Profesyonel erkek futbolcular ile amatör erkek futbolcuların başarı motivasyon düzeylerinin karşılaştırılması (İzmir-Manisa örneği)
Comparison of achievement motivation levels of professional soccer players and amteur soccer players (İzmir-Manisa sample)
- Tez No: 164225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT MUTLUTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Profesyonellik, Amatörlük, Motivasyon, Başarı motivasyonu, Sporda başarı motivasyonu, Başarı gereksinimi, Professionalism, Amateurism, Motivation, Achievement Motivation, Achievement Motivation in Sport, Achievement need
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Araştırmanın amacını,“profesyonel ve amatör erkek futbolcuların sporda başarı motivasyonu ve başarı gereksinimi düzeylerini belirlemek”oluşturmaktadır. Araştırmada, profesyonel ve amatör erkek futbolcular, Manisa ve İzmir ilindeki profesyonel ve amatör erkek futbolcular ve bağımsız değişkenler arasındaki güç gösterme güdüsü, başarıya yaklaşma güdüsü ve başarısızlıktan kaçınma güdüsü alt ölçekleri arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Araştırmaya, İzmir ve Manisa ilinde faal olarak profesyonel ve amatör futbol oynayan 15 - 40 yaşlan arasında değişen (26.31 ±3.39 yaş) 308 erkek futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. İzmir ilinden profesyonel 87 ve amatör 69, Manisa ilinden ise 71 profesyonel, 81 amatör futbolcu araştırmaya katılmıştır. Deneklere, Willis Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Uygulanan t testi ve Tek yönlü varyans analizleri sonucunda, profesyonel ve amatör erkek futbolcuların güç gösterme güdüsü, başarıya yaklaşma güdüsü ve başarısızlıktan kaçınma güdüsü arasında anlamlı fark bulunamamıştır(p> 0.05). Bağımsız değişkenler ile alt ölçekler karşılaştırıldığında ise, yaşları yüksek futbolcuların güç gösterme güdüsü (p=0.041) ve başarıya yaklaşma güdüsü (p=0.027) yüksek bulunmuştur. Tecrübeli futbolcuların güç gösterme güdüsü (p=0.010) yüksek bulunmuştur. Evli futbolcuların güç gösterme güdüsü (p=0.007), üniversite öğrenimi görmüş futbolcuların, güç gösterme güdüsü (p=0.021) ve başarısızlıktan kaçınma güdüsü (p=0.009) yüksek bulunmuştur. Kulübünden elde ettiği gelir yüksek olan futbolcuların güç gösterme güdüsü (P=0.011) ve başarısızlıktan kaçınma güdüsü (p=0.018), aylık geliri fazla futbolcuların ise güç gösterme güdüsü (p=0.034) ve başarıya yaklaşma güdüsü (p=0.029) yüksek bulunmuş, Başarı gereksinimi puanlarına bakıldığında ise, profesyonel erkek futbolcuların başarı gereksinimi 1.749, amatör erkek futbolcuların başarı gereksinimi 1.559 bulunmuştur. Manisa ilindeki profesyonel futbolcuların başarı gereksinimi 0.986, amatör futbolcuların başarı gereksinimi 0.856 bulunmuştur. İzmir ilindeki profesyonel erkek futbolcuların başarı gereksinimi (0.864), amatör futbolcuların başarı gereksinimi 0.702 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study was to compare the achievement motivation and achievement need levels of professional and amateur male soccer players. Specifically, the relationship between independent variables (age, soccer playing experience, marital status, residential area, education level, and salary) and. dependent variables (power motive (POW), motive to approach success (MAS), and motive to avoid failure (MAF)) were examined, in Izmir and Manisa. The participants were 308 active professional and amateur soccer players within 15-40 years age range (26.3Ü3.39) in Izmir (professional = 87 and amateur = 69) and Manisa (professional = 71 and amateur = 81). Willis Achievement Motivation in Sport Questionnaire and Personal Information Form were used to measure the variables of interest in this study. As a result of the test and one way analysis of variance, professional and amateur soccer players showed non-significant differences in terms of POW, MAS, and MAF (p>0.05). As a result of age comparisons, older soccer players had higher POW (p=0.041) and MAS (p=0.027). In terms of soccer experience, experienced soccer players had higher POW (p=0.010), while inexperienced soccer players had higher MAF (p=0.042). Marital status comparisons revealed that married soccer players had higher POW (p=0.007). University graduate soccer players showed high levels of POW (p=0.021) and MAF (p=0.009). There were significant differences among POW (p=0.01 1) and MAF (p=0.018) when players compared how much they earn. When compared in terms of monthly salary, higher salary players had higher POW (p=0.034) and MAS (p=0.029) while lower salary players had higher MAF (p=0.044). Examination of achievement need scores (ANS) of soccer players revealed that professional players had higher ANS (1.749) than amateur players (1.559). Professional players and amateur players in Manisa had higher ANS (0.986 and 0.856) than professional players and amateur players in Izmir (0.864 and 0.702).