Postmenapozal osteoporozda sitokinlerin rolü: Östrojen düzeyi, kemik dansitesi ve kemik döngü belirleyicileri ile ilişkisi
The role of the cytokines in postmenopausal osteoporosis: Relation with estrogen level, bone density and bone turnover biomarkes
  1. Tez No: 164318
  2. Yazar: GÜL SOYKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PEYMAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Postmenapozal osteoporoz, sitokinler, östrojen, kemik mineral yoğunluğu, kemik döngü belirleyicileri, Postmenopausal osteoporosis, cytokines, estrogen, bone mineral density, bone turnover biomarkers 47
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET POSTMENAPOZAL OSTEOPOROZDA SİTOKİNLERİN ROLÜ; SERUM ÖSTRADİOL SEVİYESİ, KEMİK DANSİTESİ VE KEMİK DÖNGÜ BELİRLEYİCİLERİYLE İLİŞKİSİ Kadınlarda postmenapozal dönemde östrojenin azalması kemiği rezorbe eden bazı sitokinlerin (IL-1J3, IL-2, IL-6, IL-8, TNF-a) artışına yol açmaktadır. Biz bu çalışmada, postmenapozal osteoporoz etyopatogenezinde sitokinlerin rolü, sitokinlerin serum östradiol seviyesi, kemik dansitesi ve kemik döngü belirleyicileriyle ilişkisini araştırdık. Çalışmaya yaşlan 30 ile 85 arasında değişen 72 postmenapozal dönemde ve 36 premenapozal dönemde olan toplam 1 08 kadın alındı. Postmenapozal kadınlar, KMY değerlerine göre T skorları -2.5 altoda olanlar osteoporotik ve -2.5 üstünde olanlar osteoporotik olmayan grup olarak ikiye ayrıldı. Kemik metabolizmasını etkileyecek kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, diabet, hipertiroidi veya hipotiroidisi olan, inflamatuar romatizmal hastalığı ve malign hastalığı olanlar, daha önce osteoporoz nedeniyle herhangi bir tedavi almış olanlar (östrojen, kalsitonin, bisfosfonatlar, anabolik steroidler, vitamin D gibi), sitokin üretimiyle etkileşebilecek rahatsızlığı bulunan kadınlar çalışmaya alınmadı. Hastalarda sitokin ölçümü (IL-ip, IL- 2, IL-6, IL-8, TNF-a), östradiol ve kemik döngü belkMeyicüerinin (serum osteokalsin, idrarda deoksipiridinolin düzeyleri) laboratuvar araştırmaları ile lomber omurga ve femurda DEXA cihazı ile KMY ölçümleri (gr/cm2 olarak) yapıldı. Düşük kemik kütlesi risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla sosyodemografik verileri (yaş, eğitim durumu, medeni durum, meslek), antropometrik ölçümleri (kilo, boy), beslenme alışkanlıkları (günlük kalsiyum alımları, sigara, alkol, kahve tüketimi), egzersiz alışkanlığı, kırık öyküsü sorgulandı. Genel olarak menapoz sonrası gruplarda östrojen düzeylerinde düşme ve sitokin düzeylerinde artma olduğu saptandı. IL-lp\ IL-2 ve IL-8 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Osteoporotik grubun IL-6 düzeyleri, premenapozal grup ve osteoporotik olmayan gruptan anlamlı olarak yüksek bulundu (pO.001). Osteoporotik olan (p=0,001) ve olmayan grupta (p=0,001) TNF-a düzeyleri, premenapozal gruptan belirgin olarak yüksek olmakla birlikte osteoporotik olan ve olmayan grup arasında TNF-a düzeyleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sitokin seviyeleri ve östrojen düzeyi arasında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Üç grup sitokinler ile lomber ve femur KMY ilişkisi açısından değerlendirildiğinde, sadece premenapozal grupta IL-ip ile lomber KMY arasında negatif korelasyon saptandı (r= 0.445, p= 0.031). Yine üç grup sitokinler ve PTH, osteokalsin, DOP, 250HD3 düzeyleri arasındaki ilişki açısından karşılaştırıldığında, PTH ve 250HD3 açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Postmenapozal osteoporotik olan grupta IL-ip ile DOP arasında negatif korelasyon saptandı ( r= -0.423 p= 0.016). Premenapozal grupta IL-2 ve IL-6 ile osteokalsin arasında pozitif korelasyon saptandı, (sırasıyla r= 0.437 p= 0.018, r=0.413 p= 0.026). Menapoz süresi ve interlökin düzeyleri arasında herhangi bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuç olarak, çalışmamızda menapoz sonrası dönemde menapoz öncesi döneme oranla östrojen düzeylerinde belirgin azalma, buna karşın IL-6 ve TNF-a düzeylerinde anlamlı artış saptandı. İL- ip, IL-2 ve EL-8 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. IL-6 ve TNF-a düzeylerindeki artışa karşın istatistiksel olarak sitokin düzeyleriyle östrojen düzeyleri arasında korelasyon