Çatalağız Termik Santrali çevresinde yaşayan farklı yaş grubundaki erkeklerden alınan kıl örnekleri ile işletmeye ait atık su örneklerinde bazı metal (kadmiyum, arsenik, kurşun düzeylerinin araştırılması
The investigation of some metals (lead, arsenic,cadmium) levels in hair sample of men at different age groups living around Çatalağız Thermic Power plant and at wastewater samples of the plant
  1. Tez No: 163936
  2. Yazar: ALİ KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BAYDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, Arsenik, Kadmiyum, Çatalağız, Termik Santral, Atıksu, yaşayan insanlar, Lead, Cadmium, Arsenic, Çatalağız, Power plant, Wastewater, Works, Living people
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
54 ÖZET Çatalağız Termik Santrali çevresinde yaşayan farklı yaş grubundaki erkeklerden alınan kıl örnekleri ile işletmeye ait atık su örneklerinde bazı metal (kurşun, arsenik, kadmiyum) düzeylerinin araştırılması. Bu çalışmada kömüre dayalı çalışan Çatalağız Termik Santrali yakın çevresinde yaşayan insanlarda çevre kirliliğine bağlı olarak saç örneklerinde birikebilen ve termik santralin atıksularında kurşun, arsenik ve kadmiyum düzeyleri belirlenerek insanlardaki bu maruziyeti değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada, 0-14 yaş grubundan 24, 15-64 yaş grubundan 24 ve 65 ve üzeri yaş grubundan 24 insan saç örnekleri ile Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim olmak üzere Çatalağız Termik Santraline ait atıksu örneklerinde kurşun, arsenik ve kadmiyum düzeyleri Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre'de okundu. Analiz sonucunda; 0-14 yaş grubunda bireylerin saçlarında Pb, As ve Cd düzeyleri ug/g olarak; Pb için en az 1,378 en çok 2,791, Cd için en az 0.334 en çok 0.741, As için en az 1.33 en fazla 3.45, 15-64 yaş grubu insan saçlarında; Pb için en az 0,599 en çok 2,749, Cd için, en az 0,223 en çok 0,667, As için en az 1,15 en fazla 3,14, 65 yaş ve üzerindeki yaş grubu insan saçlarında; Pb için en az 1,259 en çok 2,746, Cd için, en az 0,257 en çok 0,695, As için en az 1,28 en fazla 3,75 bulundu. Çalışmada, saç örneklerinde analiz sonucu elde edilen metal düzeyleri literatürlerde belirtilen çevresel kirliliğe maruz kalan insanların saçında bulunan metal düzeylerine oranla düşük ve akut veya kronik toksik etki gösterecek düzeyin altında bulundu. Atıksularda Pb, Cd ve As düzeyleri ug/L olarak; Pb en az 0.210 en çok 0.302, Cd en az 0.013 en çok 0.085, As en az 0.370 en fazla 0.522 bulundu. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre kömür hazırlama, işleme ve enerji üretme tesisleri atıksularinın alıcı ortama deşarj standartlarında ağır metallerle ilgili herhangi bir kriter getirilmemiştir. Ancak Atıksuların nihai ulaştığı nokta deniz suyu olduğu ve deniz suyunun genel kalite kriterlerine göre Pb, As ve Cd düzeyleri mevzuata uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY The investigation of some metals (lead, arsenic, cadmium) levels in hair sample of men at different age groups living around Çatalağız Thermic Power Plant and at wastewater samples of the plant. In this study, it was tried to assess the exposure by determining the levels of lead, arsenic and cadmium which can accumulate at hair samples of the people living around Çatalağız Thermic Power Plant that operates by coal, depending on environmental pollution and also by determining the levels of these metals at wastewater of the plant. In this study, the levels of lead, arsenic and cadmium at 24 hair samples of 0-14 age group, 24 hair samples of 15-64 age group and 24 hair samples of above 65 age group and at wastewater samples of the Çatalağız Thermic Power Plant of March, April, May, June, July, August, September and October were read at the Atomic Absorbtion Spectrophotometer. The analysis results of Pb, Cd and As levels as ug/g was found to be minumum 1,387 maximum 2,791 for Pb, minimum 0.334 maximum 0,741 for Cd, minimum 1,33 maximum 3,45 for As for the human hair of 0-14 age group, minimum 0.599 maximum 2,749 for Pb, minimum 0,223 maximum 0,667 for Cd, minimum 1,15 maximum 3,14 As for the human hair of 15-64 age group, minimum 1,259 maximum 2.746 for Pb, minimum 0,257 maximum 0,695 for Cd, minimum 1,28 maximum 3,75 for As for the people at the age of 65 and older than 65. In the study, the levels of metals detected at human hair samples were lower than the levels of metals of human hair samples of people who were exposed to environmental pollution in literature and lower than the levels which causes acute or chronic effect. At wastewater; Pb, Cd and As levels as ug/L was found to be minmum 0.210 maximum 0.302 for Pb, minimum 0.013 maximum 0.085 for Cd and minimum 0.370 maximum 0.522 for As. According to regulation of water pollution control, there was not any criteria of discharge standards of the wastewater of heavy metals for plants preparing coal or producing energy. However it was found that wastewater reached to the sea finally and the levels ol Pb, Cd and As was applicable according to the legislation.