Dengeleyen taraf interferenslerinin çiğneme kas aktivitelerine etkilerinin elektromyografik olarak değerlendirilmesi
Electromyographic evaluation of the effects of balancing side interferences on masticatory muscle activities
  1. Tez No: 163979
  2. Yazar: HALİT EMRE KAVLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAVİDAN AKÖREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Okluzal interferens, elektromyografi, çiğneme kasları temporomandibuler eklem, dengeleyen taraf interferensi, Occlusal interference, electromyography, masticatory muscles.TMJ, balancing side interference
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
88 ÖZET Dengeleyen taraf interferenslerinin çiğneme kas aktivitelerine etkilerinin elektromyografık olarak değerlendirilmesi Doğal dişlere sahip bireylerde, normal koşullarda çiğneme yapılan tarafta dişler arasında temas olurken, dengeleyen tarafta temas görülmez. Sabit restorasyonlarda da, bu özelliğin devam ettirilmesi gereklidir. Çalışan taraf temasını engelleyen dengeleyen taraf interferenslerinin çiğneme kasları, temporomandibuler eklem ve dişler üzerine etkileri konusunda, farklı görüşler bulunmaktadır. Bu çalışmada dengeleyen taraf interferensi sergileyen 20 sabit protez hastasında TME ve kas muayenesi yapılmış, çiğneme kaslarının (masseter ve temporal kasın ön lifleri) fonksiyonları istirahat, diş sıkma, kaydırma hareketleri ve sakız çiğneme sırasında, elektromyografi ile incelenmiş ve interferensli dişlerin mobilite miktarları periotest cihazı ile değerlendirilmiştir. Hastaların, interferensler ortadan kaldırılarak yapılan restorasyonları 2 ay kullanmalarını takiben, elektromyografi değerleri yeniden kaydedilmiş ve mobilite testleri tekrarlanmıştır. Elde edilen bulgular kendi içinde ve kontrol grubu ile (n:10) istatistik olarak karşılaştırmıştır. Çalışmada, dengeleyen taraf interferensi ve temporomandibuler düzensizlik arasında klinik olarak belirgin bir ilişki bulunamamasına ve interferensli dişlerin mobilitelerinin normal değerler içerisinde kalmasına karşın, çiğneme kaslarının ciddi bir şekilde etkilendiği ve dengelerinin bozulduğu gözlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, restorasyonlarda interferens oluşturulmaması ve oluşturulmuş interferenslerin ortadan kaldırılmasının, sistemin gelecekteki sağlığı açısından uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
89 SUMMARY Electromyographic evaluation of the effects of balancing side interferences on masticatory muscle activities. In natural dentitions while there is contact between the opposing teeth on the working side, there is no contact on the balancing side. This condition has to be maintained by fixed prosthesis. If there is a contact that discludes working side teeth, it is called balancing side interference. There is a controversy about the effects of balancing side interferences on masticatory muscles, temporomandibular joints and teeth. In this study, 20 patients using fixed prosthesis having balancing side interferences for at least four years were evaluated. In these patients, temporomandibular joint and muscle examinations were performed and then effects of balancing side interferences on masticatory muscles (masseter muscle and anterior temporal muscle) were evaluated with electromyography during rest positions, clencing, lateral movements and gum chewing. The mobility of the teeth with balancing side interferences has been evaluated by periotest device. Balancing side interferences were eliminated by placing renewed restorations and after 2 months, mobility tests and electromyographic recordings were repeated. The pre and post corrections data were statistically compared and also comparison were made with the control group (n:10). In this study, no clinically significant correlation between balancing side interference and temporomandibuler disorders was observed and the tooth mobility values were in the normal range on the balancing side. However, masticatory muscles were found to be seriously affected and muscle balance was distorted. As a result, during the planning of a new restoration care should be given not to create a balancing side interference and interferences should be eliminated when they are detected for the well-being of stomatognathic system.