Kopolimer yapıda hazırlanan akrilik rezinlerin termal ve reolojik özelliklerinin dinamik mekanik analiz (DMA) ile incelenmesi
An investigation of thermal and rheological properties of acrylic resin copolymers using dynamic mechanical analysis (DMA)
  1. Tez No: 163935
  2. Yazar: KAĞAN KANTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YASEMİN KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik kaide materyalleri, kopolimer, dinamik mekanik analiz, diferansiyel kalorimetrik tarama, mekanik dayanıklılık, Acrylic denture base materials, copolymer, dynamic mechanical analysis, differential scanning calorimetry, mechanical strength
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
101 ÖZET Kopolimer yapıda hazırlanan akrilik rezinlerin termal ve reolojik özelliklerinin Dinamik Mekanik Analiz (DMA) ile incelenmesi Konvansiyonel ısı ve mikrodalga enerjisi ile polimerize olan protez kaide materyallerinin kimyasal yapısını kopolimerizasyon yolu ile değiştirdiğimiz çalışmamızda oluşan kopolimer yapının reolojik ve termal özelliklerini incelemek amacı ile DMA testleri, termal değişikliklerin kontrolü amacıyla DSC testleri ve mekanik özelliklerini incelemek amacıyla transvers dayanıklılık ve çekme dayanıklılığı testleri uygulanmıştır. Araştırmamızın kontrol gruplarını oluşturan ısı ve mikrodalga enerjisi ile polimerize olan rezinlerin monomerlerine hacmen % 10-20-30 oranlarında etil, bütil ve izobütil metakrilat monomerleri ilave edilmiş ve firma önerilerine uygun olarak polimerizasyon sağlanmıştır. Hazırlanan kopolimer yapıların DMA testlerinin sonucunda elde edilen enerji depolamala modülü (E') ve enerji yitirme modülü (E") değerlerinde sistematik bir farklılık gözlenmemiş fakat bu değerler ile hesaplanan ve camsı geçiş sıcaklığını (Tg) ifade eden tan8 değerlerinde küçük düşüşler saptanmıştır. Ayrıca DMA spektrumlarında kopolimer yapıda bulunan yan grupların hareketliliği gözlenmemiş ve bu bulgu yüksek derecede çapraz bağlanmalara sahip yapılar elde edildiğini ortaya koymuştur. Tg bulgularımızın sonuçları DSC testleri ile doğrulanmış, reolojik ve termal değişikliklerde gözlenen küçük değişikliklerin mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi amacı ile hazırlanan örnekler transvers dayanıklılık ve çekme dayanıklılığı yönünden incelenmiştir. Gerek transvers dayanıklılık testleri ve bu sonuçlardan elde edilen elastik modül değerleri, gerekse çekme dayanıklılığı testlerinden elde edilen değerler mikrodalga ile polimerize edilen rezin için ısı ile polimerize olan rezinden daha yüksek bulunmuş fakat hazırlanan kopolimerlerin kontrol gruplarından belirgin farklılıklar göstermediğini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra kopolimer gruplarında elde edilen değerlerin kontrol gruplarına göre daha düşük bulunduğu ancak oluşan bu azalmanın çok küçük miktarlarda olduğu gözlenmiştir. Bu sonuç, DMA sonuçlarımızda görülen yüksek çapraz bağlanmalar nedeni ile yapıya ilave edilen yüksek alkil monomerlerinin kopolimer içindeki zincir hareketliliğinin sınırlanmasından dolayı etkilerinin azaldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
102 SUMMARY An investigation of thermal and rheological properties of acrylic resin copolymers using Dynamic Mechanical Analysis (DMA) In this study, the chemical structure of heat and microwave cured denture base resins were modified by copolymerization. The rheological and thermal properties were investigated by DMA and DSC respectively. The transverse and tensile strength tests were performed to observe the changes in mechanical properties. Volumetric percent of 10-20-30 of ethyl, butyl and isobutyl methacrylate monomers were added to monomers of heat and microwave cured resins and polymerization has been carried out in accordance to manufacturer's instructions. No systematic changes were observed in the storage modulus (E') and loss modulus (E") of copolymer structures but tan5 values showing the glass transition temperature (Tg) were slightly lower, when compared to that of control groups. Also no side group or chain movements were seen in the DMA spectrums and this finding showed that all copolymer samples are highly crosslinked. Tg data obtained from DSC tests have correlated well with the Tg values derived from DMA tests. The mechanical tests were carried out to examine the effect of the small changes observed in rheological and thermal properties. Both transverse strength test values and elastic modulus values obtained from the same test and tensile strength test values have been found higher for microwave resin control groups. No significant changes were observed for copolymer groups regarding the mechanical tests mentioned. But values obtained for copolymer groups were slightly lower compared to that of control groups. This finding shows that due to the high crosslinks observed in DMA tests, side group movements of high alkyl monomers in the copolymer structure is inhibited and statistically insignificant but lower mechanical test values are monitored.