Ortognatik cerrahi geçiren erişkin hastalarda postoperatif analjezide intraoperatif diklofenak-sodyum ile tramadolun karşılaştırılması
Comparison of intraoperative diclofenac sodium and tramadol in postoperative analgesia of adult patients having orthognatic surgery
  1. Tez No: 164001
  2. Yazar: AYŞEGÜL MİNE TÜZÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ÜÇOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bimaksüler osteotomi, preemptif analjezi, diklofenak sodyum, tramadol, Hasta Kontrollü Analjezi (HKA), Bimaxillary osteotomy, preemptive analgesia, diclofenac sodium, tramadol, Patient Control Analgesia (PCA)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
61 ÖZET Ortögnatik Cerrahi Geçiren Erişkin Hastalarda Postoperatif Analjezide İntraoperatif Diklefenak-Sodyum ile Tramadol'un Karşılaştırılması Bu çalışmada amaç, bimaksüler osteotomi gerçekleştirilen hastalarda preemptif tramadol ve diklofenak sodyum uygulamasının postoperatif analjezik etkinliklerinin ağrı skorlarına (VAS, VS) ve HKA yöntemi ile opioid tüketimine etkilerini kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalında maksillada Lefort-I ve mandibulada Sagital Split Ramus Osteotomisinin beraber gerçekleştirildiği, bimaksüler osteotomi operasyonu gerçekleştirilen toplam 36 hasta dahil edildi. Hastaya preemptif olarak, İ.M. 50 mg tramadol (n=12), İ.M. 75 mg diklofenak sodyum (n=12) ve serum fizyolojik (n=12) uygulaması yapılmıştır. Üç grup arasında sistolik kan basıncı, kalp hızı, postoperatif ağrı skorları (VAS, VS), postoperatif komplikasyonlar ve HKA (İ.V.) yöntemi ile opioid tüketimi karşılaştınlmıştır. Sonuçlarımız, bimaksüler osteotomi uygulanan ortögnatik cerrahi hastalarında preemptif tramadol ve diklofenak uygulamasının birbirlerine alternatif postoperatif etkin analjezi yöntemleri olduğunu ve plaseboya göre daha etkili analjezi sağladığım göstermiştir. Her iki tedavi uygulaması da postoperatif İ.V. HKA ile opioid tüketimini azaltabilmektedir. Tramadol ve diklofenak analjezilerinin etkinlik ve yan etki açısından farkı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY Comparison of Intraoperative Diclofenac Sodium and Tramadol in Postoperative Analgesia of Adult Patients Having Orthognatic Surgery The aim of this study is to compare the postoperative analgesic affect of preemptive use of tramadol and diclofenac sodium to postoperative pain scores (VAS, VS) and opioid consupmtion with PCA, with the control group in patients receiving bimaxillary osteotomy. In this study 36 patients which received both Lefort I Osteotomy in maxilla and Sagital Split Ramus Osteotomy in mandible as bimaxillery osteotomy in the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, University of Ankara. Patients received preemptive 50 mg tramadol I.M (n=12)., 75 mg diclofenac sodium I.M. (n=12) and saline solution (n=12). Systolic blood pressure, heart rate, postoperative pain intensity (VAS, VS),postoperative complications and postoperative opioid consumption with PCA (I.V.) are compared between the three groups. Our results showed preemptive use of tramadol and diclofenac are effective postoperative analgesia techniques in bimaxiller osteotomy receiving orthognatic surgery patients when compared to the placebo group. Both treatment methods can decrease the postoperative opioid consumption with PCA (I.V.). There were no difference between diclofenac and tramadol in postoperative complications.