Kangal ırkı köpeklerde retinal dejenerasyonların insidansının klinik yönden araştırılması
Incidence and ophthalmoscopic findings of retinal degenerations in anatolian (karabash) dogs
  1. Tez No: 164391
  2. Yazar: NEBAHAT SELİM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PERRAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dejenerasyon, Kangal köpek, oftalmoskopi, retina, Degeneration, Anatolian Karabash dog, ophthalmoscopy, retina
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Kangal Irkı Köpeklerde Retinal Dejenerasyonların İnsidansının Klinik Yönden Araştırılması Kangal köpekleri yüzyıllardır bekçi ve çoban köpeği olarak yetiştirilmiştir. Fundoskopik görünümdeki farklılıklar ırklar arasında olabildiği gibi aynı ırkın farklı bireylerinde de görülebilmektedir. Normal fundus yapısındaki varyasyonların bilinmesi, olası patolojik değişikliklerin belirlenmesinde çok büyük önem taşımaktadır. Progresif retinal atrofi (PRA), dünyada birçok ırkta belirlenmiş fakat bekçi ve çoban köpeği olarak kabul edilen Kangal'larda normal fundoskopik varyasyonları ve retinal hastalıkları ile ilgili hiçbir yayına rastlanmamıştır. Bu çalışmada Kangal ırkı köpeklerdeki normal retinal varyasyonların, olası kalıtsal retinal dejenerasyonlarla karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini 22 adet erkek ve 12 adet dişi toplam 34 adet köpek oluşturmuştur. Köpeklerin yaşları 5 ay ile 9 arasında değişiyordu. Öncelikle çalışmaya dahil edilen köpeklere rutin görüş muayenesi yapıldı. Daha sonra oftalmoskopik muayene yapılmadan önce gözlere tropikamid damlatıldı. Sadece 17 olgunun Ankara Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dah'na getirilebilmesi nedeniyle fundus kamerasıyla görüntüleri alınabildi. Köpek yetiştiricilerinden alınan anamnezle paralel olarak görüş muayenesi sonucunda da görme bozukluğu saptanmadı. Bu çalışmada iki farklı tapetal renk varyasyonu (sarı-yeşil, mavi-yeşil) gözlendi. Yirmiüç Kangal'da tapetal alan sarı-yeşil, 7 olguda da mavi-yeşil renkteydi. Albinizm ve subalbinizm durumlarına rastlanmamıştır. Optik disk üçgen ve oval şeklinde değişiyordu. Bütün olgularda, optik diskin tapetal alana ya da tapetal-nontapetal bölge sınırına lokalize olduğu görülmüştür. Nontapetal alan lokalize olan optik diske rastlanmamıştır. Literatür verilere dayanarak retinal dejenerasyon değerlendirilirken, tapetal reflektivitenin derecesi, retinal damarların yapısı, çapı ve dağılımı, optik diskin renk ve sınırları, nontapetal alandaki pigmenter değişiklikler göz önünde bulundurulmuştur. Bununla beraber, Kangal'larda retinal dejenerasyon tanısının kesin olarak konulması ve herediter faktörlerin varlığını kanıtlanması için, daha geniş pedigri kayıtlarının incelenmesi, elektrofizyolojik çalışmaların, gen analizlerinin ve karşılaştırmalı çiftleşmelerin yapıldığı uzun süreli çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Incidence and Ophthalmoscopic Findings of Retinal Degenerations in Anatolian (Karabash) Dogs Breeding of Anatolian (Karabash) dogs as watchdog and sheepdog has been carried on for centuries. While fundoscopic appearances among different breeds of dogs may present distinct changes, minor variations considered to be normal within breeds can also be seen. Knowledge of the variations in normal fundus structure is important to determine the possible pathological changes. Progressive retinal atrophy (PRA) has been reported in many breeds around the world, but so far no reports has been found about normal fundoscopic variations and retinal diseases in these breed; which was accepted as sheepdog and watchdog for centuries. This study has been planned in order to examine normal retinal variations of Anatolian (Karabash) dogs, compare the fundoscopic findings and assess possible hereditary retinal degenerations. In this study 22 males and 12 females totally 34 dogs between the age of 5 months and 9 were used. Firstly, routine eyesight tests were carried out on the dogs included in the study, after which a midriatic, tropicamide was applied to each eye before ophthalmoscopic examination. Images of only 17 cases which were brought to the University of Ankara, Department of Surgery, were obtained using the fundus camera (Kowa®, RC 2, Japan). There were no previous complaints from the dog breeders concerning sight deterioration. In this study two colour variation (yellow-green, blue-green) of tapetal fundus appearance was determined. In 23 Anatolian (Karabash) dogs, the tapetal area was yellow-green and in 7 of them tapetal area was blue-green in colour. There was no cases of albinism and subalbinism. Optic disc form varied between oval and triangle shapes. In all of the cases, the optic disc was either in the tapetal area or on the border of the tapetal-nontapetal area. The optic disc was not seen in the nontapetal area in any of the cases. According to the literary data, intensity of tapetal reflectivity, structure, diameter and distribution of blood vessels, colour and indistinct borders of the optic disc and pigmentary changes of nontapetal fundus were considered for the evaluation of retinal degeneration. However, to prove the certain presence of retinal degenerations in Anatolian (Karabash) dogs, electrophysiological studies, gen analysis and pedigree studies should be carried out over long periods of time by comparing matings.