Hastane bilgi sistemi kullanıcılarının kulanıcı arayüzüne ilişkin memnuniyeti düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the satisfaction level of the hospital information system's users regarding to user interface
  1. Tez No: 164057
  2. Yazar: BİLGİN YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Bilgi Sistemi, Kullanıcı Memnuniyeti, Kullanıcı Etkileşim Memnuniyeti, Sağlık Enformasyon Sistemi 93, Hospital Information System, User Satisfaction, User Interaction Satisfaction, Health Information System 95
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Hastane Bilgi Sistemi Kullanıcılarının Kullanıcı Arayüzüne İlişkin Memnuniyet Düzeylerinin Belirlenmesi Bu araştırmanın amacı, bir askeri hastanede kullanılan hastane bilgi sistemi uygulaması kullanıcı arayüzünün belirli yönlerinin kullanıcı memnuniyetinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın uygulamasında Kullanıcı Etkileşim Memnuniyeti Anketi (The Questionnaire for User Interaction Satisfaction (QUIS)) kullanılmıştır. QUIS'in uygulaması bir askeri hastanede gerçekleştirilmiştir. QUIS tüm sistemi kapsayan 6 cetvelli memnuniyet ölçümünü ve hiyerarşik şekilde düzenlenmiş 4 belirli arayüzü faktörlerinin (ekran, terminoloji ve sistem geri beslemesi, öğrenme ve sistem yetenekleri) ölçümünü yapmaktadır. Her bir alan arayüzün belirli bir yönünü 9 seçenekli Likert tipi bir cetvel yardımıyla ölçmektedir. QUIS demografik bir anket içerir. QUIS sistem kullanıcılarına (doktor, hemşire, sekreter ve diğerleri) uygulanmıştır. Hastane bilgi sistemi kullanıcılarının kullanıcı arayüzüne yönelik memnuniyetleri cinsiyet, meslek, yaş, hastane bilgi sistemi kullanımı konusundaki eğitim durumu, sistem kullanım süresi, haftalık kullanım süresi değişkenlere göre farklılık göstermemektedir. Bilgisayar kursunda (haftalık, aylık ya da 6 aylık) genel bilgisayar öğrenimi görmüş kullanıcıların memnuniyet düzeyleri (5,45), üniversitede bilgisayar öğrenimi görmüş kullanıcıların memnuniyet düzeylerinden (4,15) daha yüksektir. Tüm sistemin memnuniyet düzeyi orta düzeyde (5,24) bulunmuştur. Kullanıcı memnuniyeti bütün sistemlerin en önemli hedefidir. Memnuniyet düzeyi sistemin kullanılabilirliğini ve benimsenmesini göstermektedir. Kullanıcı memnuniyetini ölçmeye yönelik çalışmalar sistem geliştiricilere sistemin başarılı olduğunun ölçüsü olan kullanıcı kabulünü (sübjektif 92memnuniyet) tespit etmelerine neden olmaktadır. Farklı hastanelerde yapılabilecek çalışmalar başarılı ve başarısız hastane bilgi sistemi uygulamalarının belirlenmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of The Satisfaction Level of The Hospital Information System's Users Regarding to User Interface The purpose of this study is to assess user's satisfaction with specific aspects of the user interface for a hospital information system's application used at a military hospital.“The Questionnaire for User Interaction Satisfaction (QUIS)”was used for the implementation of the study. The QUIS was implemented at a military hospital. The QUIS contains a demographic questionnare, a measure of overall system satisfaction along six scales, and hierarchically organized measures of four specific interface factors, and system capabilities). Each area measures the overall satisfaction with that facet of the interface, as well as the factors that make up that facet, on a 9 - point Likert Scale. The QUIS was applied to the system's users (physcian, nurse, secretary and others). As a results of this study, it was found that the satisfaction of the hospital information system's users for the user interface does not show difference at characteristic of gender, job, age, hospital information system's training, duration of sistem usage and weekly period of system usage. The satisfaction level of the users who took computer training course (the period of week, month or 6 month) is higher than the satisfaction level of the users who took computer training at university (5,45 and 4,15 respectively). Overall satisfaction level was found as medium (5,24). As a conclusions, user satisfaction is an important goal of any systems. The satisfaction level shows the usability and user acceptance of the system. This type of studies can help system developers to know user acceptance of a system (i.e subjective satisfaction) which is a critical measure of a system's 94success. Further studies at different hospitals enable to find out successful and unsuccessful Hospital Information System's applications.