American Rheumatisim Association (ARA) criteria were enrolled in this study. Mean age was 56.4 ± 11.3 in OA group, which consisted of 17 females (%81) and 4 males (%19), 56.15 ± 10.7 in active RA group, which consisted of 16 females (%80) and 4 males (%20), and 54.2 ± 12.8 in inactive group, which consisted of 16 females (%80) and 4 males (%20). Clinical and laboratory findings of patients were recorded. C-reactive protein (CRPX erythrocyte sedimentation rate (ESR), and rheumatoid factor (RP) levels, as well as interleukin-6 (IL-6), tumor necrosis factor-a (TNF-a), and OPG levels in synovial fluid and serum were assessed using ELISA, osteocalcin using IRMA methods. In conclusion; inflamatory markers were elevated in active RA patients. Osteoprotegerin levels were also elevated in active RA patients. However, it was not statistically significant. TNF-alpha was probably the cytokine associated with OPG. In active patients OPG levels were elevated for preventive bone erosions as a compensatory event. Osteoprotegerin levels are higher in inflamatory arthritis. However, it is not enough to prevent erosions. Our results also support this. Role of osteoprotegerin must be shown further studies. Because treatment regimes in associated with OPG might be put on. This might be; the inflamation preventing and osteoprotegerin elevating regimes or directly by administration OPG. Thus, patients with RA might be protected from bone erosions and morbidity causing deformities.