Ergenlerde suça yönelim açısından risk oluşturabilecek davranışların gerilim kuramına göre incelenmesi
Investigation of risk adolescent behaviors subject to criminal tendency according to strain theory
- Tez No: 163920
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMA KANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Modern Gerilim Kuramı, ergen suçu, yaşam olayları, okul sorunları, aile ilişkileri, Modern Strain Theory, Adolescent Crime, Life Events, School Problems, Family Relations
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Ergenlerde Suça Yönelim Açısından Risk Oluşturabilecek Davranışların Gerilim Kuramına Göre İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, ergenlerde riskli davranışın Modern / Gerilim Kuramı'na göre incelemektir. Bu amaçla çalışmada bireylerin yaşadıkları gerilimin tespit edilebilmesi amacıyla alan yazını ışığında geliştirilen Olumsuz Yaşam Olayları Ölçeği (OYOÖ), Eğitsel Beklenti Ölçeği (EBÖ), Okul Sorunları Ölçeği (OSÖ), Öğretmenlerle ilişkiler Ölçeği (ÖIÖ) ve Bulut (1990) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Aile Değerlendirme ölçeği'nin (ADÖ) Genel işlevler alt ölçeği kullanılmıştır. Sapan davranışlar ise Kaner'in (1996) geliştirdiği Suç Davranışları Ölçeği (SDÖ) ile saptanmıştır. ölçekler farklı sosyoekonomik düzey (alt-orta-üst) ve yaş gruplarında (13-14, 15-17) olan 538 kız ve 579 erkek öğrenciye uygulanmıştır. Sonuçlar faktörlü varyans analizi ve çoklu regresyon yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, genel olarak değerlendirildiğinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1.Alt sosyoekonomik düzeyde olumsuz yaşam olaylarının daha fazladır. 2.Aile ilişkileri alt sosyoekonomik düzeyde bulunanlarda daha olumsuzdur. 3.Yaş ve sosyoekonomik düzey yükseldikçe eğitsel beklentiler artmaktadır.130 4.Erkeklerin kızlara oranla daha fazla sorun yaşamakta ve bu sorunlar yaşla birlikte artmaktadır. Erkek olmak, büyük yaşta olmak ve alt sosyoekonomik düzeyden gelmek okul sorunlarını arttırmaktadır. 5.Sosyoekonomik düzey düştükçe öğretmenlerin çocuğu daha olumsuz değerlendirmekte ve öğretmenlerin çocuklara karşı duygulan olumsuz şekilde değişmektedir. 6.Büyük yaşta ve erkek olmak suç davranışı üzerinde belirleyicidir. Ayrıca sosyoekonomik düzey arttıkça suç davranışı artmaktadır. 7.Büyük yaşta ve erkek olmak, küçük yaşta ve kız olmaya göre daha fazla suç davranışına sevk etmektedir. 8.Üst sosyoekonomik düzeyde ve büyük yaşta olmak, küçük yaşta ve alt sosyoekonomik düzeyde olmaya göre daha fazla suç davranışına sevk etmektedir. 9.Eğitsel beklenti, öğretmen sorunları ve oklu sorunlar suçla daha fazla ilişkilidir. Bu faktörler aile ilişkileri ve olumsuz yaşam olaylarının önüne geçmektedir. Bulgular, üzerinde çalışılan Modern Gerilim Kuramfm kısmen desteklemektedir. Ancak sınırlı sayıda değişken eşliğinde yürütülen ve bir başlangıç niteliğinde olan verilerin başka araştırmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Risky Adolescent Behaviors Subject to Criminal Tendency According to Strain Theory The main purpose of this study is to examine the Modern / Strain Theory in respect to criminal behaviors of adolescents. For carrying out this purpose, Negative Life Events Scale (NLES), General Strain Scale (GSS), School Problems Scale (SPS), Relations with Teachers Scale (RTS), which had developed for determining the strain of individuals and General Functions Subscale of Family Evaluation Scale (FES) which was adapted by Bulut (1990) into Turkish were used. And deviational behaviors were determined with Criminal Behaviors Scale (CES) developed by Kaner (1996). Scales were applied to students -538 girls and 579 boys- who were differentiate in socioeconomic levels (low, middle, high) and age groups (13- 14, 15-17). Results were analyzed with factorial ANOVA and multiple regressions. The results indicate that: 1. In low socio-economic level negative life events are more than other levels. 2. In low socio-economic level family relations are more negative than other levels. 3. Educational expectations increase while age and socio-economic level increase.132 4. Boys have experience more problems than girls and problems increase in respect to age. Being boy, Being older and coming from low socio economic level increase school problems. 5. By the decrease of socio-economic level most of the teachers evaluate children more negatively and their feelings towards children also change negatively. 6. Being older and being boy have a determination on criminal behavior. And criminal behavior increases while socio-economic level increases. 7. Being older and being boy have more disadvantages in committing crime than being young and being girl. 8. Being in high socio-economic level and being older have more disadvantages in committing crime than being younger and being in low socio-economic level. 9. Educational expectations, teacher problems and school problems have more relation with crime than family relations and negative life events. Findings of the study partly support the modern strain theory. However, as an initiation the data which were driven with limited numbers of variables have to support with other researchers.