Türkiye'de Cumhuriyet döneminde yapılan uluslararası veteriner hekimliği anlaşmaları üzerine araştırmalar
Studies on the international veterinary conventions in the Republican period of Turkey
  1. Tez No: 163921
  2. Yazar: TÜREL ÖZKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Veteriner Hekimliği Anlaşması, Hayvan Sağlığı Anlaşması, Cumhuriyet Dönemi, Uluslararası
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 410
Özet
Türkiye'de Cumhuriyet Döneminde Yapılan Uluslararası Veteriner Hekimliği Anlaşmaları Üzerine Araştırmalar Osmanlı Devletinde, 17'nci yüzyılın ilk yansında başlayan Avrupa etkisi, 18'inci yüzyıl sonlarında, Batı ülkeleri ile ilk bilimsel ilişkilerin gelişmesi sürecinde yabancı uzmanlardan yararlanılarak yurtdışındaki örneklerine benzeyen öğretim kurumlarının açılmasında önemli rol oynamıştır. Bu kurumlardan biri olan“Askerî Baytar Mekteb-i Âlîsi”Prusyalı Veteriner Hekim Godlewsky tarafından 1842 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Veteriner hekimliği alanında uluslararası ilişkiler, eğitim-öğretim ve uzman değişimiyle sınırlı kalmamış; veteriner hekimliği hizmetlerine yönelik kurumsallaşma, organizasyon ve yasal yapılanmada da etkili olmuştur. Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası veteriner hekimliği ve hayvan sağlığı anlaşmalarının ilki, Cumhuriyetin ilanından beş yıl sonra -1928 yılında- bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenebilmesi için ulusal düzenlemelerin yeterli olamadığının anlaşılması ve uluslararası veteriner hekimliği anlaşmalarının da yapılmasının zorunlu hale gelmesi nedeniyle imzalanmıştır. O tarihten bugüne dek, bu alanda çok taraflı ve iki taraflı olmak üzere toplam 40 anlaşmanın imzalandığı saptanmıştır. Çeşitli yayınlarda, veteriner hekimliği alanında 1970'li yıllara kadar yapılan uluslararası anlaşmalara yer verilmişse de konuyu bütünsel, sistematik ve güncel olarak ele alan bir çalışma belirlenememiştir. Bu araştırmada, bu alanda yapılan anlaşmaların gerekçeleri, geçerlilikleri ve yansımaları ortaya konularak, 82 yıllık dönemde bu konudaki gelişmelerin bilimsel açıdan değerlendirilebilmesine olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies on the Intemational Veterinary Conventions in the Republican Period of Turkey The European influence, that started in the first half of 17th century, played a significant role in the foundation of academic institutions, similar to their foreign peers, with the contribution of foreign professionals, in the Ottoman Empire during the period of development of the first scientific relationships with western states in the end of the 18* century. Among these institutions,“Askeri Baytar Mekteb-i Âlîsi”was founded by a Prussian Veterinarian named Godlewsky in 1842 in istanbul. Besides contribution to educational services and exchange of speciah'sts, international relations have also proven to be effective in the instirutionalization, organisation and legal restructuring of services related to veterinary medicine. The first treaty on veterinary medicine and animal health, to which Turkey was also a party, was signed five years after the foundation of the Republic -in 1928- following the recognition of the inadequacy of national regulations to prevent contagious animal diseases and the conclusion that international veterinary conventions were required. To date, 40 treaties, including mutual and multilateral treaties, have been determined to be signed in tiıis field. Although international veterinary treaties that were signed until the 1970's have been studied in several publications, an up-to-date study with an integrated and systematic approach to the issue could not be found. in this study, the scientific evaluation of the developments pertaining to the last 82 years is presented by means of laying down the justification, validity and impact of these treaties.