Kombine siyatik-femoral sinir blokajında % 0,375 bupivakain ve % 0,75 ropivakainin klinik etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of bupivacaine 0.375 % and 0.75 % ropivacaine on combined sciatic and femoral block
  1. Tez No: 164273
  2. Yazar: FİLİZ SARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAZİYE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Peripheral nerve blocks, sciatic and femoral blocks, local anaesthetics, bupivacaine, ropivacaine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET SARI Filiz, Kombine Siyatik-Femorai Sinir Blokajında % 0,375 Bupivakain ve % 0,75 Ropivakainin Klinik Etkinliklerinin Karşılaştırılması, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ânesîeziyoloji ve Reanimasyon ABD. Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2005. Periferik sinir blokları, uzun süre postoperatif analjezi sağîamalan ve komplikasyon oranlarının çok düşük olması nedeni ile tek taraflı alt ekstremite cerrahisinde tercih edilen anestezi yöntemlerinden birisidir. Bu çalışmada, kombine siyatik-femoral sinir blokajında uzun etkili lokal anesteziklerden bupivakain ve ropivakainin intraoperatif ve postoperatif etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi yerel etik kurul onayı alındıktan sonra, tek taraflı artroskopik diz cerrahisi uygulanacak olan ASA l-ll grubu, 18-60 yaş arası 50 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba aynldı. Premedikasyon bloktan 10 dk önce 2 mg IV midazolam ile yapıldı. Hastalara önce 20 mi lokal anestezik solüsyon ile siyatik blokaj, daha sonra 15 mi lokal anestezik solüsyon ile femoral blokaj uygulandı. Lokal anestezik solüsyon olarak, bir gruba % 0,375 bupivakain (Grup B, n = 25), diğer gruba % 0,75 ropivakain verildi (Grup R, n = 25). Her iki blok periferik sinir stimülatörü eşliğinde yapıldı ve 0,3 mA'de uygun motor yanıt devam ederken lokal anestezik solüsyonlar uygulandı. Hastalar, femoral blokajı takiben 30 dakika boyunca 5 dakika ara ile motor ve duyusal blokaj yönünden değerlendirildi. Aynı periyodlarda hemodinamik bulgular da (ortalama arter basıncı ve kalp atım hızı) kaydedildi. İntraoperatif dönemde hemodinamik takip devam ettirilirken, turnike ağrısı başta olmak üzere olası komplikasyonlar değerlendirilerek tedavi edildi. Postoperatif dönemde 24 saat boyunca takip edilen hastaların motor blok kalkma zamanı,VI ilk ağrı duyma zamanı, ilk analjezik gereksinim zamanı ve kullanılan toplam analjezik miktarı kaydedildi. Grupların istatistiksel değerlendirmelerinde; Mann-Whitney U, student-t test ite jf2 (ehi~square) testleri kullanıldı ve p s 0,05 anlamlı kabul edildi. Duyu ve motor blok yerleşme zamanlan ve hemodinamik parametreler bakımından gruplar arasında belirgin bir fark olmadığı görüldü. Benzer şekilde, motor blok kalkma zamanlan, ilk ağrı duyma zamanlan ve ilk analjezik gereksinim zamanları bakımından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Postoperatif yirmi dört saatlik periyodda kullanılan toplam analjezik miktarı, Grup R'de Grup B'ye göre anlamlı derecede düşük bulundu (p = 0,01). Postoperatif 24 saat boyunca ek analjezik gereksinimi olmayan hasta sayısının, Grup R'de (18 /25) Grup B'ye (9 / 25) göre anlamlı derecede daha fazla olduğu tesbit edildi (p = 0,02). Sonuç olarak; artroskopik diz cerrahisi girişimlerinde, % 0,375 bupivakain ve % 0,75 ropivakain ile kombine siyatik - femoral sinir blokajının intraoperatif cerrahi ve hasta konforu, postoperatif analjezi yönünden etkin ve güvenilir bir anestezi yöntemi olduğu saptandı. Uzun süreli postoperatif analjezi ihtiyacı olan ve ek analjeziklerin kullanımının sistemik hastalıklar dolayısı ile riskli olabileceği hastalarda % 0,75 ropivakain kullanımının daha etkin ve güvenilir olabileceği kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler. Periferik sinir blokajı, siyatik - femoral blok, lokal anestezikler, bupivakain, ropivakain.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SARI F, The Comparison of the Effects of Bupivacaine 0.375 % and 0.75 % on Combined Sciatic and Femoral Block, University of KIRIKKALE, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimasyon ABD, Specialization Thesis, KIRIKKALE 2005. Peripheral nerve blocks are increasingly preffered nowadays in unilateral lower extremity surgery because of minör complication rates and long lasting analgesia. In the present study, the clinical effects of local anaestftetics with long duration action, as bupivacaine and ropivacaine were aimed to compare during combined sciatic and femoral block. After obtaining approval from local efriic committee of University of Kjnkkale Faculty of Medicine and written informed concents, 50 patients (ASA class I and II) undergoing artroscopic knee surgery were included to the study. Premedication was applied with midazolam 2 mg IV, 10 minutes before block. Patients were randomly assigned into the two groups. In the bupivacaine group (Group B, n=25), sciatic nerve blocks were performed using 20 ml bupivacaine with 0.375 % concentration and femoral blocks were performed with bupivacaine 15 ml with the same concentration. In the ropivacaine group (Group R, n=25), nerve blocks were performed by using the same techniques and the same volumes of ropivacaine with 0.75 % concentration. Peripheral nerve stimulators were used during the blocks and local anaesthetic solutions were injected at 0.3 mA, while motor response was going on. Haemodynamic parameters were monitored every 5 minutes for 30 minutes after femoral block, and intraoperativeiy. Onset time of sensorial and motor blocks, time to first spontaneous pain, first analgesic requirement, motor block resolution period and sum of the analgesic closes at the first 24 hour period were recorded in two groups.viiî Mann-Whitney U, student- t test and x2 (chi-square) tests were used for statistical comparison. Data were expressed as mean ± SD and p value was considered significant as 0.05. No significant difference was found between haemodynamic variables. Also, there were no significant differences related to motor block resolution, time to first pain sensation and first rescue analgesic requirements between the study groups. On the other hand, analgesic requirements during the first 24 hour period decreased significantly in Group R when comparing with Group B (p= 0.01). The number of pain free and no analgesic required patients was lower in Group R (18/25) than in Group B (9/25) (p= 0.02). In conclusion, combined sciatic and femoral block with bupivacaine 0.375 % or ropivacaine 0.75 % was found effective for unilateral artroscopic surgery in the view of patient comfort and postoperative analgesia. Ropivacaine 0.75 % may be preferred in patients with systemic diseases leading to risk factors, because ropivacaine 0.75 % decreased the requirements of postoperative analgesic doses and was found more effective and safer than bupivacaine 0.375 % in cases of long lasting analgesia.