Temporomandibular eklem rahatsızlıklarında kullanılan farklı konservatif tedavi yöntemlerinin kıyaslanması
- Tez No: 163998
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE CANBAZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: EMG, Konservatif Tedavi, Oklüzal Splintler, TENS, TME, EMG, Conservative Treatment, Occlusal Splints, TENS, TMJ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
58 ÖZET TME Rahatsızlıklarında Kullanılan Farklı Konservatif Tedavi Yaklaşımlarının Kıyaslanması TME rahatsızlıkları; eklemi, çiğneme kaslarını veya her ikisini de içerebilir. Bu rahatsızlıklarda ilk tedavi seçeneği olarak konservatif tedavi yöntemleri seçilmelidir. TME rahatsızlıklarında kullanılan konservatif tedavi yöntemlerinin hedefleri; ağrı ve disfonksiyonun giderilmesinin yanısıra iyileşmenin sağlanmasıdır. Bu çalışmanın amacı; TME rahatsızlıklarında oldukça sık görülen mastikatör kas hiperaktivitesi ve hassasiyeti olan hastalarda iki farklı konservatif tedavi metodunun karşılaştırılması ve bugüne kadar bilimsel literatürde beraber uygulanımlarına dair bilgiye rastlanılmamış olması sebebiyle bilime katkıda bulunabilmektir. Bu amaçla mastikatör kas hassasiyeti ve hiperaktivitesi olan bruksizmli hastalarda oklüzal stabilizasyon splinti ve TENS' in beraber ve ayrı kullanımlarının etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Otuz hasta üç gruba ayrıldı. Birinci gruba oklüzal stabilizasyon splinti, ikinci gruba TENS ve üçüncü grubada oklüzal stabilizasyon splinti ve TENS beraber uygulandı. Her grubun tedavi öncesi ve sonrası VAS ve EMG değerleri kaydedildi. înterküspal pozisyonda maksimum ısırmada ve çiğneme esnasında her gruptaki masseter ve anterior temporal kaslarındaki EMG aktivitesi anlamlı olarak artmıştır. Ayrıca her üç gruptaki VAS değerleri anlamlı olarak düşmüştür. Sonuçta sübjektif ve objektif gelişme sağlayan bu konservatif tedavi yöntemlerinin bruksizmli hastalarda yararlı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY A Comparative Study on Different Conservative Treatment Modalities in Temporomandibular Joint Disorders. Temporomandibular disorders can involve the temporomandibular joint, masticatory muscles or both. Conservative treatment methods should be prefered as initial treatment. The goal of conservative treatment methods that have been used in temporomandibular disorders is to reduce pain, dysfunction and promotion of healing. The aim of this study is to make a comparison of the effectivity of two different conservative treatment methods in patients with anterior temporal and masseter muscle hyperactivity and pain. Literary knowledge reveals no information about the common use of TENS and splint together. Because of this the application of TENS, occlusal stabization splints as well as TENS and occlusal stabilization splint together has been used so as to compare their effect on masticatory muscle pain and hyperactivity in patients with bruxism. Thirty patients were divided into three groups. Stabilization splints were applied to the first, TENS to the second and stabilization splint and TENS together to the third group. VAS as well as EMG activity values had been recorded before and after the treatment. The level of EMG activity in the anterior temporal and masseter muscles of every group during chewing and maximal bite in intercuspal position increased significantly. As well as this significant reduction in the VAS levels was seen in all three groups. According to this it can be concluded that all of these treatment methods can be suggested to be benefical to patient with bruxism.