Kedi ve köpeklerde abdominal bölgedeki kitlesel lezyonların ultrason rehberli kalın iğne biyopsisi ile değerlendirilmesi
Evaluation of abdominal masses by ultrasound-guided large needle core biopsy in cats and dogs
- Tez No: 164074
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biyopsi, girişimsel ultrasonografi, kedi ve köpek, karın, tümör, Biopsy, interventional ultrasonography, cat and dog, abdomen, neoplasia
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
71 ÖZET Kedi ve Köpeklerde Abdominal Bölgedeki Kitlesel Lezyonların Ultrason Rehberli Kalın İğne Biyopsisi ile Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, ultrason rehberli kaim iğne biyopsi tekniği ile kedi ve köpeklerde karşılaşılan intraabdominal ve karın duvarındaki kitlesel lezyonların örneklendirilmesi ve değerlendirilmesidir. Karında veya karın duvarında yer alan solid nitelikte kitlesel lezyona sahip 1 kedi ve 21 köpek çalışma materyalini oluşturdu. Her bir olguda önce abdominal radyografik muayene ile kitlesel lezyonun yerleşimi saptandı. Torakal radyogafik muayene ile metastaz varlığı değerlendirildi. Abdominal bölgede kitlesel lezyon belirlenen olgularda abdominal ultrasonograflk muayene ile kitlenin solid olup olmadığı belirlendi. Solid kitlesel lezyona sahip olgularda lezyonun histopatolojik yapısının tanımlanması amacıyla, biyopsi işlemi öncesi ve sonrasında önerilen yöntemlere göre URB işlemi gerçekleştirildi. URB tanısının benign veya malign karakterli olmasına göre, her bir olgu en uygun şekilde yönlendirilmeye çalışıldı. Benign karakterli olan lezyona sahip ve kanama riski taşımayan olgular ile URB tanısı konulamayan ve mikroskobik bulgusu malign karakterli olmadığı yorumlanan lezyona sahip olgular operasyona sevk edildi. Malign karakterli olan intraabdominal kitleye sahip olgular, en uygun sağaltım seçeneğinin belirlenmesi için Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı' na sevk edildi. Abdominal meme lobu ile ilişkili olan kitlesel lezyonlu olgular ise, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı' na sevk edildi ve hasta takibe alındı. Çalışmada değerlendirilen 22 olgunun 11 ' inde URB tekniği ile lezyon tam olarak isimlendirilebildi. Abdominal bölgedeki kitlesel lezyonların değerlendirilmesinde; ultrasonografik tanının URB tanısını desteklediği belirlendi. Sonuç olarak, kedi ve köpeklerde abdominal bölgedeki kitlesel lezyonların kesin tanısı ve prognozunun belirlenmesinde ultrason rehberli kaim iğne biyopsisinin operasyon öncesinde yapılmasının çok önemli olduğu gözlendi. Hatalı pozitif sonuçların engellenmesi amacıyla ultrasonografik muayene bulguları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirlendi. İİAB' nin URB tekniğinin duyarlılığım arttırabilecek bir seçenek olarak URB işlemi beraberinde veya öncesinde yapılabileceği düşünüldü. Tüm bu yöntemlerin sağlıklı olabilmesi için radyolog ve patologun yeterli deneyime sahip olması ve uyum içinde çalışmaları gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
72 SUMMARY Evaluation of Abdominal Masses by Ultrasound-Guided Large Needle Core Biopsy in Cats and Dogs The aim of this study was to determine intraabdominal and abdominal wall masses encountered in cats and dogs by sampling tissues with ultrasound-guided large needle biopsy. One cat and 21 dogs that had solid masses in abdomen or abdominal wall were objected in this study. First of all, the location of masses in each case was established with survey abdominal radiographic examination. The presence of metastasis were evaluated by thoracal radiographic examination. After the evaluation of abdominal masses, each case was evaluated by abdominal ultrasonography to determine whether a solid mass was present. The UGB procedure was carried out in the cases with the presence of a solid mass to identify histopathological structure of the lesion according to methods that is suggested to perform before and after the biopsy procedure. Each case was directed in its most suitable situation due to UGB results that had either benign or malign characteristics. The cases that had masses with benign characteristic and had no risk of hemorrhage, and the cases that had masses with no URB diagnose and benign microscopic findings were directed to surgery. The cases that had malign intraabdominal mass were directed to University of Ankara Faculty of Veterinary Medicine Department of Surgery, Small Animal Clinics to determine the appropriate therapeutic consideration. The cases that had masses related to abdominal mammary gland, were directed to University of Ankara Faculty of Veterinary Medicine Department of Obstetrics and Gynaecology and each case was kept under pursuit. Definitive diagnoses by UGB method included 11 of 22 cases which were evaluated in the study. By the evaluation of abdominal masses, the ultrasonographic results supported UGB results, was observed. In conclusion, it was observed that performing ultrasound-guided large needle biopsy before surgery is very important in definitive diagnose and prognose of abdominal masses in cats and dogs. It should be evaluated with the ultrasonographic findings to eliminate the false-negative results, was determined. FNAB could be performed before or with the UGB method as a choice to increase its sensitivity, was considered. And also, radiologist and pathologist should have sufficient experience and work in cooperation to have a satisfactory outcome, was concluded.