Oral mukozit tedavisinde kullanılacak etkin bir oklüzif mukoadezif sistemin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of a mucoadhesive system for the treatment of oral mucositis
- Tez No: 124108
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVDA ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kitosan jel ve film, nistatin, oral mukozit, Chitosan gel and film, nystatin, oral mucositis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1296
Özet
ÖZET Aksungur, P., Oral mukozit tedavisinde kullanılacak etkin bir oklüzif mukoadezif sistem geliştirilmesi ve değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Radyasyon ya da kemoterapi alan kanser hastalarında oluşan oral mukozit ve diğer mukozal hastalıklar tedavinin en ağrılı ve zayıflatıcı yan etkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Oral mukozanın atrofisi ve ülserasyonu ile birlikte özellikle immünosüpresyon olduğunda enfeksiyon riski artmaktadır. Suprese hastalarda Candida albicans oral dokulara hızla istila etmekte ve akciğer ya da ösefagusa ilerlemekte ve daha aşırı bir ağrı ve disfaji oluşturacak şekilde yayılmaktadır. Bu durumlarda standart olarak ağrıları giderici paliyatif tedavi uygulanmaktadır. Başlıca yaklaşımlar; lokal anesteziklerle ağrının giderilmesi, oral mukozayı lubrikanlarla kaplama ve nemlendirme, lokal olarak antibiyotik ve antifungal uygulanmasıdır. Bu çalışmada oral mukozitin profilaksisi ve tedavisinde kullanılacak biyoadezif bir sistem geliştirilmesi hedeflendirilmiştir. Bunun için biyogeçimli, biyoparçalanabilir, biyoadezif özelliklere sahip bir biyopolimer olan ve ayrıca kendisinin de antifungal ve yara iyileştirici özelliklere sahip olması nedeniyle kitosan seçilmiş olup jel ve film şeklinde formülasyonlar geliştirilmiştir. Etkin madde olarak ise oral mukozada kandida enfeksiyonlarında yaygın kullanımı olan nistatin seçilmiştir. Formülasyon çalışmalarında farklı molekül ağırlığına sahip kitosanlar kullanılarak farklı çözücüler (laktik asit ve distile su) içinde jel formülasyonları hazırlanmıştır. Nistatin jellere disperse edilmiştir. Ayrıca bu jellerden hareketle solvan uçurma yöntemi kullanılarak serbest ve çapraz bağlı film formülasyonları hazırlanmıştır. Geliştirilen film ve jel formülasyonlarının karakterizasyonu yapılıp in vitro salım profilleri incelenmiştir.VI Çözücü olarak distile su kullanılarak hazırlanan jellerden nistatinin salımı laktik asitle hazırlanana göre azalmıştır. Kullanılan kitosanın molekül ağırlığı azaldıkça salım artmıştır. Çözücünün distile su olduğu film formülasyonlarda çapraz bağlamanın nistatinin salımı üzerine etkisi bulunmazken laktik asitle hazırlanan filmlerde salım çapraz bağlama ile azalmıştır. Tüm formülasyonlar çalışılan süre boyunca (4-8 saat) nistatinin Candida albicans'a karşı minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) üzerinde salimini sağlamışlardır. Kemoterapötik bir madde ile oral mukozit oluşturulan hamsterlerde yapılan in vivo çalışmalarda geliştirilen nistatin içeren jel formülasyonlarının oral mukozitin iyileşmesi üzerine etkisi bu amaçla kullanılan ticari oral süspansiyonla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucu, hiç uygulama yapılmayan gruplarla karşılaştırıldığında nistatin içeren ve içermeyen kitosan jel formülasyonları ve nistatin içeren ticari süspansiyon formülasyonu uygulanan gruplarda oral mukozitin tamamen iyileştiği görülmüştür. Geliştirilen formülasyonlar oral mukozitin tedavisinde belirgin olarak etkili olmuştur. In vitro ve in vivo sonuçlar, film ve jel dozaj şeklinin geliştirilmesinde kullanılan kitosanın biyoadezif, antifungal ve yara iyileştirici özellikleri nedeniyle oral mukozit tedavisinde kullanımının ümit vaad ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Aksungur, P., Development and evaluation of a mucoadhesive system for the treatment of oral mucositis, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmaceutical Technology, Ankara, 2003. The occurrence of oral mucositis and other mucosal diseases in patients undergoing radiation or chemotherapy for cancer represent some of the most painful and debilitating effects of therapy. Associated with atrophy and ulceration of the oral mucosa is increased risk of infection, particularly when there is immunosuppression. The lesions first appear in the mucosa of the soft palate, tongue and cheeks and as they enlarge lead to extreme pain and dysphagia. Candida albicans in the suppressed or comprised patient can rapidly invade the oral tissues and spread to the lungs and esophagus. In all cases palliation represents the standard clinical management-relief of symptoms. The major approaches have been to provide pain relief with local anesthetics, to attempt to moisten and coat the oral mucosa with lubricants and to locally administer antibiotics or antifungals. The aim of this study was, to develop an effective occlusive bioadhesive system for prophylaxis and/or treatment of oral mucositis. Chitosan, which is biocompatible, biodegradable, and bioadhesive biopolymer, and also has antifungal and wound healing effects, was selected and gel and film formulation were developed. Nystatin, which is a commonly used antifungal agent for Candida infections in oral mucosa was chosen as model drug. Gel formulations using chitosan with different molecular weights were prepared in either lactic acid or distilled water. Nystatin was incorporated into gels. Free and cross-linked film formulations were prepared by solvent casting method using the chitosan gels. After characterization of the gel and film formulations, in vitro release of nystatin from these formulations wasvııı studied. With gel formulations prepared in distilled water, the release of nystatin was lower than that of prepared in 1 % lactic acid. A decrease in release was observed with the increasing molecular weight of chitosan. No significant effect on release of nystatin was observed with cross-linking when distilled water was used as solvent, whereas a decrease in release was observed when lactic acid was used. All the formulations provided a drug concentration above its minimum inhibition concentration value for Candida albicans. The effect of the formulations was studied also in vivo in chemotherapy-induced oral mucositis in hamsters in comparison to an oral suspension which is commercially available on market. A significant healing was obtained with formulation application in all groups. The developed formulations with chitosan can be proposed as a promising delivery system for prophylaxis and treatment of oral mucositis due to its bioadhesive properties as well as antifungal and wound healing effect.