Farklı fiziksel koşullar altında kalan belgeler üzerindeki mavi tükenmez kalem kürekkeplerinin spektroskopik yöntemler ve ince tabaka kromatografisiyle analizi
An analysis of blue ballpoint inks on documents that are subjected to different physical conditions by spectroscopic methods and thin layer chromatography
  1. Tez No: 164000
  2. Yazar: ÖZLEM KARSLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: mürekkep, lüminesans, Raman Spektrometresi, İnce Tabaka Kromatografisi, soğurma, ink, luminescence, Raman Spectrometer, Thin Layer Cromatography, absorption
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
86 ÖZET Farklı Fiziksel Koşullar Altında Kalan Belgeler Üzerindeki Mavi Tükenmez Kalem Mürekkeplerinin Spektroskopik Yöntemler ve İnce Tabaka Kromatografisiyle Analizi Belgeler üzerindeki mürekkeplerin tespiti ve ayrıştırılması, mürekkebin belge üzerine ne zaman aktarıldığı (mürekkep yaşı) ve belge üzerindeki mürekkebin bulunduğu ortamdan ne derece etkilendiği doküman inceleme uzmanlarının sıklıkla karşılaştıkları problemler arasındadır. Mürekkeplerin belirli bir üretim standardının olmaması doküman inceleme uzmanlarının karşılaştıkları sorunları artırmaktadır. Doküman İnceleme Uzmanına incelenmek üzere gönderilen belgelerin bulunduğu fiziksel koşullar ile mürekkebin bu fiziksel koşullardan nasıl etkilendiği, incelemeleri etkileyen önemli unsurlardır. Bu çalışmada, piyasadan kolaylıkla temin edilebilen, aynı cins kağıt yapısına sahip olan 300 adet senet ve 100 adet mavi tükenmez kalem kullanılmış olup, senetler üç gruba ayrılarak her üç grup senet birden yüze kadar sıralanmış ve aynı numaraya sahip olan senetlere aynı cins mavi mürekkepli kalemlerle yazı yazılmıştır, ilk grup senet laboratuar ortamında karanlıkta, ikinci grup senet oda ışığında ve üçüncü grup senet doğrudan güneş ışığında bekletilmiştir. Belgeler üzerindeki mürekkepler, doküman inceleme cihazı, Raman Spektrometresi ve ince Tabaka Kromatografisinde incelenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucu olarak, mürekkeplerin güneş ışığı altında renk değiştirebildiği ve güneş ışığının mürekkebin kimyasal yapısını bozması sebebiyle bu tür mürekkeplerden incelemelerde sonuca ulaşılamayacağı gözlemlenmiştir. Ayrıca, güneş ışığına maruz kalan belgeler üzerindeki mürekkepler ışığa maruz kalma süresi arttıkça infrared soğurma ve lüminesans özelliklerinde meydana gelen farklılıklarla optik soğurma değerlerinde belirgin değişiklikler göstermişlerdir. Floresans özellik gösteren mürekkeplerde Raman Spektrometresi ile sonuç alınamayacağı belirlenmiştir. İnce Tabaka Kromatografisinde uygun mobil faz seçildiği takdirde bir harf büyüklüğündeki mürekkebin dahi ayrıştırılabileceği anlaşılmıştır. Ancak ışığın mürekkebin kimyasal yapısını değiştirmesinden dolayı, farklı fiziksel koşullara maruz kalan aynı cins mürekkeplerin aynı olduğu tespit edilememektedir. Senet kağıtlarının güneş ışığı altında bekletildiği takdirde ultraviyole ışığı soğurduğu tespit edilmiştir. Mürekkeplerin bulundukları fiziksel koşullar inceleme sonuçlarını değiştirmektedir. Karanlık, oda ışığı ve güneş ışığı mürekkeplerin farklı soğurma dalga boyları göstermelerine neden olmaktadır. Bu sebeple doküman inceleme uzmanı, mürekkep karşılaştırması yaparken belgenin bulunmuş olabileceği farklı fiziksel koşulları değerlendirerek inceleme yapmalıdır.
Özet (Çeviri)
87 SUMMARY An Analysis Of Blue Ballpoint Inks On Documents That Are Subjected To Different Physical Conditions By Spectroscopic Methods And Thin Layer Chromatography Among the problems that the document experts most frequently face are the identification and analysis of ink on documents, ink dating, and determining how much ink on the document have been affected from the physical conditions. Having no standard in ink-manufacturing increases the problems that the document experts meet. The main factors that affect the examinations of the document experts are the physical conditions of the documents and how inks are affected from these conditions. In this study, 300 bonds having the same raw material and 100 blue ballpoint pen are used. All can be found in the markets easily. The bonds are divided into three different groups, numbered 1 to 100 and on the bonds having the same number are written with the same kind of blue ballpoint pen. The first group is left in a dark laboratory, the second in a room with daylight and the third group is directly exposed to the sunlight. Inks on the documents are analysized with the Video Spectral Comperator (VSC 2000/HR), FORAM 685 Raman Spectrometer and Thin Layer Cromatography and the results are compared. From the analysis, it is observed that the sunlight may change the colour of inks and the analysis of these kinds of inks may not be reliable due to the fact that sunlight damages the chemical structure of the inks. In addition, all of inks show changes in apparent optical absorption of light following exposure to sunlight, with some showing dramatic changes of infrared absorption and luminesans properties. Raman Spectrometer does not give any result for the inks having fluoresans property. If the convenient mobile phase is chosen, even a-letter-sized inks can be analysized with Thin Layer Cromatography. However, the fact that it is the same type of ink which is exposed to different physical conditions cannot be determined since the light changes the structure of inks on the documents. All of the bond papers show a reduction of UV stimulated blue luminesans. It can be concluded that all the results obtained vary according to the physical conditions of inks on the documents. Different types of light cause different absorption wavelenghts. Therefore, document experts should consider the physical conditions of inks on the documents while comparing them.