Türkiye'de izole edilen şap viruslarının genetik ve antijenik karakterizasyonu
Genetic and antigenic characterisation of foot-and-mouth disease viruses isolated from Turkey
- Tez No: 163999
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Şap hastalığı virusu, Genetik karakterizasyon, Antijenik karakterizasyon, Foot and Mouth Disease Virus, Genetic characterisation, Antigenic characterisation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
72 ÖZET Türkiye'de İzole Edilen Şap Viruslarının Genetik Ve Antijenik Karakterizasyonu Şap Hastalığı yalnızca çiftlik hayvanlarını etkileyen bir hastalık olmayıp aynı zamanda canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretindeki uluslararası kısıtlamalar nedeniyle ekonomik önemi en fazla olan hastalıklardan birisidir. 7 farklı serotipin bulunması ve serotipler içinde antijenik farklılıkların çok görülmesi sebebiyle etkili bir immunizasyon için aşı suşlarının sahadaki suşlar ile uygunluk göstermesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de izole edilen şap virusu tipleri, amipleri ve varyantların belirlenmesi, bunların farklı ülkelerdeki genotipler ile karşılaştırılması ve kullanılan aşı suşları ile antijenik ve genetik yakmlıklarının değerlendirilerek hastalığın epidemiyolojisinin moleküler düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 24 O, 32 A tipi izolatın nükleotid dizi analiz yöntemiyle elde edilen VP1 geninin 3' ucundan 165 nükleotidlik dizileri karşılaştırılmış ve saha izolatları İle mevcut aşı suşları antijenik yakınlıkları ELISA yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'de 1999-2005 yıllan arasında A tipinde iki farklı genetik grubun (A Iran 96 ve A Iran 99) varlığı tespit edilmiş ve bu gruplardan A Iran 96 içerisinde 5 farklı alt grup olduğu belirlenmesine rağmen A Iran 99 tek grup altında toplanmıştır. İzole edilen tüm O tipi viruslar tek genotip altında toplanmışlar ve 6 alt gruba ayrılmışlardır. İllegal hayvan hareketleri sebebiyle orta doğu kökenli A ve O tipi şap viruslarının zaman zaman ülkemize girdiği ve salgınlara sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Antijenik karakterizasyon bulgulan O tipi ve A/Iran/96 saha virusu izolatları ile aşı suşlan arasında genelde iyi derecede antijenik ilişkinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, A/Iran/99 viruslarının aşı susu ile olan ilişkisi genelde orta dereceli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
73 SUMMARY Genetic and Antigenic Characterisation of Foot-and-mouth Disease Viruses Isolated from Turkey Foot and mouth disease is not only a devastating disease of susceptible livestock but also one of the most important economic diseases due to the trade restrictions applied for live animals and animal products. There are seven distinct serotypes and wide range of antigenic variation within these serotypes therefore viruses isolated from field must be carefully matched against vaccine strains to ensure that effective immunity is induced. In this study identification of FMD virus types, subtypes and variants, comparison of these isolates with other viruses that were isolated from various countries, determination of antigenic and genetic relationship between the vaccine and field strains and investigation of FMD epidemiology at molecular level were performed. For tins purpose, the sequence of about 165 nt from 3' end of the VP1 gene of 24 type O and 32 type A isolates were determined and compared to each other. Antigenic relationship between field isolates of FMDV and current vaccine strains were determined by strain differention ELISA. As a result, existence of two different genotypic groups of type A FMD viruses (A/Iran/96 and A/Iran/99) were determined between 1999 and 2005. Although five subgroups were determined in A/Iran/96 group all viruses in A/Iran/99 were placed in a single group.. AU type O isolates were identified as belonging to a single genotype (Panasia-ME-SA) and as six different subgroups were determined in this group. The introduction of type O and A viruses into Turkey due to illegal animal movement, from the Middle East and outbreaks caused by these viruses were determined. Antigenic characterisation studies showed that there is a good antigenic relationship between type O and A/Iran/96 virus isolates and corresponding vaccine strains. On the other hand a medium level antigenic relationship was determined between A/Iran/99 and the vaccine strain A/Ayd/98.