İstanbul ilindeki hemşirelerin profesyonel hemşirelik değerleri ve etkileyen faktörlerin analizi
The nurses' professional values and influential factors in Istanbul city
- Tez No: 164063
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞULE ECEVİT ALPAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Profesyonel Değerler, Etik, Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği, HPDÖ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
1. ÖZET Araştırma; lisans ve lisansüstü eğitim alan hemşirelerde“Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği - HPDÖ”nün Türkçe biçiminin geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmek; hemşirelerin profesyonel değerlerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla metodolojik, tanımlayıcı ve analitik olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini İstanbul İli'nde çalışan lisans ve lisans üstü eğitime sahip hemşireler; örneklem grubunu ise İstanbul İli'ndeki hastanelerde çalışan, lisans ve lisans üstü eğitime sahip olup araştırmaya katılmayı kabul eden 1047 hemşire oluşturdu. Veri toplanmasında literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu, Darlene Weis and Mary Jane Schank tarafından geliştirilen HPDÖ kullanıldı. Veri analizinde; frekans, yüzdelik oran, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler, x2, t testi, ANOVA pearson korelasyon, madde toplam puan korelasyonu, Cronbach's Alpha ve Faktör Analizi teknikleri kullanıldı. Araştırmanın sonucunda; HPDÖ (iç tutarlılık.96, 2 hafta ara ile test-tekrar test geçerliği.96)'nün ülkemizde kullanılması açısından geçerli ve güvenilir bir araç olduğu, Hemşirelerin HPDÖ'den aldıkları ortalama puanın 18 1.05 ±2 1.1 7 olduğu, Lisans üstü eğitimini sürdüren, akademisyen, eğitimci ve yönetici pozisyonunda ve dernek üyesi olan hemşirelerin HPDÖ'den daha yüksek puan aldıkları Hemşirelerin (birinci öncelikte) profesyonel değerlerinin sırasıyla insan onuru, eşitlik, doğruluk, alturism, adalet, estetik ve özgürlük olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY THE NURSES' PROFESSIONAL VALUES AND INFLUENTIAL FACTORS IN ISTANBUL CITY The research has been planned and conducted methodologically, descriptively, and analytically in order to evaluate the validity and reliability of Turkish versions of the Nurses Professional Values Scale (NPVS); and to define nurses' professional values and influential factors. The scope of research covered nurses who have degree of graduate, master or PhD. The sample consisted of 1047 nurses who have degree of graduate, master or PhD and accepted to participate in the study from all hospitals in Istanbul. Questionnaire that was developed according to the literature knowledge and NPVS, developed by Darlene Weis and Mary Jane Schank was used for collecting data. The data were analyzed with frequency, percentage rates, arithmetical averages, standard deviation, minimum and maximum values, x2, t test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis, Item Total Score correlation, Cronbach's Alpha and Factor Analysis techniques. At the end of the research, it was defined that; > NPVS (The alpha coefficient.96, with a test-retest reliability, over a 2- week interval, of.96) was valid and reliable toll to be used in our country, > The score average the nurses received from NPVS was 1 8 1.05 ± 2 1. 1 7, > The nurses who have master and PhD degree, were in the position of academician, educator and manager. The member of professional association had higher score from NPVS, > The professional values of the participating nurses were found to be first, human dignity, equality, truth, altruism, justice, aesthetics, and freedom. Key Words; Nursing, Professional Values, Ethics, Nurses Professional Values Scale, NPVS.