Hamsterlerde deneysel leptospirozis'te patolojik incelemeler
Pathological studies of experimental leptospirosis in hamsters
- Tez No: 163943
- Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deneysel, Hamster, Leptospira grippotyphosa, Patoloji, Experimental, Hamster, Leptospira grippotyphosa, Pathology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET HAMSTERLERDE DENEYSEL LEPTOSPİROZİS'TE PATOLOJİK İNCELEMELER Çalışmada; 1,5-2 aylık, 48 adet Suriye hamsteri (Cricetııs auratus) kullanıldı. Hayvanlardan 40'ına intraperitoneal yolla L. interrogans serovar grippotyphosa verildi. Ayrıca 8 hamstere sadece steril fizyolojik tuzlu su verilerek kontrol amaçlı kullanıldı. Deney süresince ölen 9 hayvan ve eter yardımıyla anesteziye alınarak listenon ile 7., 14., 21. ve 28. günlerde ötenazi uygulanan 31 hayvanın sistemik nekropsileri yapıldı. Makroskobik olarak 1. gruptaki hayvanlarda deney süresince hafif sarılık ve belirgin anemi gözlendi. Akciğerler şişkin ve koyu kırmızı renkli olup, bazı olgularda kanamalı lezyonlara rastlandı. Karaciğer büyük, yumuşak kıvamlı ve anemikti. Böbrekler şişkin ve koyu kırmızı renkliydi. İkinci grupta; karaciğerler şişkin ve koyu kırmızı renkli, böbrekler şişkin ve solgundu. Üçüncü ve dördüncü gruplarda; böbreklerde değişen sayıda küçük boz- beyaz odaklara rastlandı. Kontrol grubu hayvanlarda ise herhangi bir makroskobik bulgu gözlenmedi Mikroskobik olarak; grup l'de HE boyamalarda, akciğerler başta olmak üzere birçok organda kanamaların yanı sıra, karaciğerde dejeneratif değişiklikler ve nekrozlar ile hafif nötrofıl lökosit ve mononüklear hücre infıltrasyonlarına, böbreklerde ise dejeneratif değişikliklere rastlandı. Grup 2'de ise karaciğerde dejeneratif değişiklikler ve mononüklear hücre infiltrasyonlarının yoğunluğunun arttığı gözlendi. Böbreklerdeki patolojik tabloda dejeneratif değişiklikler hakimdi. Grup 3 ve 4'te ise lezyonların çoğunlukla böbreklerle sınırlı kaldığı ve intersitisyel nefritise ilişkin bulguların şekillendiği dikkati çekti. Etkenler tüm gruplarda gümüşleme metotları ve Avidin-Biotin Kompleks peroksidaz boyamalarla dokularda tespit edildi. Kontrol grubu hayvanlarda ise patolojik bir değişikliğe rastlanmadı. Yapılan gümüşleme ve immunohistokimyasal (ABC-P) boyamalarda da etkene rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY PATHOLOGICAL STUDIES OF EXPERIMENTAL LEPTOSPIROSIS IN HAMSTERS One and a half and two month-old 48 Syrian hamsters (Cricetus aıtratıts) were used in this study. Fourty animals were administered L. interrogans serovar grippotyphosa by intra peritoneal route. In addition, 8 hamsters, constituting the control group, were administered only sterile physiological saline. Systemic necropsies were performed in 9 animals that died within the experiment period, and 31 animals that were anaesthesized with ether and euthanized with listenon at the 711', I4lh, 21st, and 28th days of the experiment. Slight icterus and marked anaemia were observed macroscopically in the animals included in the Is' group throughout the experiment. The lungs were swollen and dark red in colour, and haemorrhagiae was observed in some cases. The liver was large and anaemic and had soft consistency. The kidneys were swollen and dark red in colour. In the second group, the liver was determined to be swollen and dark red in colour, whereas the kidneys were swollen and pale. Small greyish-white foci of various numbers were determined in the kidneys of animals pertaining to the third and fourth groups. No macroscopic finding was observed in control group animals. Microscopic findings were observed in Group 1 included heamorrhages in many organs, particularly the lungs, in HE stainings, as well as degenerative changes, necrosis and slight infiltration of neutrophilic leucocytes and mononuclear cells in the liver, and degenerative changes in the kidneys. Degenerative changes and mononuclear cell infiltrations were observed to be more intense in Group 2. Degenerative changes were determined to dominate the pathology of the kidneys. Lesions were determined to be mostly confined to the kidneys, and findings specific to interstitial nephritis were observed in Groups 3 and 4. In all groups, the infectious agents were identified in tissues by means of silver staining methods and Avidin-Biotin Complex Peroxidase stainings. No pathological change was observed in animals pertaining to the control group. No infectious agent was identified subsequent to silvering and immunohistochemical (ABC-P) staining methods.