saptanamadı. KMY değerlerinde menapoz öncesine göre menapoz sonrası her iki grupta da düşüş saptandı. Bu düşüş osteoporotik grupta daha belirgindi. Ancak KMY değerleri ile sitokin düzeyleri arasında korelasyon saptanamadı. Dolayısı ile biz bu çalışma sonucuna göre osteoporoz etyopatogenezinde sitokinlerin direkt etkisi olduğunu söyleyemiyoruz. İnterlökinlerin osteoporoz patogenezindeki rolünün tam olarak netlik kazanabilmesi daha hassas kitlerle yapılacak, hasta sayısı daha yüksek olan ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ROLE OF THE CYTOKINES IN POSTMENOPAUSAL OSTEOPOROSIS; RELATION WITH ESTROGEN LEVEL, BONE DENSITY AND BONE TURNOVER BIOMARKERS Estrogen deficiency in the postmenapousal period is responsible for the obversed increase in some cytokines (IL-ip, IL-2, IL-6, IL-8, TNF-a) that play role in bone resorption. So the aim of our study is to determine the role of the cytokines in postmenopausal osteoporosis; relation with estrogen level, bone density and bone turnover biomarkers. The study group consisted of 108 women, 72 postmenopausal and 36 premenopausal w omen a ged 3 0-85 years. The p ostmenopausal w omen who h ad b one density below 2.5 SD from the mean of young adults were classified in the osteoporotic group and who had bone density above this value were classified as the non-osteoporotic group. All of them were free of any disease able to interfere with bone metabolism such as renal, hepatic, inflammatory, malignant or immune disorders. Since their menopause, they never received drugs commonly prescribed for prevention or treatment of osteoporosis, like estrogens, calcitonin, bisphosphonates, anabolic steroids, vitamin D or drugs known to interact with cytokine production. Blood samples were collected for cytokines QL-ip, IL-2, IL-6, IL-8, TNF-a), estrogen and bone turnover biomarkers and bone mineral density (BMD) of the lumbar spine and femur neck were measured by dual-energy X-ray absorbtiometry (DEXA). The sociodemographic characteristic (age, education level, occupation), anthropometric measurements (weight, height), dietary (calcium intake, smoking habit, alcohol a nd coffee consumption), exercise habit and fracture were documented. Generally in postmenopausal groups, a decrease in estrogen level and an increase in cytokine production was observed. No significant differences between the groups were observed for IL-ip, IL-2 ve IL-8 (p>0.05). A significant difference was observed between the osteoporotic and control subjects for IL-6, the values being higher in the osteoporotic group from premenopausal (p0.05). The groups didn't significantly differ with respect to estrogen and cytokine levels (p>0.05). In premenopausal group, negative correlation was observed between IL-ip and lomber BMD (r=-0.445, p=0.031). No significant differences were observed for cytokine levels and PTH, 25 OHD3 between groups (p>0.05). In postmenopausal osteoporotic group, negative correlation was found between IL-ip and DOP (r=-0.423 p=0.016). Significant positive correlations were found between osteokalsin and IL-2 (r=0.437, p=0.018) and 46IL-6 (r=0.413, p=0.026) in premenopausal group. No significant differences between the groups were observed for the years since menopause and cytokine levels (p>0.05). In conclusion, in our study in postmenopausal period, there was significant decrease in estrogen levels and an increase in IL-6 ve TNF-a levels with respect to premenopausal period. No significant differences between the groups were observed for IL-ip, IL-2 ve IL-8. Although there was an increase in IL-6 ve TNF-a levels in postmenopausal period, no significant differences were observed for cytokine and estrogen levels between groups. In postmenopausal group there was a decrease in lomber and femur BMD with respect to premenopausal period and this was significant in postmenopausal osteoporotic group but no statistically significant correlation was found between cytokines and BMD values. For this reason, we can't say that cytokines have direct effect on osteoporosis pathogenesis. To understand the role of cytokines in osteoporosis pathogenesis, other studies are needed with more patiens and more sensitive cytokine assays.