Koroner arter hastalığı riski ile paraoxonase (PON1) geninde LEU-MET (55) ve GLN-ARG (192) polimorfizmleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Relationship of LEU-MET (55) and GIN-ARG (192) polymorphisms of the paraoxonase 1 (PON1) gene and coronary artery disease risk
  1. Tez No: 164223
  2. Yazar: PINAR TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SIRRI ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Paraoksonaz, Gen, polimorfizm, Atherosclerosis, Paraoxonase, Gene, Polymorphism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaçlar: Paraoksonaz (PON1), lipit peroksitleri hidroliz eden yüksek dansiteli lipoproteine bağlı bir esterazdır. PON1, LDL'nin oksidatif modifikasyonuna karşı koruyucu bir faktör olarak dikkat çekmekte olup aterosklerotik süreçleri önlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bununla ilgili olarak iki polimorfizm yaygın bir şekilde çalışılmıştır. 55. kodonda lösin (L aleli) yerine metiyonin (M aleli) geçmesi ve 192. kodonda glutamin (Q aleli) yerine arjinin (R aleli) geçmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 120 hasta ve 102 kontrolde bu iki amino asit değişikliğini incelendi. Genotipler polimeraz zincir reakiyonu ve Alw I ile Nla III enzimleri kullanılarak restriksiyon haritalaması ile belirlendi. Sonuçlar: Hastaların 67 (% 55.8), 48 (% 40.0) ve 5 (% 4.2) tanesi sırasıyla Q/Q, Q/R ve R/R genotiplerine; kontrollerin ise 8 (% 6.8), 56 (% 46.6) and 56 (% 46.6) tanesi sırasıyla M/M, M/L ve L/L genotiplerine sahipti. Sigara, hipertansiyon, diabetes mellitus, aile öyküsü, şişmanlık, plazma LDL ve total kolesterol düzeyleri, koroner arter hastalığı (KAH) için önemli birer risk faktörüydü. Bu çalışmada, PON1 M/L 55 polimorfizmi ile KAH arasında bir ilişki olduğu ve Q/R192 polimorfizminin toplumumuzda KAH'a yatkınlık sağlamada bir risk faktörü olmadığını bulduk.
Özet (Çeviri)
Objectives: Paraoxonase (PON1) is a High-Density Lipoprotein (HDL)- associated esterase that hydrolyses lipo-peroxides. PON1 has attracted attention as a protective factor against oxidative modification of LDL and may therefore play an important role in the prevention of the atherosclerotic process. Two polymorphisms have been extensively studied: a Leucine (L allele) to Methionine (M allele) substitution at codon 55, and a Glutamine (A allele) to Arginine (B allele) substitution at codon 192. Methods: We have examined these two amino acidic changes in 120 patietns and 102 controls. Genotypes were determined by polymerase chain reaction (PCR) and restriction mapping with Alw I and Nla III enzymes. Results: A total of 67 (% 55.8), 48 (% 40.0) and 5 (% 4.2) patient subjects had Q/Q, Q/R and R/R genotypes, and 8 (% 6.8), 56 (% 46.6) and 56 (% 46.6) control subjects had M/M, M/L and L/L genotypes respectively. Smoking, hypertension, diabetes mellitus, family history, body mass index, plasma levels of LDL and total cholesterol were significantly important risk factors for coronary artery disease (CAD). In this study, we found that the M/L55 polymorphism of PON1 are associated with CAD, and the Q/R192 polymorphism is not a major risk factor in susceptibility to CAD in the our population.