Benzer şiddet düzeyindeki egzersizlerde, farklı kas katılım modellerinin fizyolojik parametrelere olan etkileri
Effects of different muscle recruitment patterns on physiological parameters during exercises of similar intensity
  1. Tez No: 164222
  2. Yazar: BÜLENT KAYITKEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELDA BEREKET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pedal frekansı, Maksimal oksijen tüketim kapasitesi, Egzersiz oksijen tüketimi, Algılanan yorgunluk düzeyi, Solunum sıklığı, Kan laktat konsantrasyonu, Pedal frequency, Maximal oxygen consumption, Exercise oxygen consumption, Rate of perceived exertion, Respiratory frequency, Blood lactate concentration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, benzer düzeylerde uygulanan iş yüklerinde, farklı kasılma hızlarının (40 - 80 rpm) fizyolojik parametrelere olan etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olan 13 erkek gönüllü yer almıştır. Üç farklı laboratuar oturumundan oluşan bu çalışmada, ilk laboratuar oturumda gönüllülerin maksimal oksijen tüketim kapasiteleri (maxV02) ölçülmüştür. Gönüllülerin tespit edilen maxV02 değerlerinin 55-60% düzeyine denk gelen iş yükleri hesaplanmıştır. Tespit edilen iş yükü, diğer iki oturumda uygulanan 40 ve 80 rpm pedal frekanslarındaki egzersizlerde sabit tutulmuştur. 40 ve 80 rpm egzersizler 3 dakika ısınma bölümü, 20 dakikalık ana bölüm ve bunu takip eden 5 dakikalık pasif toparlanma bölümü olarak uygulanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre iki farklı pedal frekansı arasında, solunum sıklığı (Rf), dakika solunumu (Ve), oksijen tüketimi (VO2), kan laktat konsantrasyonu (KLK), üretilen karbondioksid miktarı (VCO2) ve solunum bölümü (RER) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir, p0.05.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to investigate the effects of different rates of muscle contractions (40 rpm - 80 rpm) on physiological parameters in cycling. Thirteen male students from Celal Bayar University, School of Physical Education and Sport Department were used as subjects. Measurements were taken in three different days. First, oxygen consumption (maxV02) of the participants were measured. Then, work load of the participants that are measured at their %55-60 of maxVCh were determined. This work load set as a constant load during two different measurements at 40 and 80 rpm. The test protocols at 40 rpm and 80 rpm included 3 minute warm up, 20 minute main period and 5 minute cool down periods. Results of the statistical analyses showed that there was a significant differences in respiratory frequency (Rf), minute ventilation (Ve), oxygen consumption (VO2), blood lactate concentration (BLC), expired carbondioxide (VCO2) and respiratory Exchange ratio (RER) during two different testing at 40 rpm and 80 rpm, p0.05.